Μας μιλάει για την Agro-U, τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο


Τι μπορεί να συμβεί όταν ψάχνεις να βρεις άτομα για να εργαστούν στα κτήματά σου, δεν είναι εύκολο να βρεις και να κινδυνεύεις εξαιτίας αυτού, να χάσεις μέρος της παραγωγής σου; Η μια περίπτωση είναι να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και η άλλη να προσπαθήσεις να λύσεις το πρόβλημα. Ο Κυριάκος Νικολαΐδης το αντιμετώπισε αυτό, και του έδωσε το έναυσμα να σκεφτεί μια πλατφόρμα στην οποία να μπορούν να έρχονται σε άμεση επικοινωνία εύκολα και γρήγορα αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που ζητούν προσωπικό. Μαζί με την Κυριακή Χατζηγεωργίου, ίδρυσαν την Agro-U τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο. Για την Agro-U μιλήσαμε με την Κυριακή Χατζηγεωργίου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η επιχειρηματική μας δραστηριότητα ξεκίνησε για να καλύψει ένα κενό στην αγορά εργασίας, που είναι η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με προσωπικό. Στην Ελλάδα οι αγροτικές θέσεις εργασίες γίνονται γνωστές μόνο από στόμα σε στόμα. Η Agro-U έχει θέσει σαν στόχο να βοηθήσει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους εργαζόμενους, δημιουργώντας για αυτούς ένα κοινό σημείο συνάντησης. Μέσα από την υπηρεσία που αναπτύσσουμε και οι δύο πλευρές έχουν άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για εποχικές θέσεις εργασίας. 

Οι δυο ιδρυτές της υπηρεσίας προέρχονται από αγροτικές οικογένειες. Η προσδοκία τους είναι να λύσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του αγροτικού κλάδου και για αυτόν τον λόγο συνδύασαν τις σπουδές τους και δημιούργησαν την διαδικτυακή πλατφόρμα Agro-U. Ο Νικολαΐδης Κυριάκος είναι Γεωπόνος του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καταγωγή από την Πέλλα  και η Χατζηγεωργίου Κυριακή Προγραμματιστής απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ομάδα τους έχει συμμετάσχει σε πολλές θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας όπως το ok!Thess, και το orange grove, ενώ αυτό το διάστημα συμμετέχει και στα σεμινάρια επιχειρηματικότητας του MIT Enterprise forum Greece. "Αυτό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχαμε ήταν το 

 από την Google" δήλωσε χαρακτηριστικά η Χατζηγεωργίου Κυριακή, που έχει λάβει και μια υποτροφία από την Google προκειμένου να μάθει να φτιάχνει εφαρμογές για κινητές συσκευές. Επιπλέον ο Κυριάκος είναι απόφοιτος του προγράμματος Regeneration academy for food innovation, powered by Νέα Γεωργία και νέα γενιά, ενώ η Κυριακή Χατζηγεωργίου είναι απόφοιτος του Προγράμματος Regeneration Project Future, powered by Τράπεζα Πειραιώς. 

Τα πρώτα βήματα μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την επιβίωσή της. Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας μας ήταν πιλοτικός, για να μάθουμε καλά τις ανάγκες της αγοράς μας. Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξασφαλίσεις γρήγορα κεφάλαια για την έναρξη της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας και δεν υπάρχουν κίνητρα για νέους επιχειρηματίες. Πρέπει να αγαπάς πάρα πολύ αυτό που κάνεις για να μπορέσεις να συνεχίσεις παρά τις αντιξοότητες. 

 


Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων επιχειρήσεων είναι από την μια η οικονομική ύφεση και από την άλλη πλευρά η έλλειψη καταρτισμένου και κυρίως δημιουργικού προσωπικού. 

Αυτό που θα αλλάζαμε από την αρχή θα ήταν το μέγεθος της ομάδας μας, θα την μεγαλώναμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις από την αρχή ανθρώπους που είναι το ίδιο ενθουσιασμένοι με εσένα για την επιχείρηση σας, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικές ευθύνες. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θέλουμε να έχουμε επεκταθεί και σε άλλες χώρες και να βοηθήσουμε τους χρήστες της υπηρεσίας μας να εργαστούν σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

Η κρίση κάνει εμφανή προβλήματα τα οποία υπάρχουν και πριν την κρίση. Επομένως αυτό το οποίο μπορούμε να δώσουμε σαν συμβουλή είναι πως οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοικτά για ευκαιρίες και να ακούνε πάνω από όλα τις ανάγκες των πελατών τους. 

https://agro-u.com

 

AgroU2.jpg