Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προτείνει λύσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία


Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκε το Πλαίσιο Δράσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη Θεσσαλία.

 Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο, ουσιαστικά αποτύπωσε σε αριθμούς αλλά και ανά κατηγορία τις καταστροφές στο Θεσσαλικό κάμπο. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης τόσο για τις καλλιέργειες αλλά και τα ζώα που χάθηκαν, το οποίο εστιάζει στην αναγκαιότητα της άμεσης και σωστής καταγραφής τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στο μέγιστο βαθμό. 

Η Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους κ.κ. Γεώργιο Ζέρβα, τ. Πρύτανη Γ.Π.Α. Χρήστο Καραβίτη, Καθηγητή Υδραυλικής, Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας, Αριστείδη Μερτζάνη, Καθηγητή Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Δημήτριο Μπιλάλη, Καθηγητή Γεωργίας, Κωνσταντίνο Οιχαλιώτη, Καθηγητή Εδαφολογίας, Κωνσταντίνο Τσιμπούκα, Καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας, Ελένη Τσιπλάκου, Καθηγήτρια Διατροφής Ζώων, Δημήτριο Τσιτσιγιάννη, Καθηγητή Φυτοπαθολογίας, Εμμανουήλ Φλεμετάκης, Καθηγητή Βιοτεχνολογίας, Σπυρίδωνα Φουντά, Καθηγητή Γεωργικής Μηχανικής επεσήμανε την άμεση αποκατάσταση των αποστραγγιστικών έργων σε συνδυασμό με την ενίσχυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό που δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω των πλημμυρών. Επίσης, η Επιτροπή αναφέρθηκε και στην άμεση και δίκαιη χρηματοδότηση των παραγωγών και του αγροτικού πληθυσμού της πληγείσας περιοχής.

Στη Θεσσαλία από τα 3.3 εκ στρέμματα, εκ των οποίων 2.3 εκ είναι ποτιστικά τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στα 800.000 στρέμματα, τα οποία καταστράφηκαν. Πλην των περιοχών με δενδρώδεις καλλιέργειες οι αρνητικές επιδράσεις είναι σχετικά αναστρέψιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες θα έχουν πρόβλημα από φυτικές ασθένειες, λόγω της παραμονής των ριζών τους μέσα στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως π.χ. βαμβάκι, αραβόσιτος, μηδική, βιομηχανική τομάτα επλήγησαν περισσότερο διότι ήταν και στο κρίσιμο στάδιο παραγωγής. 

Όσον αφορά την κτηνοτροφία και το γεγονός ότι 100.000 ζώα είναι νεκρά, δημιουργεί προβληματισμό, όμως με τη σωστή και ορθολογική κατανομή ανά κτηνοτροφική μονάδα μπορεί να επανέλθει δυναμικά σε διάστημα από 8 έως και 15 μήνες αναλόγως το είδος των ζώων. Σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι
όμοροι νομοί, πουλώντας νεαρά ζώα στους πληγέντες αγρότες, προκειμένου σε 18 μήνες να υπάρχει κανονικά παραγωγή. Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες, η
Επιτροπή εστίασε στην ανάγκη χωροταξικού επανασχεδιασμού με την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος παρευρέθηκε, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, δηλώνοντας ότι οι πόροι υπάρχουν και θα διατεθούν όπου πρέπει και είναι απαραίτητοι. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι από τα 100.000 νεκρά ζώα, έχουν περισυλλεγεί περίπου 56.000 και αναμένεται μέχρι το ερχόμενο Σάββατο να ολοκληρωθεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Κελέτσης,
ο οποίος είναι και Βουλευτής στο Νομό Έβρου πρότεινε να υπάρξει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία για το νομό Έβρου και τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές.
Τα μέλη της επιτροπής φυσικά ανταποκρίθηκαν θετικά.

ΠΗΓΗ