Ο διαγωνισμός Astro Pi διοργανώνεται για πρώτη φορά


Tο 20ο Γυμνάσιο Αθήνας επιλέχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) να συμμετέχει στη Β΄ Φάση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Astro Pi.

Ο διαγωνισμός Astro Pi διοργανώνεται για πρώτη φορά και απευθύνεται σε ομάδες μαθητών έως 16 ετών.

Αφορά πειράματα που θα εκτελεστούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station - ISS) αξιοποιώντας ειδικό εξοπλισμό και αισθητήρες.

Στην Πρώτη φάση, όπως αναφέρει το ipaideia.gr, οι ενδιαφερόμενες ομάδες πρότειναν ένα πείραμα ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ειδικοί αισθητήρες που υπάρχουν ήδη στο Σταθμό.

Σύντομα θα αποσταλεί στις επιλεγμένες ομάδες από την ESA ο ειδικά σχεδιασμένος μικροϋπολογιστής με τους αισθητήρες του ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να σχεδιάσουν τα πειράματα που προτείνουν. Οι προτάσεις των νικητριών ομάδων θα εκτελεστούν από τον Αστροναύτη Thomas Pesquet στο Διαστημικό Σταθμό.

Η επιλογή μας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς στη δράση αλλά και για όλη τη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία της περιοχής μας να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της Διαστημικής Τεχνολογίας.