Τον γνωρίσαμε στο ξεκαρδιστικό «Hangover», αλλά ο Bradley Cooper γρήγορα μας απέδειξε πως έχει τεράστιο εύρος και σπουδαίες σκηνοθετικές ικανότητες.


Μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του με ξέφρενες κωμωδίες και ταινίες δράσης, ο Bradley Cooper ωστόσο «αποφοίτησε» γρήγορα από το ποπ σινεμά στον arthouse αμερικάνικο κινηματογράφο, σκηνοθετώντας τα δικά του πολυβραβευμένα δράματα και ενσαρκώνοντας περίπλοκους και πολυεπίπεδους χαρακτήρες. Σήμερα, ο Cooper επιστρέφει ενίοτε στο σινεμά δράσης («Guardians of the Galaxy») και στους κωμικούς ρόλους («Dungeons & Dragons»), αλλά απασχολείται ως επί το πλείστον με τα δικά του passion projects, όπως το πολυαναμενόμενο «Maestro» στο οποίο θα κληθεί να ενσαρκώσει (κάτω από πολλά επίπεδα μακιγιάζ) τον θρυλικό Leonard Bernstein!

The Hangover (2009)

Παρ' όλο που συμμετείχε σε χολιγουντιανές παραγωγές για δέκα ολόκληρα χρόνια πριν λάβει μέρος στο πρώτο «Hangover», ήταν εδώ που ο περισσότερος κόσμος γνώρισε το ταλέντο του Bradley Cooper: Στο πλευρό των Zach Galifianakis και Ed Helms και κάτω από το σκηνοθετικό βλέμμα του Todd Phillips («Joker»), ο Cooper ενσάρκωσε τον straight man της τρελοπαρέας των «λύκων», βάζοντας έτσι το λιθαράκι του σε μία από τις μεγαλύτερες κωμικές επιτυχίες των 2000s.

Limitless (2011)

Μετά το Hangover, o Cooper δοκίμασε την τύχη του στο σινεμά δράσης, συμμετέχοντας στην  μεσαίου budget περιπέτεια «Limitless» του 2011. Παρ' όλο που δεν ήταν μέρος κάποιου διάσημου franchise ή κάποιου κινηματογραφικού σύμπαντος, το ενδιαφέρον σενάριο του Leslie Dixon και η σπιρτόζα σκηνοθεσία του Neil Burger έκαναν το Limitless να ξεχωρίζει από το πλήθος.

Silver Linings Playbook (2012)

Μεταπηδώντας στο σκεπτόμενο arthouse σινεμά και στους απαιτητικότερους δραματικούς ρόλους, ο Cooper πρωταγωνίστησε στο «Silver Linings Playbook» του 2012 ενσαρκώνοντας έναν καθηγητή που υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η ταινία του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, και εγκαινίασε την μακροχρόνια συνεργασία του με τον σκηνοθέτη David O. Russel, ο οποίος τον στρατολόγησε για δύο ακόμη παραγωγές τα επόμενα χρόνια. Ο Cooper μάλιστα έμελλε να εξερευνήσει για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, στο υποτιμημένο «Burnt» του 2015.

American Sniper (2014)

Ακόμη ένας σκηνοθέτης που συνεργάζεται συχνά με τον Cooper, o Clint Eastwood επιστράτευσε τον γοητευτικό ερμηνευτή για το «American Sniper» του 2014, στο ρόλο ενός ελεύθερου σκοπευτή που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή. Ο ρόλος του στο φιλμ του χάρισε μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

A Star Is Born (2018)

Με την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, ο Cooper απέδειξε τις ικανότητές του πίσω από την κάμερα και μας χάρισε μία από τις πιο buzzy κυκλοφορίες του 2018. Το «A Star Is Born» αποτέλεσε remake του κλασσικού φιλμ με την Barbra Streisand και καθιέρωσε την Lady Gaga ως ερμηνευτική δύναμη, χαρίζοντας στον Cooper τρείς ακόμη υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερου Α' Ανδρικού, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου).

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Μπορεί ως επί το πλείστον ο Cooper να έχει αφήσει πίσω του το ποπ σινεμά, επέστρεψε όμως το 2023 για να ολοκληρώσει την ιστορία του Rocket Racoon, σε μία από τις καλύτερες υπερηρωικές ταινίες όλων των εποχών. Το διαστημικό ρακούν με το τραυματικό παρελθόν και το σαρδόνιο χιούμορ (στο οποίο ο Cooper δανείζει τη φωνή του), αποτέλεσε πυλώνα του Marvel Cinematic Universe για σχεδόν μία δεκαετία, και στο «Guardians of the Galaxy Vol. 3» η ιστορία του έφτασε στο τέλος της, σε μία από τις πιο συγκινητικές περιπέτειες των τελευταίων ετών.