Με αφορμή την ανακοίνωση πως ετοιμάζεται ταινία για τη ζωή του Elon Musk, θυμόμαστε πέντε εμβληματικές ταινίες με μεγιστάνες.


Είτε είναι πραγματικά πρόσωπα, είτε φανταστικοί χαρακτήρες, οι Κροίσοι κάθε μορφής ήταν πάντοτε στο επίκεντρο της Χολιγουντιανής μυθολογίας: Οι ήρωες που ενσαρκώνουν το Αμερικάνικο Όνειρο γοήτευαν ανέκαθεν την καλλιτεχνική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο κινηματογράφος είναι το ιδανικό μέσο για να διηγηθεί κανείς τις μεγαλειώδεις και τρυφηλές ζωές των δισεκατομμυριούχων. Από τον Gordon Gekko και τον Εμπενίζερ Σκρουτζ μέχρι τον Tony Stark και τον... Σκρουτζ Μακ Ντακ, η ζωή του 1% αποτελεί αρχέγονο θεμέλιο του Αμερικάνικου σινεμά, με τους κορυφαίους κινηματογραφιστές κάθε εποχής να εξερευνούν την αποφασιστικότητα, τη διαφθορά, τη μοναξιά, την παρακμή, την υπερβολή και τις απολαύσεις που συνοδεύουν τα απύθμενα πλούτη.

Πολίτης Κέην (Citizen Kane) - 1941

Ο «Πολίτης Κέην» του Όρσον Γουέλς δεν αποτελεί απλώς την πιο εμβληματική ταινία με πάμπλουτο πρωταγωνιστή, αλλά και μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών: Με περίτεχνο σενάριο, επαναστατική κινηματογράφηση, αξέχαστους διαλόγους και φωτογραφία που παραμένει αξεπέραστη μέχρι και σήμερα, η ιστορία του μεγαλοεκδότη Τσαρλς Φόστερ Κέην (φανταστικό πρόσωπο βασισμένο σε διάφορους επιχειρηματίες της εποχής) αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γουέλς και θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ (The Great Gatsby) - 1974

Στην καρδιά της αχαλίνωτης υπερβολής και της ραγδαίας εξέλιξης των «roaring twenties», ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» του F. Scott Fitzgerald έπλασε ανάγλυφα το πορτρέτο του Αμερικάνικου Ονείρου για τον 20ο αιώνα, και χαράκτηκε βαθιά στις συνειδήσεις των πολιτών της χώρας. Η ιστορία του γοητευτικού δισεκατομμυριούχου με το μυστηριώδες παρελθόν μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο (μία σιωπηλή εκδοχή το 1926 που σήμερα θεωρείται χαμένη και μία έντονα λογοκριμένη εκδοχή το 1949), πριν αποκτήσει επιτέλους μία πιστή και εμπορικά επιτυχημένη εκδοχή το 1974 κάτω από το σκηνοθετικό βλέμμα του Jack Clayton («The Innocents») και το σεναριακό πενάκι του Francis Ford Copolla. Ο εικονοκλάστης Baz Luhrmann («Elvis») δημιούργησε μία ιδιαίτερα λαμπερή 4η εκδοχή το 2013 (με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο), αλλά δυστυχώς, σύμφωνα με τους κριτικούς, καμία από τις κινηματογραφικές μεταφορές δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει το μεγαλείο και την βαρύτητα του αυθεντικού έργου.

Ιπτάμενος Κροίσος (The Aviator) - 2004

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει ενσαρκώσει πολυάριθμους κροίσους στη μεγάλη οθόνη, αλλά κανένας τους δεν είναι πιο εμβληματικός από τον αξεπέραστο Χάουαρντ Χιούζ: Ο πιονέρος κινηματογραφιστής, μεγιστάνας, επιχειρηματίας και αεροπόρος άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην Αμερική του 20ου αιώνα, και αποτέλεσε το αρχέτυπο του πολυμήχανου και δυναμικού Κροίσου που διανθίζει την ποπ κουλτούρα. Πίσω από την κάμερα βρίσκουμε εδώ τον Martin Scorsese, ο οποίος έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να αποτυπώσει τις ζωές των πλουσίων, από χρηματιστές και επιχειρηματίες, μέχρι τζογαδόρους και αδίστακτους μεγαλομαφιόζους.

Ο Λύκος της Wall Street (The Wolf of Wall Street) - 2013

Παραμένοντας στη φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε, καμία ταινία του δεν έχει αναπαράγει τόσο αχαλίνωτα την ανεξέλεγκτη μεγαλομανία και την αθεόφοβη υπερβολή του πλούτου, από τον «Λύκο της Wall Street» του 2013. Ο Jordan Bleford, αδίστακτος χρηματιστής που πιάνει την καλή στη Wall Street της δεκαετίας του '80, σπαταλάει 3 ολόκληρες ώρες πίνοντας, ουρλιάζοντας, κάνοντας πάρτι, καταναλώνοντας ναρκωτικά και αγνοώντας κάθε ιδέα διακριτικότητας, ηθικής και ευυποληψίας, σε ένα ασταμάτητο, καταϊδρωμένο, πονοκεφαλιαστικό πανηγύρι πλούτου και κραιπάλης. Από όλες τις ταινίες της λίστας μας, αυτή είναι η πιο ξεδιάντροπα τρυφηλή, δείχνοντας με θάρρος το ζενίθ (ή μάλλον το ναδίρ) της πλουτοκρατικής ύβρεως.