Και από ό,τι φαίνεται, κανένα μέλος της κριτικής επιτροπής δεν αντιλήφθηκε πως επρόκειτο για απάτη!


Όλος ο κόσμος μοιάζει να ασχολείται τελευταία με όλες τις εξελίξεις στο επίπεδο της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, και όχι άδικα, μιας που αυτή δεν φαίνεται να σταματά να μας εντυπωσιάζει με τις αμέτρητες δυνατότητές της. Έτσι, στο τελευταίο ΑΙ newspiece αυτού του διαστήματος, ένα ΑΙ πρόγραμμα κατάφερε να κερδίσει σε διαγωνισμό φωτογραφίας με fake εικόνα!

Πιο συγκεκριμένα, η φωτογραφία απεικόνιζε έναν surfer στα κύματα, όσο αυτά βάφονται πορτοκαλί από το ηλιοβασίλεμα, σε μια εικόνα που ομολογουμένως κόβει την ανάσα όσο ψεύτικη κι αν είναι. Αυτή κέρδισε σε έναν δημοφιλή διαγωνισμό φωτογραφίας που έλαβε χώρα στην Αυστραλία.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο είχε υπακούσει τυφλά στις εντολές ενός άνδρα, ενώ το στιγμιότυπο βασίστηκε σε ένα εκατομμύριο (!) πραγματικές φωτογραφίες αρχείου. Το δε όνομα του εντελώς ανύπαρκτου φωτογράφου, Jane Eykes, αποτελούσε μια έξυπνη αναφορά στον Φλαμανδό ζωγράφο του 15ου αιώνα, Γιαν Βαν Άικ, που σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της San Fransisco Standard «θεωρείται ο πιο αντιγραμμένος καλλιτέχνης όλων των εποχών».

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, κανείς από τους κριτές δεν αντιλήφθηκε την απάτη, ενώ στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού στο Instagram, η φωτογραφία παραμένει σε κοινή θέα και στη λεζάντα οι διοργανωτές δίνουν συγχαρητήρια στον «φωτογράφο Jane Eykes».

https://www.instagram.com/p/CoGlGZBqt5A/

Πίσω από την ψεύτικη εικόνα ήταν το Absolutely Ai, ένα καλλιτεχνικό στούντιο που υποστηρίζεται από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγους μήνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ο ιδρυτής του, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Τζέιμι Σίζονς, υπέβαλε την εικόνα που δημιούργησε το πρόγραμμα στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το καλοκαίρι που διοργάνωσε η επιχείρησης πώλησης ηλεκτρικών ειδών DigiDirect. Ο ίδιος αποκάλυψε φυσικά στους διοργανωτές ότι η εικόνα ήταν ψεύτικη, ενημερώνοντάς τους πως δεν σκόπευε να λάβει το χρηματικό έπαθλο του διαγωνισμού.

Και μπορεί όλο αυτόν να φαντάζει ως κωμική κατάσταση, δεν είναι όμως λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως πλέον οδεύουμε προς έναν κόσμο όπου η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της ζωής μας μπορεί να λάβει μέχρι και επικίνδυνη κατεύθυνση όταν αυτή πέσει σε λάθος χέρια…

Πηγή φωτογραφίας: Jamie Sissons / Absolutely Ai