Τι συμμάχους να κρατήσεις και μετά τον κορωνοϊό για καλή υγεία και ισορροπημένη καθημερινότητα


Κοιτάζοντας πίσω τον περασμένο χρόνο, οι περιορισμοί και οι νέες συνθήκες της πανδημίας ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν νέες συνήθειες και να δημιουργήσουν μια καινούργια καθημερινή ρουτίνα. Οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας ματαιώθηκαν για πολλούς. Τα μαθήματα γυμναστικής ακυρώθηκαν. Τα σπίτια έγιναν αίθουσες διδασκαλίας και χώροι εργασίας.

Μερικοί άνθρωποι ωστόσο κατάφεραν να ανταπεξέλθουν ακόμα και να περάσουν ανώδυνα μέσα από τις αλλαγές – οι περισσότεροι όμως δυσκολεύτηκαν, τουλάχιστον στην αρχή.

Η εμπειρία του 2020, όσο σκληρή κι αν ήταν, έχει προσφέρει πολλά σημαντικά μαθήματα. Οι συνήθειες ορισμένων ανθρώπων βελτιώθηκαν - συχνά όταν χρησιμοποιούσαν τον χρόνο που συνήθως επειδή αφιέρωσαν τον επιπλέον χρόνο που δημιουργήθηκε σε μαγείρεμα, ανάγνωση ή άλλες υγιείς συνήθειες. Οι συνήθειες άλλων ανθρώπων επιδεινώθηκαν επειδή καταβλήθηκαν από το άγχος ή αποσύρθηκαν από τις συνήθεις χρήσιμες ρουτίνες τους.

Εδώ είναι πέντε συνήθειες που μπορείς να διατηρήσεις, μια που αποτελούν μερικά από τα σημαντικά μαθήματα που σου δίδαξε η πανδημία και που ήδη εφαρμόζεις:

Έμφαση στην αυτοφροντίδα

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, μάθαμε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, και ότι η φροντίδα του εαυτού μας - να μένουμε ασφαλείς και να είμαστε και να νιώθουμε όσο γίνεται καλά - είναι επίσης ένας τρόπος φροντίδας και για την κοινότητά μας.

Συνέχισε να θεωρείς την αυτοφροντίδα προτεραιότητα ακόμα κι όταν περάσει η πανδημία. Εάν πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο για αυτοφροντίδα ή σου μοιάζει εγωιστικό, δεν είσαι η μόνη.

Η αυτοεξυπηρέτηση δεν είναι απλώς ένας υπνάκος ή ένα ζεστό μπάνιο για να ξεφύγεις από τις οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις. Πρόκειται για τον καθορισμό προτεραιοτήτων, τον καθορισμό ορίων και την εύρεση σκοπού. Ξεκίνησε χαρτογραφώντας μια τυπική ημέρα, από το πρωί μέχρι τον ύπνο. Πιθανότατα διαθέτεις περίπου οκτώ ώρες στον ύπνο - αλλά πώς ξοδεύεις τις άλλες 16; Σημείωσε τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις τα γεύματά σου, να κάνεις τη δουλειά σου, να ψωνίσεις, να παρακολουθήσεις τηλεόραση, να βάλεις πλυντήριο, να βοηθήσεις τα παιδιά με τη μελέτη, να φροντίσεις έναν ηλικιωμένο γονέα ή να επικοινωνήσεις με email.

Ποια περίοδος μιας ή δύο ωρών κάθε μέρα αισθάνεσαι καλύτερα; Πότε είσαι πιο ενεργητική; Ή πιο παραγωγική; Στη συνέχεια κοίταξε τη λίστα σου. Που αφιερώνεις αυτές τις ώρες; Δοκίμασε να προσφέρεις αυτόν τον χρόνο στον εαυτό σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις ένα διάλειμμα από τη ζωή. Σημαίνει να μάθεις να εστιάζεις στις προτεραιότητές σου και τις ανάγκες σου και όχι σε κάποιους άλλους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την ώρα ή δύο για ένα χόμπι, ένα έργο εργασίας για το οποίο έχεις παθιαστεί, χρόνο με τα παιδιά ή τον σύντροφό σου ή ακόμη και κάτι που θες να κάνεις εθελοντικά.

Η εστίαση στους προσωπικούς σου στόχους και αξίες είναι η απόλυτη μορφή αυτο-φροντίδας.

Έμφαση στην υγεία

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, όλοι έμαθαν να λογοδοτούν ο ένας στον άλλο φορώντας μάσκα, περιορίζοντας τις επαφές και διατηρώντας την απόσταση.

Ακόμα και μετά την πανδημία η εστίαση στην προφύλαξη και στη διατήρηση της καλής υγείας πρέπει να παραμείνει. Βρες έναν φίλο υπευθυνότητας για να σε βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σου για την υγεία. Μπορείτε να κάνετε μαζί ένα εβδομαδιαίο check-in για να ελέγχετε αν έχετε μείνει πιστοί στους στόχους του wellness που μπορεί να αφορούν προσωπική άσκηση ή υγιεινή διατροφή.

Εάν προτιμάς να είσαι υπεύθυνη μόνο για τον εαυτό σου, μπορείς να ενισχύσεις την υπευθυνότητα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που θα σου στέλνει καθημερινές υπενθυμίσεις, όπως Headspace ή Calm για διαλογισμό, Noom για παρακολούθηση του τι τρως ή Fitbit για να παρακολουθείς τις συνήθειες άσκησής σου.

Κάνε τη φυσική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς σου

Όταν τα γυμναστήρια έκλεισαν και τα μαθήματα γυμναστικής ακυρώθηκαν, πολλοί άνθρωποι έπρεπε να καταλάβουν πώς να ασκηθούν στο σπίτι.

Αντί να προσπαθείς να προγραμματίσεις μια μεγάλης διάρκειας συνεδρία άσκησης, κάνε μικρά διαλείμματα άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σου. Μετά από ένα μεγάλο zoom meeting, κάνε μια βόλτα. Εάν έχεις περάσει όλη την ημέρα πάνω σε ένα deadline, κάνε ένα διάλειμμα με μερικές ασκήσεις γιόγκα. Κάνε μερικές διατάσεις ή ασκήσεις άλματος ή κοιλιακούς ενώ ακούς τις ειδήσεις ή ένα podcast.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι μικρές εκρήξεις άσκησης οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην φυσική κατάσταση και την ενίσχυση του μεταβολισμού σου. Ξεκίνησε με διαλείμματα των 20 δευτερόλεπτων άσκησης τρεις φορές την ημέρα. Αν θέλεις να κάνεις περισσότερα, κάνε ένα διάλειμμα ενός λεπτού.

Δεν χρειάζεται να κάνεις δομημένη άσκηση. Μπορείς απλώς να είσαι ενεργή. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι συνεπής σε μια δραστηριότητα όταν την κάνεις σε αυτές τις μικρές περιόδους άσκησης. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Διατήρησε την κοινωνική σου φούσκα ασφαλείας

Στη διάρκεια αυτής της περιπετειώδους χρονιάς πολλοί έχουν σχηματίσει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας ή αλλιώς τη δική τους φούσκα - μια επιλεγμένη ομάδα φίλων για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Διατήρησε αυτόν τον στενό κύκλο ακόμα κι όταν λήξουν οι περιορισμοί του κορωνοϊού. Κράτησέ τον για να υποστηρίξεις τους στόχους για την υγεία σου. Ακόμα κι όταν δεν θα είσαι σε καραντίνα, μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα «φούσκα» που να ενδιαφέρεται για την υγεία το 2021.

Βάλε στο πρόγραμμα έναν περίπατο και μερικές συναντήσεις την εβδομάδα για ομαδικές βόλτες. Φτιάξε κοινούς στόχους υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να μοιραστείτε συνταγές και συμβουλές και όταν τελειώσουν οι κοινωνικοί περιορισμοί, μπορείτε να προγραμματίσετε να αρχίσετε μαζί νέες συνήθειες άσκησης και διατροφής.

Χρειάστηκε μια πανδημία για να μάθεις ό,τι πολλοί πολιτισμοί γνώριζαν ήδη - ότι δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να σου προσφέρουν πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη ζωή. Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερους όρους προσδόκιμου ζωής στον κόσμο, οι άνθρωποι σχηματίζουν ένα είδος κοινωνικού δικτύου κατά την παιδική ηλικία που ονομάζεται moai - μια ομάδα πέντε ή περισσότερων φίλων που προσφέρουν κοινωνική, λογική, συναισθηματική και ακόμη και οικονομική υποστήριξη για μια ζωή. Τα μέλη κάθε moai φαίνεται επίσης να επηρεάζουν τη διά βίου υγεία του άλλου.

Ο σχηματισμός ομάδων φίλων που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις, ακόμα και να ενισχύσεις τις υγιείς σου συνήθειες. Είναι η καλύτερη παρέμβαση στην οποία μπορείς να επενδύσεις. Είναι μακράς διαρκείας και έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία σου.

Η σημασία της πρόληψης

Πριν από αυτήν την πανδημία, οι άρρωστες μέρες θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό ως γκρίζα ζώνη ή κινούμενη άμμος στην επαγγελματική μας ζωή. Θα υποφέραμε από φτερνίσματα και συνάχι στο γραφείο μας, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας ενώ ταυτόχρονα θα μολύναμε κάθε συνάδελφο σε ακτίνα δύο μέτρων. Όχι όμως σήμερα! Πλέον οποιοδήποτε ελαφρύ σημάδι ασθένειας απαιτεί άμεση απομόνωση και τεστ για κορωνοϊό. Παρόλο που ενδέχεται να μην χρειαστεί να λάβουμε τόσο ακραία μέτρα στο μέλλον, αξίζει να συνεχίσεις αυτόν τον νέο σεβασμό για την υγεία – τη δική σου και των άλλων. Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν περισσότερο την υγεία τους και προσπαθούν να είναι πιο συνειδητοί για τη φροντίδα της υγείας τους, έχοντας αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι. Το σώμα και το μυαλό σου σου δίνουν αρκετά σημάδια όταν πρόκειται να αρρωστήσεις ή όταν πρέπει απλώς να ξεκουραστείς.

Μετά την πανδημία διατήρησε το σεβασμό σου για την υγεία και αγκάλιασε στη ζωή και τη νοοτροπία σου μια πιο ολιστική προσέγγιση, δίνοντας σημασία στα σήματα που σου στέλνει το σώμα σου, φροντίζοντας να προσφέρεις στον οργανισμό σου όλα όσα έχεις ανάγκη και επενδύοντας σε συνήθειες που θα προάγουν τη σωματική αλλά και την ψυχική σου υγεία.

Πηγή