Μια ακόμα ιστορία που αποδεικνύει ότι κάποιες γυναίκες δεν αρκούνται στο φαίνεσθαι...


Δεν είναι μυστικό. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι μια όμορφη γυναίκα, δε μπορεί να είναι παράλληλα και έξυπνη ή τουλάχιστον να ασχολείται με τον πνευματικό της κόσμο περισσότερο από ότι με την εμφάνισή της. Ευτυχώς, ωστόσο, η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα που αυτή την πεποίθηση τη διαψεύδουν. Ένα από αυτά, είναι και η Αλίκη Διπλαράκου, η οποία σαν σήμερα το 1930 ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης για την ομορφιά της, κερδίζοντας τον τίτλο "Μις Ευρώπη".

diplarakou1.jpg

Κόρη δικηγόρου, φέρεται να βρέθηκε κατά τύχη υποψήφια στα ελληνικά καλλιστεία. Καστανή, μεγαλομάτα, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής, σε ηλικία μόλις 18 χρονών, κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα και να διακριθεί. Αναδείχθηκε "Μις Ελλάς" και μετά κέρδισε και την Ευρώπη, στον διαγωνισμό ομορφιάς που έγινε το 1930 στο Παρίσι. Έγινε η πρώτη Ελληνίδα "Μις Ευρώπη" και τον Οκτώβριο του 1930, βρέθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, για τη "Μις Υφήλιος" όπου αναδείχθηκε δεύτερη.

Οι εφημερίδες της εποχής, γεμίζουν προτάσεις με πολύ κολακευτικά σχόλια για την Διπλαράκου. Όμως, η ίδια, μέσα από τις δραστηριότητες της, δείχνει ότι δεν αρκείται στην ομορφιά της. Με τους τίτλους της στις βαλίτσες, περιοδεύει στις ΗΠΑ, δίνει διαλέξεις για τον αρχαίο πολιτισμό. Έχει ένα σπάνιο ατού για την εποχή εκείνη: μιλά πολύ καλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. 

Και λίγο μετά τα πρωτοσέλιδα για την ομορφιά της, καταφέρνει ξανά να μπει στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της εποχής, με κάτι τελείως διαφορετικό. Παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους. Ντύθηκε άντρας και εισέβαλε στην απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία. Το παραδέχτηκε η ίδια, σε επιστολή που έστειλε προς το Άγιο Όρος, στην οποία δείχνει τη μετάνοια της."Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο. Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει κανείς..."

*Πληροφορίες - φωτογραφίες: Sansimera.gr, kivotoshelp.gr, Fashion observer