Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι σημερινοί 18άρηδες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, όταν βρίσκονταν στην ηλικία τους. Ισχύουν όμως τα ίδια αποτελέσματα και στην Ελλάδα;


Εσείς πόσο σεξ κάνατε σήμερα;

Όσοι γεννήθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της προηγούμενης χιλιετίας, ήτοι μεταξύ 1980-2000 και ιδίως εκείνοι που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 (οι γνωστοί Millennials) φαίνεται πως κάνουν λιγότερο σεξ σε σχέση με την γενιά της δεκαετίας του 1960 (γενιά Χ). Αυτά τα στοιχεία δημοσίευσε πρόσφατα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα οποία ήρθε να συμπληρώσει μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη σεξουαλική ζωή των νέων, που επισημαίνει ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν είναι άπειροι στο σεξ. Πριν προχωρήσουμε σε συμπεράσματα ας δούμε τα νούμερα: Το 76.5% όσων συμμετείχαν στην έρευνα και ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 17-18 είπαν ότι έχουν ήδη κάνει σεξ. Εκεί που ο νους μας πάει στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου (άντε το πολύ την πρώτη τους χρονιά στο Πανεπιστήμιο), έρχεται η έκπληξη: το 10.7% είπε ότι είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή έγινε όταν ήταν από 13 έως 15 χρονών! Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν και τις απαντήσεις μεγαλύτερων ατόμων και συγκεκριμένα έως 43 ετών, όπου η πλειοψηφία απάντησε ότι έκαναν για πρώτη φόρα σεξ γύρω στα δεκαοκτώ ενώ για το 13% η πρώτη τους εμπειρία ήταν μετά τα δεκαοκτώ. Οι περισσότεροι είχαν την πρώτη τους εμπειρία με μεγαλύτερο ηλικιακά ενώ το 34.1% με συνομήλικό του.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η αντίθεση μεταξύ νέων και μεγαλύτερων Millennials; Μια επιφανειακή σκέψη είναι ότι μεγαλώνοντας παρατηρείται μικρότερη ροπή προς επικίνδυνες συμπεριφορές, αυξάνονται τα κίνητρα εργασίας και σπουδών όπου οι νέοι διοχετεύουν την ενέργειά τους συν το ότι (συγκριτικά με τις τάσεις του παρελθόντος) η εποχή μας προσφέρει  άνεση στο «όχι» ως απάντηση σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές σχέσεις. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη πλευρά που δείχνει ότι πίσω από τη συμπεριφορά αυτή υπάρχει ο φόβος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διεξήγαγε έρευνα για τη σεξουαλική ζωή των νέων, από την οποία προέκυψε ότι ένας στους δέκα έχει σοβαρά σεξουαλικά προβλήματα και μάλιστα μόλις το 6% διατίθεται να ζητήσει βοήθεια ειδικού για να τα αντιμετωπίσει. Έχουμε να κάνουμε με μια γενιά που ντρέπεται; Ενδεχομένως. Το σίγουρο είναι ότι παρά τη σεξουαλική επανάσταση που έχει μεσολαβήσει, το σεξ παραμένει ένα αγκαθωτό ζήτημα για αρκετούς νέους και μάλιστα στις αποδεδειγμένα πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Και στις Η.Π.Α. τα πράγματα δεν δείχνουν πιο ευοίωνα. Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ατλάντικ της Φλόριντα ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 26.700 ενηλίκους. Από τους ερωτηθέντες, το 15% των Millennials 20-24 ετών, ανέφεραν ότι δεν είχαν κανένα σεξουαλικό σύντροφο μετά τα 18 τους, έναντι ποσοστού 6% μεταξύ όσων είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του '60 (γενιά Χ), όταν ήταν στην ίδια ηλικία. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά τα 18 αυξάνεται ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών: από 2.3% στη γενιά Χ σε 5.4% στη γενιά της Χιλιετίας (στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1.7% και 1.9%). Ανάλογη τάση καταγράφεται και πριν τα 18: μεταξύ 1991-2015 το ποσοστό των αμερικανών εφήβων (μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που δηλώνουν ότι είναι παρθένοι έχει αυξηθεί από 46% σε 59%.

studentsex750.jpg

 

Οι αιτίες της αποχής

Ως πιθανότερες αιτίες για την αυτοσυγκράτηση των νέων, οι ερευνητές παραθέτουν την καλύτερη διαπαιδαγώγηση που έχουν λάβει σε σχέση με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το HIV/AIDS, η εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία με την εξάπλωση του διαδικτύου, η καθυστέρηση στην ωρίμανση, ο φόβος για κακομεταχείριση από τον σεξουαλικό σύντροφο, ο υψηλότερος αριθμός νέων που ζουν ακόμη με τους γονείς τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, η καθυστέρηση του γάμου, η σιγουριά των νέων ότι μπορούν να κάνουν τις προσωπικές επιλογές τους, ακόμη και αν αυτές μεταφράζονται ή οδηγούν σε αποχή από το σεξ. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ίδια τάση σχετικής αποστασιοποίησης από το σεξ διακρίνεται και στη γενιά μετά τους Millennials, τη λεγόμενη «έξυπνη» γενιά (iGen) των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των online εφαρμογών, που περιλαμβάνει κυρίως όσους γεννήθηκαν από το 1995 και αργότερα.

Ανεξαρτήτως των πολιτισμικών και κοινωνικών διαφορών που παρουσιάζονται στις έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όλοι οι ερευνητές καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα:  προτείνουν πως για να έχουν οι νέοι ομαλή σεξουαλική ζωή πρέπει από μικρή ηλικία, εντοπίζοντας από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, να ξεκινούν την σεξουαλική αγωγή και να μαθαίνουν για το σεξ προκειμένου να το ζήσουν χωρίς ενοχές και την ταμπού  για το σώμα τους, ειδάλλως θα κουβαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής τους.