Περισσότερους premium συνδρομητές από ποτέ είχε η δημοφιλής πλατφόρμα streaming το 2022. Είδε όμως και τα κέρδη που αυτή περίμενε;


Την οικονομική αναφορά του τελευταίου τριμήνου του 2022 έδωσε στη δημοσιότητα η δημοφιλέστατη πλατφόρμα streaming του Spotify, με τις συνδρομές του να φαίνεται να έχουν εκτοξευτεί, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ premium χρηστών της εφαρμογής του. Όχι ιδιαίτερα παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς πως από την πανδημία και μετά, ο κόσμος φαίνεται πως κινείται σε ρυθμούς αδιάκοπου streaming, όχι μόνο ως προς τις αγαπημένες του μουσικές, αλλά και με ποικίλα podcasts που βιώνουν ανεξέλεγκτη επιτυχία παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή έχει πλέον 205 εκατομμύρια premium συνδρομητές, οι οποίοι μαζί με αυτούς που χρησιμοποιούν την έκδοση με διαφημίσεις, φτάνουν πλέον τους 489 εκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες.

Η προσθήκη 33 εκατομμυρίων μηνιαίως ενεργών συνδρομητών μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει δει το Spotify στην ιστορία του, καθιστώντας το σε μια από τις πλέον επιτυχημένες πλατφόρμες του είδους του.

Παρά το γεγονός όμως ότι η εταιρεία σημειώνει τεράστια επιτυχία και ανάπτυξη του κοινού απεύθυνσής του τελευταία, δεν κατάφερε στην πραγματικότητα να μετατρέψει την ανάπτυξη αυτή σε ουσιαστικά κέρδη. Κι αυτό μιας που η επέκτασή της αυτή σε podcasts και audiobooks οδήγησε και σε αύξηση του κόστους λειτουργίας της, εξαιτίας των συνεχών προσλήψεων προσωπικού και της εκτεταμένης ανάγκης διαφήμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα συνολικά έσοδα του Spotify για το 2022 ανήλθαν στα 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2021. Τα €2.7 δις προήλθαν συγκεκριμένα από τις premium συνδρομές της εφαρμογής.

Οι επόμενοι στόχοι του streaming κολοσσού είναι φυσικά να μειώσει φέτος τα διαχειριστικά κόστη και να φτάσει τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το 2030. Ελπίζουμε η μείωση αυτή να μην σημαίνει περαιτέρω μείωση ως προς τα χρήματα που λαμβάνουν σε royalties οι καλλιτέχνες και δημιουργοί που επί της ουσίας βρίσκονται πίσω από τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας.