Το δημοφιλές chatbot της OpenAI εκτιμάται ότι έφτασε τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες τον Ιανουάριο, μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του


Σίγουρα έχει πάρει το μάτι σας σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα το τελευταίο διάστημα, με τους χρήστες να το δοκιμάζουν και να παθαίνουν σοκ από την ακρίβεια και τη δημιουργικότητα των απαντήσεών του και της παραγωγής περιεχομένου που αυτό μπορεί να φτιάξει με λιγοστά key words. Ο λόγος φυσικά για το δημοφιλέστατο πλέον ChatGPT, το ολοκαίνουριο chatbot της εταιρείας OpenAI, που εκτιμάται ότι έφτασε τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες τον Ιανουάριο, μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του. Και όπως μπορείτε εύλογα να καταλάβετε, αυτό αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία, σύμφωνα με μελέτη της UBS που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η εν λόγω μελέτη, η οποία επικαλείται, σύμφωνα με το Reuters, στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων Similar Web, αναφέρει ότι περίπου 13 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες χρησιμοποίησαν το ChatGPT ανά ημέρα τον Ιανουάριο που μας πέρασε, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

«Στα 20 χρόνια που παρακολουθούμε τον χώρο του διαδικτύου, δεν μπορούμε να θυμηθούμε μια ταχύτερη άνοδο σε μια καταναλωτική διαδικτυακή εφαρμογή», έγραψαν οι αναλυτές της UBS στο σημείωμα.

Τι είναι το ChatGPT

Η OpenAI, μια ιδιωτική εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp, λάνσαρε το ChatGPT στα τέλη Νοεμβρίου. Η εν λόγω αναπτυσσόμενη εφαρμογή δεν είναι άλλη από ένα ευφυές chatbot, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογήσουν τις ερωτήσεις/εντολές τους, με το ChatGPT να απαντά αμέσως χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ΑΙ, ή αλλιώς αυτή της τεχνητής νοημοσύνης. Με άλλα λόγια, το chatbot του ChatGPT μπορεί να σας απαντήσει αμέσως με ένα συμπαγές κείμενό του σε ερωτήματα όπως «πώς εξηγείται η αύξηση χρήσης αντικαταθλιπτικών στο διάστημα της πανδημίας», «πώς θα ήταν η Αθήνα σαν πόλη σε ένα δυστοπικό μυθιστόρημα του J.G. Ballard» και σε εκατομμύρια ακόμη πράγματα που θα σκεφτείτε, με τις απαντήσεις του να μπορούν να σας κουφάνουν από την ακρίβειά τους.

chatgpt-video-title

Ξεπερνά σε δημοφιλία ακόμη και τα βασικά social media

Το TikTok χρειάστηκε περίπου εννέα μήνες μετά το παγκόσμιο λανσάρισμά του για να αποκτήσει 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενώ στο Instagram πήρε σχεδόν 2,5 χρόνια για να εδραιωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT θεωρείται ήδη σημαντικότατος παίκτης στην αγορά του διαδικτύου και των σχετικών υπηρεσιών, αν και σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να περάσουμε σε συμπεράσματα ως προς το κατά πόσο θα διατηρηθεί η ανοδική του πορεία.

Η χρήση του ChatGPT είναι για την ώρα δωρεάν, οπότε μπορείτε ανά πάσα στιγμή να «παίξετε» μαζί του και να εξερευνήσετε τις δυνατότητές του. Η εταιρεία ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη μια συνδρομή 20 δολαρίων το μήνα που παρέχει πιο σταθερή και ταχύτερη υπηρεσία, καθώς και την ευκαιρία να δοκιμάσετε πρώτα τα νέα χαρακτηριστικά της εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, για τους πιο σκεπτικούς ως προς τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, το εν λόγω εργαλείο εγείρει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την ακαδημαϊκή αναξιοπιστία και την παραπληροφόρηση που αυτό μπορεί να διασπείρει παγκοσμίως. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε έναν πλανήτη εντελώς κυριευμένο από τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.