Όλα τα tips για να μη φρικάρεις!


Η εξεταστική περίοδος βρίσκεται σιγά σιγά προ των πυλών και είναι φυσικό να νιώθεις από τώρα το άγχος σου να συσσωρεύεται. Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκειά της για να διαχειριστείς τα πράγματα, χωρίς να φρικάρεις και να αποτύχεις σε εκείνο το μάθημα για το οποίο προετοιμάζεσαι ολόκληρο το εξάμηνο.

Τι μπορείς να κάνεις:

Προετοιμάσου πριν από το τεστ μελετώντας και αναθεωρώντας το υλικό ενδελεχώς. Μην ξεχάσεις να αναζητήσεις την ύλη που έπεσε σε προηγούμενες εξεταστικές περιόδους, μιλώντας με συμφοιτητές σου που έχουν περάσει το μάθημα.

Πάρε βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε το σώμα σου πριν μπεις στην αίθουσα της εξέτασης και κατά τη διάρκειά της.

Οραματίσου ένα θετικό αποτέλεσμα για τον εαυτό σου και μείνε συγκεντρωμένος/-η στους στόχους σου.

Απόφυγε την αρνητική αυτοσυζήτηση και αντικάστησέ την με θετικές επιβεβαιώσεις για όσα έχεις καταφέρει ως τώρα στο πανεπιστήμιο και τις σπουδές σου.

Απόφυγε την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά όπως τα ισοτονικά ποτά, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους σου. Αντίθετα, πιες έναν χυμό για ενέργεια ή μια κούπα τσάι για χαλάρωση και ηρεμία.

Χρησιμοποίησε μια κατευναστική τεχνική, όπως η μέθοδος της τετράγωνης αναπνοής, όπου εισπνέεις για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάς την ανάσα σου για τέσσερα δευτερόλεπτα, εκπνέεις για ακόμη τέσσερα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κρατάς την ανάσα σου για άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα πριν επανάλαβεις.

Κάνε διαλείμματα εάν χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης και χρησιμοποίησε θετικούς περισπασμούς (π.χ. κάνοντας διατάσεις στα χέρια και τα πόδια σου ή  διαλογισμό).

Αναζήτησε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή τον σύμβουλο καθηγητή σου στη σχολή, εάν το άγχος σου παρεμβαίνει στην ικανότητά σου να επιτύχεις ακαδημαϊκά.

Μην ξεχνάς, είναι ένας μόλις μήνας και μετά έρχεται καλοκαίρι!