Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για να πάνε όλα καλά


Η συνέντευξη για ένα μεταπτυχιακό ή για την πρώτη σου δουλειά μετά τις σπουδές μπορεί να καθορίσει ή να καταστρέψει την ικανότητά σου να κερδίσεις μια θέση στο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο θέλεις να συνεχίσεις ή σε ένα εργασιακό περιβάλλον που φαντάζει ονειρικό για σένα.

 Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά στοιχεία που συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες για να πάνε τα πράγματα καλά, που οι υπεύθυνοι καθηγητές ή προσλήψεων θα ήθελαν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι. Υπάρχουν αρκετές «απωθητικές» συμπεριφορές που μπορούν να αποκλείσουν έναν υποψήφιο από τη διεκδίκηση μιας θέσης για σπουδές ή εργασία, με αυτό που κατά βάση ενοχλεί περισσότερο να μην είναι άλλο από την έλλειψη προετοιμασίας για τη συνέντευξη. Για να πας λοιπόν στη συνέντευξή σου με τον καλύτερο πιθανό αέρα, να ποιες 10 συμπεριφορές πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις.

Τα 10 κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι διευθυντές προσλήψεων σε συνεντεύξεις:

Έλλειψη προετοιμασίας για τη συνέντευξη (62%)

Αργοπορία (61%)

Κακές δεξιότητες προσοχής (56%)

Αρνητική τοποθέτηση για πρώην καθηγητές, εργοδότες ή συναδέλφους (42%)

Ακατάλληλη γλώσσα (38%)

Κομπασμός (36%)

Υπερβολική αυτοπεποίθηση (33%)

Μη υποβολή ερωτήσεων (33%)

Ασυναρτησίες (30%)

Έλλειψη οπτικής επαφής (25%)

Προτού λοιπόν ξεκινήσεις για μια συνέντευξη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον σου, φρόντισε να προετοιμαστείς καταλλήλως, δείχνοντας προηγούμενα επιτεύγματα μέσα από παραδείγματα και έχοντας κάνει πρόβες ως προς τη σωστή οπτική επαφή. Μια καλή συμβουλή είναι να κρατάμε το βλέμμα μας για 4 έως 5 δευτερόλεπτα κάθε φορά και να χρησιμοποιούμε χειρονομίες. Επιπλέον, ο τόνος και η ταχύτητα ομιλίας χρειάζονται και αυτά πρόβες και προετοιμασία, ενώ τεράστιο ρόλο παίζει μια σωστή εμφάνιση.