Συμβουλές για να κάνεις το διάβασμά σου καλύτερο και πιο αποτελεσματικό


Η διαδικασία της μελέτης για τη σχολή ή για οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι στις μέρες μας ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, μιας που η διάσπαση της προσοχής μας από δεκάδες ερεθίσματα είναι σχεδόν δεδομένη. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι ώστε να ενισχυθεί η συγκέντρωσή μας και να αποδώσουμε αξιοπρεπώς σε ό,τι έχουμε να μελετήσουμε, αν ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές που αλλάζουν εντελώς το παιχνίδι. Να δέκα από αυτές.

Βρες τον κατάλληλο χώρος και χρόνο

Η μελέτη οφείλει να πραγματοποιείται σε έναν χώρο που μας βολεύει και όπου αισθανόμαστε άνετα, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Επίλεξε τη βιβλιοθήκη της σχολής σου που είναι εγγυημένα κατάλληλη για διάβασμα και περισυλλογή όταν πρέπει να γράψεις εργασία ή διαμόρφωσε τον προσωπικό σου χώρο ανάλογα. Πώς θα γίνει αυτό; Φρόντισε να έχεις το απαραίτητο φως και ηχομόνωση, ενώ βεβαιώσου ότι ο κόσμος που θα έχεις γύρω σου θα κάνει το ίδιο με εσένα και δεν θα σε αποσπά. Ως προς τον χρόνο του διαβάσματος, οι πρωινές ώρες είναι για τους περισσότερους ανθρώπους οι καλύτερες, μιας που ο εγκέφαλος είναι ξεκούραστος μετά τον ύπνο.

Πες «ναι» στα διαλείμματα

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται διάλειμμα κατά τη διάρκεια της μελέτης για να ξεκουράζεται και να αποδίδει όπως πρέπει. Για κάθε 50 λεπτά μελέτης κάνε ένα 15λεπτο διάλειμμα, χωρίς να μπεις ωστόσο στον πειρασμό να δεις τηλεόραση ή να ανοίξεις τον υπολογιστή για να τσεκάρεις τα κοινωνικά μέσα.

Απόφυγε το διαδίκτυο

Απόφυγε το να είσαι στο internet ταυτόχρονα με το διάβασμα, καθώς η διαδικασία της συγκέντρωσής σου δοκιμάζεται σκληρά. Και ενημέρωσε τους φίλους σου ώστε να μην σε βομβαρδίζουν με μηνύματα και ειδοποιήσεις, για τις ώρες που έχεις πει ότι θα αφιερωθείς σε αυτό.

Κάνε τη μελέτη πιο fun

Άναψε ένα αρωματικό κερί που θα σε χαλαρώνει, πιες έναν ποιοτικό καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα και άκου μια μουσική της επιλογής σου που σε βοηθά να συγκεντρωθείς. Και αμέσως θα γίνει πιο ευχάριστο και εύκολο.

t

Βάλε πρόγραμμα

Βάλε ένα πρόγραμμα στη μελέτη σου που θα σε βοηθήσει να οριοθετήσεις τον χρόνο σου και να τελειώνεις εντός deadline τις υποχρεώσεις σου. Σε αυτό το πρόγραμμα, μην παραλείψεις το να αφήνεις περιθώρια για αναψυχή και ξεκούραση.

Αξιοποίησε σωστά τον χρόνο σου

Ξεκίνα από τα πιο δύσκολα που έχεις να διαβάσεις νωρίς το πρωί, όταν ακόμη έχεις διαύγεια και φρεσκάδα και άσε τα λιγότερο απαιτητικά αναγνώσματα για τις ώρες που η αντοχή σου θα έχει μειωθεί.

Κοιμήσου επαρκώς και φάε καλά

Η καλή διατροφή και η ξεκούραση είναι το άλφα και το ωμέγα στην μελέτη. Μην τα αμελείς. Ποτέ.

Χρησιμοποίησε κίνητρα και ανταμοιβές

Σημείωσε σε εμφανές σημείο στον χώρο της μελέτης σου τα κίνητρα που έχεις για αυτήν και υποσχέσου στον εαυτό σου να κάνεις όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα όταν αυτή θα έχει πια τελειώσει. Τα κίνητρα και ανταμοιβές είναι αυτά που μας δίνουν κουράγιο τις μέρες που νιώθουμε να πνιγόμαστε στο διάβασμα και που αυτό φαντάζει να μην τελειώνει ποτέ.