Μάθε πόσα kW «καίνε» οι πιο ενεργοβόρες συσκευές, για να μην εκτιναχθεί ο προϋπολογισμός του φοιτητικού σου σπιτιού αυτόν τον χειμώνα!


Διακοπές με την παρέα πριν το break των Χριστουγέννων. Ένα νέο δερμάτινο jacket για να κάνεις εντύπωση στο πάρτι του Σαββάτου. Και ένας προτζέκτορας για να γίνουν οι νύχτες του χειμώνα ακόμη πιο cosy για εσένα και τους συγκατοίκους σου στο φοιτητικό σας σπίτι. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να γίνεις και master στην αποταμίευση, με τον φετινό χειμώνα της ενεργειακής κρίσης να μπαίνει μπροστά σου και να σου χαλάει τα πλάνα.

Επειδή είσαι όμως πονηρεμένος και ξέρεις πώς πρέπει να κινηθείς το επόμενο διάστημα για να υλοποιηθούν όλα αυτά που θέλεις να κάνεις, το Platform σου μάζεψε τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους του θερμοσίφωνα και του φούρνου, ώστε να προσέξεις το πώς θα κινηθείς το επόμενο διάστημα και να μην εκτιναχθεί ο προϋπολογισμός του φοιτητικού σου σπιτιού αυτόν τον χειμώνα.

Στην κορυφή της κατανάλωσης βρίσκονται ως επί το πλείστον οι συσκευές θέρμανσης. Πιο αναλυτικά, ένας θερμοσίφωνας, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 3.000W και μέγιστη έως 5.500W. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στο να μην τον ξεχνάς αναμμένο (και ξέρουμε πως σίγουρα το κάνεις!).

Ως προς τη μαγειρική, ο φούρνος «καίει» από 2.000W έως και 4.000W σε μία ώρα, ενώ το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» 2.000W. Αν περιορίσεις λοιπόν τη χρήση του φούρνου αυτόν τον χειμώνα, λέγοντας «ναι» σε κάτι στην κατσαρόλα, σίγουρα θα γλιτώσεις μεγάλη κατανάλωση.

s

Τα κλιματιστικά κυμαίνονται από 900W έως και 5.000W, ανάλογα με την κατηγορία τους. Το tip στην περίπτωση χρήσης τους για θέρμανση δεν είναι άλλο από το να μην τα αναβοσβήνεις συνεχώς, μιας που έτσι καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια. Ένα αερόθερμο από την άλλη, κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000W. Αν λοιπόν έχεις και τα δύο, προτίμησε το κλιματιστικό, αφού ξεκινάς με χαμηλότερη ελάχιστη κατανάλωση για να ζεσταθείς.

Οι βραστήρες που έχουμε στους πάγκους της κουζίνας κυμαίνονται από 1200W έως 3.000W, γι’ αυτό μην ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται μόλις για λίγα λεπτά την ημέρα.

Ένα πιστολάκι μαλλιών, από την άλλη, μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.800W και μέγιστη 2.500W. Άφησε λοιπόν την πετσέτα στα μαλλιά να «τραβήξει» λίγο παραπάνω ώστε να ελαττωθεί η χρήση του!

Η τοστιέρα «καίει» από 800W έως 1.800W, γι’ αυτό μπορείς να αποφύγεις καμιά φορά το ψήσιμο του τοστ σου και να φας σάντουιτς ή κορν φλέικς με γάλα για το πρωινό σου.

Το πλυντήριο πιάτων καταναλώνει από 1.000W έως 2.400W, και το στεγνωτήριο ρούχων από 1.000W έως 4.000W, γι΄αυτό μην σκεφτείς ποτέ να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς να τα έχεις γεμίσει στο φουλ!

Τέλος, το σίδερο έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.000W και η μέγιστη διαμορφώνεται στα 2.000W. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι έχεις έτσι κι αλλιώς καλύτερα πράγματα να κάνεις από το να σιδερώσεις!