Ο ακαδημαϊκός τρόπος γραφής χρειάζεται σοβαρή εξάσκηση και εμείς είμαστε εδώ με τις καλύτερες συμβουλές


Το ακαδημαϊκό στυλ γραφής είναι ένα στυλ που οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιεί, μέσα από συστηματική εξάσκηση, αλλά και διάβασμα αντίστοιχου υλικού, όπως διπλωματικές εργασίες, papers και άλλου είδους επιστημονικές δημοσιεύσεις. Περνώντας στο Πανεπιστήμιο θα δεις ότι σιγά σιγά οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου θα σε ενθαρρύνουν να γράφεις έτσι στις εργασίες σου, μέχρι που σε κάποια φάση θα θεωρείται εντελώς δεδομένος ως βασικός τρόπος γραφής. Και επειδή γνωρίζουμε πως στο σχολείο σίγουρα δεν έχεις μάθει να γράφεις έτσι και ίσως νιώθεις μια ανασφάλεια γύρω από τον ακαδημαϊκό τρόπο γραφής, έχουμε όλα τα απαραίτητα tips για να τον συνηθίσεις όσο το δυνατόν συντομότερα και πιο εύκολα.

Φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα

Πολλές φορές όταν προσπαθούμε να υιοθετήσουμε την ακαδημαϊκή μέθοδο γραφής, το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε ή η σύνταξη, αλλά το γενικότερο outline του κειμένου. Αν πρόκειται να γράψεις ένα μεγάλο κείμενο, με μπόλικη πληροφορία, την οποία δεν ξέρεις ακριβώς πως να ξεκινήσεις να διαχειρίζεσαι, τότε βάλε ως πρώτη προτεραιότητα πριν το ξεκινήσεις το να φτιάξεις ένα σχεδιάγραμμα. Καταγράφοντας όλα όσα θέλεις να πεις μέσα από το γραπτό σου σε απλές σημειώσεις καταφέρνεις εύκολα και γρήγορα να οργανώσεις το που ακριβώς θα βρίσκονται αυτά εντός του κειμένου, ενώ μπορείς πιο εύκολα να γράψεις την εισαγωγή και τον επίλογό σου χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά και τις θεματικές σου, που θα τις έχεις εύκαιρες στο σχεδιάγραμμά σου.

Μάθε να χρησιμοποιείς τη γραμματική, τα σημεία στίξης και βασικούς κανόνες σύνταξης

Ναι, πολλές φορές το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί και δεν έχει καμία σημασία το ότι ήσουν της θετικής κατεύθυνσης. Για να μάθεις να γράφεις ορθά σε ακαδημαϊκό επίπεδο, οφείλεις πρωτίστως να ξέρεις τα πάντα από γραμματική, στίξη και σύνταξη. Και επειδή δεν θα έχεις έναν εύκαιρο φιλόλογο δίπλα σου για να σε διορθώνει, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δεις μερικά από τα εκατομμύρια tutorials στο διαδίκτυο, που σε ενημερώνουν για τα κλασικά λάθη που κάνεις εσύ και πως αυτά διορθώνονται, αλλά να κάνεις και μπόλικη εξάσκηση. Πώς θα γίνει αυτή; Μα διαβάζοντας φυσικά! Και για καλή σου τύχη όταν μιλάμε για διάβασμα, δεν θεωρούμε μόνο ακαδημαϊκού επιπέδου, αλλά και το είδος λογοτεχνίας που σε γοητεύει.

Χρησιμοποίησε το σωστό λεξιλόγιο

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να εντυπωσιάσουμε, χρησιμοποιούμε λέξεις που καλά καλά δεν γνωρίζουμε τη σημασία τους. Ο επιτυχημένος ακαδημαϊκός λόγος είναι όμως αυτός που είναι απλός στη βάση του, κατανοητός και δεν επιφέρει διφορούμενες έννοιες που μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς το τι εννοούμε. Γι’ αυτό λοιπόν χρησιμοποίησε τις λέξεις το νόημα των οποίων κατέχεις πλήρως και αν καμιά φορά ψάχνεις το κάτι παραπάνω βεβαιώσου από τα λεξικά σου ότι ξέρεις τι λες και πως το λες.

Έχε πάντα στο νου σου τι γράφεις και που θέλεις να καταλήξεις

Κατά τη διάρκεια συγγραφής ενός ακαδημαϊκού κειμένου, έχε πάντα στο νου σου το βασικό σου επιχείρημα και τη στοχοθεσία του κειμένου, αλλιώς κινδυνεύεις να βγεις εκτός θέματος και να ταλαιπωρηθείς υπερπολλαπλάσιες ώρες με την εργασία σου. Πάντοτε ρώτα τον εαυτό σου αν αυτό που γράφεις σε βοηθά πραγματικά στη συνέχιση του κειμένου και γίνε ιδιαιέτερα κριτικός ως προς τις πληροφορίες που χρησιμοποιείς. Αν κάτι από αυτά που γράφεις δεν συνδέεται άμεσα με τη θεματολογία και την επιχειρηματολογία σου, τότε μάλλον πρέπει να παραληφθεί.

Μάθε πως να γράφεις έναν σωστό επίλογο που να υποστηρίζει την έρευνα και το επιχείρημά σου

Συνήθως όταν γράφουμε μια ακαδημαϊκή εργασία, όταν φτάνουμε προς το τέλος είμαστε τόσο εξαντλημένοι που τελικά παρουσιάζουμε έναν ελλιπή επίλογο που δεν ανταποκρίνεται στη συνολική μας δουλειά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μάθε από νωρίς πως να γράφεις έναν σωστό επίλογο, που θα σου δώσει αυτό το κάτι παραπάνω στο οποίο «χάνει» ο περισσότερος κόσμος. Ένας σωστός επίλογος επί της ουσίας δένει το outline του κειμένου με τα στοιχεία-κλειδιά και αποδεικνύει την ορθότητα του βασικού επιχειρήματος της εργασίας σου. Φρόντισε λοιπόν στον επίλογό σου να κάνεις μια σύντομη επανάληψη των στοιχείων αυτώ στις αναφορές σου και πάρε τον καλύτερο πιθανό βαθμό μέσα από την έρευνα αλλά και τη συνέπειά σου.