Η φοιτητική σου ζωή είναι μόλις το ξεκίνημα ενός μεγάλου δρόμου προς την επιτυχία. Φρόντισε να βάλεις γερά θεμέλια και απόλαυσε τους καρπούς της προσπάθειάς σου


Το πέρασμα από τα σχολικά χρόνια στη φοιτητική ζωή είναι και η αφετηρία για έναν ιδιαίτερα μακρύ και κοπιώδη δρόμο προς την επιτυχία. Και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρεις σε ό,τι έχεις κατά νου να πετύχεις, όμως σίγουρα χρειάζεσαι και μερικές συμβουλές ώστε όλα να κυλήσουν ακόμη πιο ομαλά. Διάβασε λοιπόν τα tips μας για φοιτητές που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, για εγγυημένη επιτυχία τόσο στα χρόνια της σχολής, όσο και σε αυτά που θα ακολουθήσουν.

Οργανώσου

Το να φτιάχνεις ένα πλάνο ως προς αυτά που έχεις και πρέπει να κάνεις σε βοηθά πολύ στη διαχείριση του χρόνου που θα διαθέσεις και δεν μένεις ποτέ πίσω στις υποχρεώσεις σου. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να σε βοηθήσει στο να φέρνεις εις πέρας όσα έχεις να κάνεις, πολλές φορές γρηγορότερα από ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα να σου μένει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και δημιουργία.

Ξέχνα το multitasking

Έρευνες υποδεικνύουν διαχρονικά ότι το multitasking είναι στην πραγματικότητα αδύνατο και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Έχουν δίκιο!

Χώρισε όσα έχεις να κάνεις

Το διάβασμα εδώ που τα λέμε δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο και το να επιδίδεσαι σε μαραθώνιους διαβάσματος για την εξεταστική και τις εργασίες σου δεν έχει τόσο καλύτερα αποτελέσματα. Προτίμησε να χωρίζεις τις υποχρεώσεις σου σε μικρά πακέτα διαβάσματος  που είναι πιο διαχειρίσιμα και σου επιτρέπουν να κάνεις τα απαραίτητα διαλείμματα για ξεκούραση και αναψυχή.

Κοιμήσου

Θα έρθει σίγουρα η μέρα που θα έχεις τόσες υποχρεώσεις στη ζωή σου που ο ύπνος θα είναι πολυτέλεια για σένα. Φρόντισε με άλλα λόγια όσο είσαι φοιτητής να απολαμβάνεις έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, ο οποίος πέρα από ξεκούραση θα σου εξασφαλίσει και καλύτερες επιδόσεις σε ό, τι κάνεις.

Φτιάξε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα

Δουλεύεις καλύτερα μετά τη σχολή ή αφού έχεις φάει το βραδινό σου; Βρες ένα πρόγραμμα μελέτης που λειτουργεί καλύτερα για σένα και μείνε πιστός σε αυτό.

Κράτα σημειώσεις

Οι σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος σε βοηθούν να κατανοήσεις καλύτερα το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι, ενώ σε κάνουν να θυμάσαι καλύτερα και πιο εύκολα την ύλη του μαθήματος όταν κοντοζυγώνει η εξεταστική.

Μελέτησε σε βάθος

Αυτό ακούγεται προφανές, ήξερες όμως ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να μελετάς; Κάνε ένα review της ύλης σου μέρες πριν από την επικείμενη εξεταστική, σε μικρές δόσεις κάθε φορά και με διαφορετικούς τρόπους (χαζεύοντας σημειώσεις, φυλλομετρώντας το βιβλίο του μαθήματος ή βλέποντας σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο). Όσο πλησιάζει η ώρα της εξεταστικής θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για τον μεγάλο αγώνα της και θα έχεις λιγότερο άγχος.

Φτιάξε έναν σωστό χώρο μελέτης

Φτιάξε έναν χώρο όπου θα μελετάς για τη σχολή μακριά από οποιαδήποτε πηγή θορύβου που σου αποσπά την προσοχή, όπως η τηλεόραση. Αν δεις επίσης ότι το γραφείο στο σπίτι σου δεν αποτελεί τον πιο παραγωγικό τόπο για μάθηση, επίλεξε το διάβασμα στη βιβλιοθήκη της σχολής σου, όπου ο ένας φοιτητής παρασέρνει τον άλλο στο να βγαίνει η ύλη όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Φτιάξε ένα study group

Το να διαβάζεις με μια παρέα ανθρώπων που είναι εξίσου πεπεισμένη να πετύχει είναι το κλειδί για να τα καταφέρεις στο πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα αν η παρέα αυτή είναι του ίδιου αντικειμένου με εσένα, θα βοηθηθείς και θα βοηθήσεις με τη σειρά σου ώστε το διάβασμά σας να είναι όσο πιο παραγωγικό και ξεκούραστο γίνεται, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ο ένας την παρέα του άλλου.

Κάνε ερωτήσεις

Βρίσκεσαι στο πανεπιστήμιο για να μάθεις και να γίνεις ένας σωστός επιστήμονας. Γι’ αυτό μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις όταν έχεις απορίες, είτε αυτές είναι προς τους καθηγητές σου, είτε προς τους συμφοιτητές σου. Σου εγγυόμαστε ότι αυτός είναι και ο τρόπος να διαπρέψεις.