Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθηθείς με το διάβασμά σου χωρίς να κοπιάσεις


Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο, το πρώτο δια ζώσης εδώ και καιρό, είναι γεγονός και τα μαθήματα τη σχολής σου σιγά σιγά ξεκινούν, με τη φοιτητική καθημερινότητα να επανέρχεται σταδιακά. Κι επειδή αυτή τη φορά είσαι αποφασισμένος να καταφέρεις να περάσεις όλα σου τα μαθήματα, περνώντας ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, θα πρέπει να τα δώσεις όλα στις σημειώσεις που θα κρατήσεις μέσα στο αμφιθέατρο. Διάβασε λοιπόν 5 χρήσιμα tips για να κρατήσεις καλύτερες σημειώσεις αυτό το εξάμηνο και να διαπρέψεις στα μαθήματά σου!

Προετοιμάσου κατάλληλα

Για να κρατήσεις καλές σημειώσεις οφείλεις να προσέρχεσαι στο μάθημα όσο καλύτερα προετοιμασμένος γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι μαζί σου θα πρέπει να έχεις την απαραίτητη γραφική ύλη, δηλαδή πολύχρωμα στυλό και μολύβια, τετράδια ανάλογα με το μάθημα ή και λευκές κόλλες χαρτιού αν αυτές σε εξυπηρετούν καλύτερα για σχεδιαγράμματα. Αν από την άλλη παρατηρείς ότι δεν προλαβαίνεις να κρατάς σημειώσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, δοκίμασε να το κάνεις σε ένα λάπτοπ ή και ένα τάμπλετ.

Οργάνωσε τις σημειώσεις σου

Όταν επιστρέψεις μετά το μάθημα στο σπίτι ή την εστία, προσπάθησε να οργανώσεις τις σημειώσεις σου με τρόπο που θα σε διευκολύνει καλύτερα. Μπορείς να δημιουργήσεις μερικά Power Points, να χωρίσεις τις σημειώσεις ανάλογα με τα κεφάλαια ή με την ημερομηνία που παρακολούθησες την εκάστοτε διάλεξη, ό,τι σε βολεύει περισσότερο ώστε όταν επιστρέψεις σε αυτές, να καταλάβεις αμέσως σε τι αναφέρονται.

Τσέκαρε ότι κρατάς σωστές σημειώσεις

Πολλές φορές πάνω στην πίεση του να κρατήσουμε σημειώσεις, πράγματα αναληθή και εντελώς λανθασμένα καταλήγουν στα τετράδιά μας, με αποτέλεσμα όταν τις διαβάζουμε στην εξεταστική να μπερδευόμαστε ή να αναρωτιόμαστε πότε ακριβώς έγιναν αυτές οι αναφορές στο μάθημα. Κάθε φορά που βγαίνεις από το αμφιθέατρο, προσπάθησε στον καφέ με τους συμφοιτητές σου να τσεκάρεις ότι οι σημειώσεις που έχεις κρατήσει είναι σωστές και σώσε τον εαυτό σου από περιττή ταλαιπωρία τις μέρες της εξεταστικής.

Δημιούργησε κανόνες ως προς το πως θα διαβάσεις τις σημειώσεις σου

Ο τρόπος με τον οποίο κρατάς σημειώσεις θα δεις ότι διαφοροποιείται με τα χρόνια της εμπειρίας σου στο Πανεπιστήμιο. Από εκεί που στο πρώτο εξάμηνο θα έγραφες 1.500 λέξεις, στο 3ο έτος θα μπορείς να συμπυκνώνεις το νόημα μιας διάλεξης στις μισές ή και λιγότερες, χωρίς να χάνεται ίχνος από την ποιότητα των σημειώσεων. Αυτό θα συμβεί αν από τον πρώτο καιρό δημιουργήσεις τους δικούς σου κανόνες ως προς το πως κρατάς τις σημειώσεις: για παράδειγμα, βρες συγκεκριμένες συντομογραφίες για επαναλαμβανόμενες έννοιες, χρησιμοποίησε χρωματικές διακρίσεις ανά κατηγορία σημείωσης και γίνε γενικά ευρηματικός. Με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσεις Bachelor στη σχολή και Master στις σημειώσεις!