Τα must του πρώτου εξαμήνου σου στην πόλη όπου θα περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια


Είσαι και επίσημα πρωτοετής φοιτητής στην Αθήνα, όμως δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει στη χαοτική πρωτεύουσα των 5 εκατομμυρίων, που καμία σχέση δεν έχει με το χωριό των Ιωαννίνων όπου έχεις μεγαλώσει. Εμείς σου δίνουμε τα must που πρέπει να κάνεις και να δεις την πρώτη σου περίοδο στην πόλη, μέχρι να δημιουργήσεις τα δικά σου στέκια που θα προτείνεις με τη σειρά σου στους newbies του μέλλοντος.

Εξερεύνησε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης

Μπορεί να σου φανεί σαν ιδιαίτερα nerdy πρόταση, όμως η κατάλληλη περίοδος για να εξερευνήσεις τον αρχαιολογικό πλούτο και γενικότερα τον πολιτισμό της πόλης στα μουσεία της είναι το πρώτο σου εξάμηνο. Θα γνωρίσει πράγματα που δεν ήξερες, που θα σου δώσουν απαραίτητα ερεθίσματα, θα αποτελέσει ιδανική έξοδο με τους νέους σου συμφοιτητές όταν θα βαριέστε να πιείτε ακόμη έναν καφέ, ενώ θα εκμεταλλευτείς το φοιτητικό σου πάσο, που είτε σου εξασφαλίζει δωρεάν είσοδο, είτε μεγάλες εκπτώσεις σε αυτήν. Δες οπωσδήποτε το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο διαθέτει και ένα από τα πιο ινσταγκραμικά καφέ της πόλης.

Πέρνα χρόνο στις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια της Αθήνας

Στα φοιτητικά σου χρόνια θα χρειαστεί να περάσεις ατέλειωτες ώρες στις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια της Αθήνας, γι’ αυτό φρόντισε να τα γυρίσεις όλα ώστε να ανακαλύψεις σύντομα το αγαπημένο σου, που θα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και ζεστά όσο θα διαβάζεις τριγωνομετρία ή συνταγματικό δίκαιο. Από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το αναγνωστήριο του ΕΚΠΑ της Ιπποκράτους, μέχρι το αναγνωστήριο της Ιατρικής και τη φιλόξενη βιβλιοθήκη του Παντείου, η Αθήνα έχει πραγματικά ατέλειωτες επιλογές ώστε να διαβάζεις με την ησυχία σου, γνωρίζοντας ταυτόχρονα μπόλικο κόσμο.

Γνώρισε τα θερινά σινεμά και τις κλειστές αίθουσες της πόλης

Η Αθήνα φημίζεται για τα γραφικά θερινά σινεμά της, ενώ διαθέτει και το καλύτερο στον κόσμο σύμφωνα με το CNN, που δεν είναι άλλο από το Σινέ Θησείον! Ψήσε τους φίλους σου και κυνηγείστε νέες κυκλοφορίες αλλά και επανεκδόσεις παλαιότερων σε ένα από τα δεκάδες αφιερώματα που παίζουν στην πόλη καλοκαίρι και χειμώνα, από το Ζέφυρο και τη Ριβιέρα, μέχρι τα Βοτσαλάκια, το Ιντεάλ και τον Δαναό.

Εξερεύνησε τα βιβλιοπωλεία της πόλης

Τα φοιτητικά χρόνια είναι το καλύτερο διάστημα της ζωής μας όπου μπορούμε να επενδύσουμε στην ανάγνωση βιβλίων, ανεξάρτητα από το αν αυτά ανήκουν στην ύλη της σχολής μας. Εξερεύνησε τα βιβλιοπωλεία του κέντρου και όχι μόνο, ρώτα για τα κρυμμένα παλαιοβιβλιοπωλεία της πόλης και γνώρισε τον κόσμο της ανάγνωσης ανοίγοντας τους ορίζοντές σου. Από Το Λεμόνι στο Θησείο και τις Πλειάδες στο Παγκράτι, μέχρι το Fata Libelli του Πειραιά και το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων στην Πειραιώς, οι επιλογές είναι άπειρες και ο κόσμος του βιβλίου σε περιμένει για να τον ανακαλύψεις.

Δες ένα DIY live

Η Αθήνα φημίζεται για τη DIY σκηνή της και παρά το γεγονός ότι αυτή απέχει αρκετά από αυτή του Βερολίνου, θα εκπλαγείς από το πόσες πολλές επιλογές έχεις στη διάθεσή σου. Από τα live στο προαύλιο της Νομικής, μέχρι αυτά στο Λόφο Στρέφη, στη Γεωπονική και την Πλατεία Πρωτομαγιάς, δεν νοείται να είσαι πρωτοετής και να μην πας, όχι μόνο για την μουσική, αλλά και για το fun και την κοινωνικοποίηση της υπόθεσης.

Πήγαινε εκδρομή σε έναν κοντινό προορισμό

Ωραία η Αθήνα, αλλά ακόμη πιο ωραίοι είναι και οι κοντινοί προορισμοί που μπορείς να τσεκάρεις ώστε να πάτε για Σαββατοκύριακο με τους φίλους σου. Από μπανάκι στο Σούνιο και τα Λεγρενά, μέχρι ελεύθερο κάμπινγκ στο Αγκίστρι, οι επιλογές είναι πολλές, οικονομικές και πρωτίστως διασκεδαστικές για όλα τα γούστα.

Βρες ένα χόμπυ

Το πρώτο εξάμηνο στην πόλη είναι η καλύτερη περίοδος για να ανακαλύψεις ένα χόμπυ που θα σε κάνει να χαλαρώνεις από την πίεση της σχολής και να είσαι δημιουργικός. Η Αθήνα προσφέρει εκατοντάδες επιλογές: από κυριολεκτικά όποιο άθλημα επιθυμείς, μέχρι κεραμική, κατασκευή πατρόν και ραπτική, μαθήματα μαγειρικής και άλλα. Ανακάλυψε τι σου αρέσει και μαθαίνοντας ταυτόχρονα την πόλη.

Πρόσφερε στους συνανθρώπους σου

Ο ελεύθερος χρόνος που θα έχεις στη διάθεσή σου ως φοιτητής προσφέρεται ώστε να ανακαλύψεις τη χαρά του να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου. Στην Αθήνα μπορείς να αναζητήσεις έναν από τους εκατοντάδες φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη με στόχο την ενίσχυση και την προσφορά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Από τα κοινωνικά παντοπωλεία και φροντιστήρια, μέχρι τις συλλογικότητες παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες, αναζήτησε αυτό που μπορείς να κάνεις και πρόσφερε στους πολίτες της πόλης που θα σε φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής σου.