Μάθε πως να κινείσαι αγοραστικά ώστε να τρέφεσαι καλύτερα, χωρίς να σπαταλάς όλα σου τα χρήματα στο super market της γειτονιάς


Μαζί με τη φοιτητική σου ζωή ξεκίνησε και αυτή η περίοδος της ζωής σου που είτε θα τρέφεσαι για δέκα μέρες σερί με μακαρόνια, είτε θα αγοράζεις χωρίς κανένα προφανή λόγο σολομό και προσούτο, μόνο και μόνο για να κλαις δύο μέρες μετά όταν συνειδητοποιήσεις πως δεν βγαίνει ο μήνας με το χαρτζιλίκι σου. Για να μην την πάθεις λοιπόν το πρώτο διάστημα που θα ψωνίζεις και θα μαγειρεύεις μόνος σου, αλλά και για να γίνεις ένας συνειδητοποιημένος και έξυπνος καταναλωτής, συνέχισε να διαβάζεις τα tips του Platform για νέους φοιτητές ώστε να μην χαλάς μια περιουσία στο super market!

Τσέκαρε πάντα τις προσφορές

Τα προϊόντα που είναι έτοιμα να λήξουν στα ράφια του super market έχουν τις περισσότερες φορές πολύ καλές εκπτώσεις. Αν λοιπόν πρόκειται να καταναλώσεις κάποιο προϊόν άμεσα, τότε εκμεταλλεύσου την έκπτωση και με τα λεφτά που γλιτώνεις πιες μια μπύρα ακόμα με τους φίλους σου.

Προσπάθησε να μην πετάς φαγητό

Σε όλους έχει συμβεί, όμως το να καταλήγουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια όχι μόνο συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο και στην τσέπη μας. Αν έχεις περισσεύματα κάποιου φαγητού που νομίζεις ότι απλά θα καταλήξουν στα σκουπίδια, κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις σε άλλες συνταγές. Θα εκπλαγείς με το πόσα χρήματα θα γλιτώσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα μια υπεύθυνη για τον πλανήτη μας στάση.

Αγόρασε φρούτα και λαχανικά εποχής

Είναι ανθρώπινο να σου γυαλίσουν οι φράουλες που τόσο αγαπάς ένα απόγευμα του Δεκέμβρη στο super market, όμως να είσαι σίγουρος πως θα πληρώσεις για αυτές μια περιουσία, συμβάλλοντας για ακόμη μια φορά στην κλιματική αλλαγή που προφανώς ενισχύεται με το ταξίδι εμπορευμάτων αυτού του είδους από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Προτίμησε καλύτερα φρούτα και λαχανικά εποχής που έχουν καλλιεργηθεί σε κοντινές περιοχές, τα οποία πέρα από τη νοστιμιά τους βρίσκονται και σε πολύ καλές τιμές.

Αγόρασε τα προϊόντα της εταιρίας του super market από το οποίο ψωνίζεις

Τα branded τρόφιμα όπως ζυμαρικά και οι κονσέρβες, αλλά και ένα σωρό άλλα προϊόντα όπως τα χαρτικά ή τα προϊόντα σωματικής υγιεινής είναι περίπου 3 φορές πιο ακριβά από αυτά της εταιρίας του super market από το οποίο ψωνίζεις και κατά πάσα πιθανότητα παράγονται στα ίδια ακριβώς εργοστάσια, τηρώντας μάλιστα τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές. Προτίμησέ τα χωρίς καμία αμφιβολία.

Μην ψωνίζεις ενώ είσαι πεινασμένος

Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, όμως κάθε φορά που πηγαίνεις στο super market νηστικός καταλήγεις να αγοράζεις περισσότερα πράγματα τα οποία πολλές φορές δεν καταναλώνεις καν. Γι’ αυτό φρόντισε να το επισκέπτεσαι μετά το μεσημεριανό σου γεύμα!

Ψώνισε online

Μπορεί οι online αγορές στο super market να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στη χώρα μας ακόμα, είναι όμως ένας εξαιρετικός τρόπος να συγκρίνεις τιμές, αλλά και να μην ξεφεύγεις από το budget σου όσο ψωνίζεις. Δοκίμασέ τις!

Χρησιμοποίησε τις κάρτες πόντων και προνομίων του super market

Κάθε φορά που ψωνίζεις χρησιμοποίησε την κάρτα πόντων και προνομίων του super market σου, η οποία σου χαρίζει ανά τακτά διαστήματα δωροεπιταγές αλλά και εκπτώσεις σε προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες θα σκεφτόσουν να αγοράσεις.

Ψώνισε σε μεγάλες ποσότητες

Κάθε φορά που βλέπεις σε καλή προσφορά ένα προϊόν που καταναλώνεις συνεχώς στην καθημερινότητά σου, προσπάθησε να αγοράσεις μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό. Εκείνη τη στιγμή θα σου φανεί δύσκολο να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα, όμως σε βάθος χρόνου βγαίνεις κερδισμένος οικονομικά.

Πρόσεχε τις πλασματικές προσφορές στα ράφια του super market

Το να έχει ένα μαλακτικό ρούχων έκπτωση 30 λεπτών όταν αυτό κοστίζει 5,50 ευρώ δεν είναι πραγματική έκπτωση. Δώσε μεγάλη προσοχή στις ταμπέλες του super market, που πολλές φορές ξεγελούν ενώ δεν εξοικονομείς πραγματικά χρήματα.

Μην ψωνίζεις την ημέρα που πληρώνεσαι ή σου δίνουν το χαρτζιλίκι σου

Το να ψωνίζεις την ημέρα που πληρώνεσαι ή σου δίνουν το χαρτζιλίκι σου είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορείς να πέσεις, καθώς τότε έχεις την ψευδαίσθηση ότι έχεις και άπειρα χρήματα που να δικαιολογούν την αγορά ενός λαδιού τρούφας ή αρωματικού χαρτιού υγείας. Επισκέψου το super market έχοντας πραγματική εικόνα του budget σου, αφού έχεις πληρώσει πάγια έξοδα όπως λογαριασμούς του μήνα και ενοίκιο.

Καλλιέργησε δικά σου τρόφιμα

Όσο είσαι φοιτητής είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσεις τα skills σου στην κηπουρική, καλλιεργώντας στο μπαλκόνι σου και μερικά βρώσιμα αγαθά όπως ντοματίνια, αγγούρια, πιπεριές, μυρωδικά και άλλα. Θα αποκτήσεις ένα δημιουργικό χόμπυ ενώ θα εξοικονομήσεις χρήματα τρώγοντας οργανικά αγαθά από τα χεράκια σου.