Τα φοιτητικά σου χρόνια ξεκινούν και εσύ πρέπει να τα εκμεταλλευτείς όσο δεν πάει!


Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες μόλις ημέρες και εσύ είσαι έτοιμος για το νέο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σου μετά τα σχολικά σου χρόνια. Και μπορούμε να σου εγγυηθούμε από τώρα πως η περίοδος στη ζωή σου που ξεκινάει τώρα θα είναι μια από τις καλύτερες χωρίς καμία αμφιβολία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πάντα υπάρχουν τρόποι και μέσα ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρον τα επόμενα τέσσερα (οκ, μπορεί και λίγο παραπάνω) χρόνια, ώστε όχι απλά να περάσεις τέλεια, αλλά να αποκτήσεις και ένα σωρό εφόδια για όλη σου τη ζωή. Αν λοιπόν ψήνεσαι να ζήσεις τη φοιτητική σου ζωή στο φουλ και να βγεις από αυτή ο άνθρωπος που πάντα ονειρευόσουν να γίνεις, συνέχισε να διαβάζεις.

Μάθε να μαθαίνεις

Ναι, οκ, τι κάνει νιάου νιάου θα μας πεις. Όμως η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο τα μαθήματα της σχολής σου, αλλά είναι και η μόνη χρονική περίοδος στη ζωή σου που θα έχεις το χρόνο και την όρεξη να μάθεις ένα σωρό πράγματα. Βγες λοιπόν έξω, ταξίδεψε, διάβασε όσο και ό,τι περισσότερο μπορείς, παρακολούθησε μαθήματα σε οτιδήποτε σε ενδιαφέρει, ακόμα κι αν είναι εντελώς άσχετα με τις σπουδές σου, δες ταινίες και ντοκιμαντέρ και σίγουρα το τέλος της φοιτητικής ζωής θα σε βρει άλλον άνθρωπο. Και η διαφορά αυτή μόνο για καλό θα είναι.

Διασκέδασε!

Δεν ξέρω αν χρειαζόμασταν εμείς για να το κάνεις, αλλά η φοιτητική ζωή αν δεν είναι συνώνυμη με αδιάκοπη διασκέδαση, τότε τι νόημα θα είχε καν! Όσο είσαι φοιτητής εκμεταλλεύσου στο έπακρον όσο ελεύθερο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου (που θα είναι πολύς, πίστεψέ μας) και κάνε ό,τι σε γεμίζει και σε διασκεδάζει, είτε αυτό είναι αχαλίνωτο clubbing, είτε μεγάλοι περίπατοι στην παραλία.

Χτίσε νέες φιλίες

Το ξέρουμε ότι η παρέα σου από το σχολείο είναι η καλύτερη, όμως όσο περνούν τα χρόνια θα καταλάβεις ότι η εξέλιξή σου σαν άτομο θα σημαίνει και ανάγκη για νέες φιλίες. Χτίσε όσες περισσότερες γίνεται, επιδίωξε να γνωριστείς με άτομα με τα οποία φαινομενικά δεν έχει κανένα κοινό και διεύρυνε τον κύκλο σου όσο περισσότερο μπορείς. Στο τέλος της ημέρας θα έχεις μάθει να συνυπάρχεις με πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων και πολιτισμών, θα μάθεις νέα πράγματα και τρόπους διασκέδασης και το πιο βασικό, μέσα από αυτούς τους ανθρώπους θα γνωρίσεις καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό.

Γίνε μέλος μιας συλλογικότητας

Από τη λέσχη κινηματογράφου της εστίας του πανεπιστημίου, μέχρι την πολιτική συλλογικότητα της γειτονιάς σου που βοηθά πρόσφυγες στην ένταξή τους στην κοινωνία, το να γίνεις μέλος μιας συλλογικότητας θα διευρύνει τους ορίζοντές σου, θα σε φέρει κοντά με νέους ανθρώπους και θα δώσει σκοπό στη ζωή σου μέσα από τις μικρές ή και μεγάλες χαρές που θα εισπράττεις εντός αυτής.

Βγες από την comfort zone σου

Όσο σπουδάζεις προσπάθησε να κάνεις την αρχή και να βγεις επιτέλους από την comfort zone σου που το μόνο που σε κάνει είναι να μένεις πίσω. Δοκίμασε να κάνεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τολμούσες, από το να κάνεις ορειβασία ενώ φοβάσαι τα ύψη, μέχρι να μιλήσεις επιτέλους στη συμφοιτήτριά σου που σου αρέσει από το πρώτο εξάμηνο. Θα μας θυμηθείς.

Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια

Οι γονείς μας μας έχουν μάθει ότι είμαστε οι πιο έξυπνοι και δυνατοί άνθρωποι στον κόσμο, με αποτέλεσμα όταν  βρίσκουμε τα σκούρα να απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας και να πνιγόμαστε σε καταστάσεις που είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Όσο είσαι φοιτητής φρόντισε να μάθεις ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να ζητάμε που και που βοήθεια αν κρίνουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε σε κάτι, είτε αυτό είναι τα μαθήματα της σχολής, είτε αισθανόμαστε αδυναμία να διαχειριστούμε κάποια αρνητικά συναισθήματα. Αυτή είναι και η πιο πολύτιμη συμβουλή μας.