Γίνε εξπέρ στην αποστήθιση ακολουθώντας τα tips του Platform και το πτυχίο θα έρθει μια ώρα αρχύτερα


Μπορεί στο σχολείο να σε δυσκόλευε να μαθαίνεις απ’ έξω όλες τις ημερομηνίες στην ιστορία και όλους τους τύπους στα μαθηματικά, στο Πανεπιστήμιο όμως έχεις δίπλα σου για σύμμαχο το Platform και τα μαγικά του tips.

Προσπάθησε να καταλαβαίνεις σε βάθος αυτά που διαβάζεις

Το να προσπαθείς να αποστηθίσεις μια πολιτική θεωρία χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνεις τι πραγματικά λέει αυτή σημαίνει πως κάνεις άδικο κόπο και κατά πάσα πιθανότητα θα δεις τον εαυτό σου να κόβεται στο μάθημα. Ζήτα τη βοήθεια των συμφοιτητών σου ή και των ίδιων των καθηγητών για να σου εξηγήσουν πράγματα που δεν έχεις πολυπιάσει, ώστε όταν έρθει η ώρα της εξέτασης, άρα και της αποστήθισης, να σου είναι πολύ πιο εύκολη.

Μάθε τις πιο σημαντικές πληροφορίες

Είσαι στην ηλικία που πρέπει να μάθεις να φιλτράρεις αυτά που διαβάζεις, δηλαδή να είσαι σε θέση να «πετάς» εκτός τις άχρηστες πληροφορίες που ένα σύγγραμμα της σχολής μπορεί να περιέχει, σε σχέση τουλάχιστον με το μάθημα στο οποίο εξετάζεσαι. Η ύλη σου τότε θα μειωθεί εντυπωσιακά και όλα θα είναι πιο εύκολα για σένα.

Απασχόλησε το μυαλό σου αλλάζοντας από το ένα θέμα στο άλλο

Το να διαβάζεις ασταμάτητα παρεμφερή πράγματα μπορεί να μπερδέψει τον εγκέφαλό σου, ο οποίος από ένα σημείο και μετά δυσκολεύεται να αποστηθίσει πληροφορίες. Αν έχεις να δώσεις 2-3 διαφορετικά μαθήματα, προσπάθησε να αλλάζεις ανά κάποιες ώρες αντικείμενο διαβάσματος, ώστε να παραμένεις σε φόρμα και να αποστηθίζεις τελικά καλύτερα την εξεταστέα ύλη.

Προσπάθησε να μαθαίνεις ζευγάρια αντιθέτων

Για παράδειγμα, αν εξετάζεσαι σε μια ξένη γλώσσα, το να θυμάσαι μαζί το πως λέγεται η μέρα και η νύχτα σε εκείνη τη γλώσσα σε βοηθά να μην ξεχνάς καμία από τις δύο λέξεις, καθώς τα ζευγάρια εννοιών αποτυπώνονται πιο εύκολα στον εγκέφαλο.

Φτιάξε το δικό σου «παλάτι του εγκεφάλου»

Η τεχνική που ακολουθούσε ο περίφημος Σέρλοκ Χολμς για να αποστηθίζει εκατοντάδες πληροφορίες κάθε μέρα λειτουργεί και στην πραγματικότητα. Η ιδέα έχει ως εξής: σύνδεσε μια σειρά από έννοιες και ορισμούς με ένα συγκεκριμένο μέρος. Για παράδειγμα, αν διαβάζεις στο δωμάτιό σου, προσπάθησε να συνδέσεις τις πληροφορίες για τη Γαλλική Επανάσταση στις οποίες εξετάζεσαι την επόμενη μέρα με αυτό. Όταν κατά τη διάρκεια της εξέτασης χρειαστείς αυτές τις πληροφορίες, σκέψου πως βρίσκεσαι στο δωμάτιό σου και αυτές ως δια μαγείας θα σου έρθουν κατευθείαν στο μυαλό.

Χρησιμοποίησε συνδετικές λέξεις

Το νόημα της τεχνικής αυτής είναι να συνδέεις λέξεις με άλλες λέξεις, δημιουργώντας και πάλι ζευγάρια εννοιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν σκέφτεσαι τη μία, αυτομάτως θα σκέφτεσαι και την άλλη.

Συνδύασε νέες πληροφορίες και λέξεις με ήδη υπάρχουσες

Το συνδέεις τις νέες σου γνώσεις με αυτές που έχεις ήδη σε βοηθά όχι μόνο να φρεσκάρεις τη μνήμη σου αναφορικά με πράγματα που άλλοι μπορεί να έχουν ήδη ξεχάσει από το πρώτο έτος, αλλά σε βοηθά και να θυμάσαι όλα τα καινούρια πράγματα που μαθαίνεις.

Φτιάξε στο μυαλό σου ιστορίες

Αν χρειάζεται να αποστηθίσεις πολλές πληροφορίες σε συγκεκριμένη μάλιστα σειρά, προσπάθησε να ενώσεις τα κομμάτια σε μια ιστορία που θα σκεφτείς εσύ ο ίδιος. Θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο θα σου είναι να τις θυμάσαι την ώρα της εξέτασης αλλά και πολύ μετά το πέρας αυτής.

Ηχογράφησε όσα πρέπει να μάθεις

Ηχογράφησε την ύλη του μαθήματος και άκου τις ηχογραφήσεις μερικές φορές. Η τεχνική αυτή λειτουργεί εξαιρετικά για ανθρώπους με ακουστική μνήμη.