Και όχι, δεν μιλάμε για μαθήματα.


Ξεκινάς το Πανεπιστήμιο γεμάτος ενθουσιασμό για το νέο κεφάλαιο στη ζωή σου το τελειώνεις με ένα πτυχίο στο χέρι και την ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση. Εκτός, όμως, από τα μαθήματα που διδάχτηκες σε ένα γνωστικό αντικείμενο που εύχεσαι να σου εξασφαλίσει δουλειά, ο απολογισμός της φοιτητικής ζωής περιλαμβάνει και ένα σωρό άλλα σημαντικά πράγματα που αποκόμισες από τα 4 (στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον 5) φοιτητικά σου χρόνια:

 

#1. Αποκτάς νέους φίλους. Δεν έχει σημασία αν είναι πολλοί ή λίγοι, το σημαντικό είναι ότι κάνεις-αρχικά-νέες γνωριμίες  στη Σχολή που εξελίσσονται σε δυνατές φιλίες. Θα μοιραστείτε τα άγχη της φοιτητικής ζωής, θα έχετε κοινούς στόχους και όνειρα για το μέλλον, και θα κάνετε μαζί τα πρώτα σας βήματα προς την ανεξαρτησία. Και που ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να γίνετε και συνάδελφοι!

#2. Γίνεσαι ανεξάρτητος. Πιθανόν να χρειαστεί να βρεις δουλειά για να βγάλεις κάποια χρήματα και να μη στηρίζεσαι αποκλειστικά στους γονείς σου, θα συναντήσεις δυσκολίες, θα ταξιδέψεις, θα αναλάβεις ευθύνες και θα μάθεις να βασίζεσαι στον εαυτό σου. Εν ολίγοις, θα ωριμάσεις.

#3. Αποκτάς κίνητρο για να μάθεις και κάνεις περισσότερα.  Είναι πολύ σημαντικά τα μαθήματα και τα βιβλία που θα διδαχθείς, όμως μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μάθεις και τον εαυτό σου.  Τα φοιτητικά χρόνια σε βοηθούν να ωριμάσεις, να κατασταλάξεις σε αυτό που θες να κάνεις στη ζωή σου και να βρεις τον τρόπο για να φτάσεις στο στόχο σου.

timathaineis750.jpg

#4. Αποδέχεσαι το διαφορετικό. Επειδή δώσατε τις ίδιες εξετάσεις για να μπείτε στην ίδια Σχολή, δεν σημαίνει ότι με τους συμφοιτητές σου είστε όλοι ίδιο. Θα γνωρίσεις άτομα που έρχονται από την επαρχία και ενδεχομένως να έχουν άλλη νοοτροπία από τη δική σου που προέρχεσαι από την πόλη, ή το αντίστροφο. Κάποιοι φοιτητές έρχονται από το εξωτερικό, άλλοι επιστρέφουν μετά από χρόνια στα θρανία για να πάρουν το πτυχίο τους αφού πρώτα παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια. Στο πανεπιστήμιο ζεις τη διαφορετικότητα και, το βασικότερο, μαθαίνεις να τη σέβεσαι.

#5. Συνυπάρχεις με άλλους.  Και μάλιστα, με άτομα που, κατά τ’ άλλα, δεν ταιριάζεις καθόλου. Το Πανεπιστήμιο σε βάζει στη διαδικασία να συνεργαστείς υποχρεωτικά για εργασίες, εργαστήρια και παρουσιάσεις, με συμφοιτητές σου που ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετικοί από εσένα. Όσο και αν αυτό σε εκνευρίζει, είναι μια ιδανική ευκαιρία να μάθεις να συνυπάρχεις και να συνεργάζεσαι με άλλους, όπως ακριβώς αργότερα θα κάνεις και στον χώρο εργασίας σου.