Τα λεξοτανίλ, ο μουσακάς και στη μέση το Εμπράγματο Δίκαιο.


Η Ελληνίδα μάνα είναι πάντα υπερήφανη για σένα (άσχετα που σε φωνάζει «γαϊδούρι»), είναι πάντα σίγουρη για την επιτυχία σου (αν και νομίζει ότι περνάς τα μαθήματα γιατί «άναψε κερί στον Άγιο Χαράλαμπο») και, βεβαίως, είναι  αθάνατη (ανεξαρτήτως αν λέει συνεχώς ότι «θα πεθάνει»). Η Ελληνίδα μάνα είναι παντού και αν μπορούσε να μπει στην αίθουσα την ώρα που γράφεις για τις «σχέσεις εμπραγμάτου και ενοχικού δικαιώματος» κουβαλώντας σε τάπερ μια γωνία από τον μουσακά που μόλις έψησε («έτσι αδύνατο που είσαι, κάνε ένα διάλειμμα παιδάκι μου»), θα το έκανε!

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε όλα τα είδη της Ελληνίδας μάνας σε μια από τις σημαντικότερες και πιο αγχωτικές φάσεις της ζωής σου  της. Στην εξεταστική. Άλλωστε, εσύ τι έχεις να κάνεις όλο αυτό το διάστημα; Απλά να διαβάσεις. Σιγά! Ενώ εκείνη, κανείς δεν ξέρει τί περνάει…!!!

 

Η κλασική ηρωίδα

Στρατοπεδεύει στο φοιτητικό σου σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, όπου, βεβαίως, σου μαγειρεύει καθημερινά 2-3 φαγητά, πλένει και καθαρίζει τα πάντα και επιλέγει να βάλει ηλεκτρική σκούπα ακριβώς τις ώρες που εσύ χρειάζεσαι ησυχία. Ξέρει πως διαβάζεις; Θα ανοιγοκλείνει την πόρτα συνεχώς για να σου φέρει φρεσκοστυμμένο χυμό, τοστ, να σου στολίσει με σεμεδάκια το γραφείο, να σε ρωτήσει τι διαβάζεις ακόμη και αν δεν έχει ιδέα τι σημαίνει «βιομηχανική ιδιοκτησία». Αν αντιδράσεις, θα πέσει κάτω και θα πιάσει την καρδιά της ψελλίζοντας «Δεν ξέρεις τι περνάω μέχρι να τελειώσουν οι εξετάσεις».. Δεν παλεύεται.

Η «κλάψα»

Όλη την ώρα σου κλαίγεται στο τηλέφωνο πως όσο και να διαβάσεις τι σημασία έχει πια, αφού στην Ελλάδα της κρίσης τα πτυχία δεν έχουν καμία σημασία. Ωστόσο, ζει και αναπνέει για να σε δει να παίρνεις πτυχίο.  Στο ενδιάμεσο θα συνεχίσει να σου κλαίγεται για τους κόπους της, τις θυσίες και τους αγώνες της (λες και εσύ δεν έχεις κάνει τίποτα, στον ύπνο σου θα περάσεις τα μαθήματα!) που δεν έχουν καμία σημασία γιατί, άλλωστε, «θα πεθάνει».

greekmothercook750.jpg

Η «φράου Χέλγκα»

Ο εκβιασμός είναι το άλφα και το ωμέγα της. Σε απειλεί πως αν δεν περάσεις το μάθημα δεν θα ξαναδείς χαρτζιλίκι ποτέ. Εάν πάρεις κακό βαθμό θα ζεις με τον φόβο ότι δεν θα σου καλύψει το ενοίκιο και άλλα τέτοια που, εκ μέρους της λέγονται για να στρωθείς στο διάβασμα. Το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει μέχρι τώρα τις απειλές της, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Η φαινομενικά ήρεμη

«Δεν σε παίρνω τηλέφωνο, να μην σε διακόψω από το διάβασμα…» Μη μασάς. Φυσικά και δεν θέλει να σε ενοχλήσει, αλλά μέσα της τρελαίνεται. Θέλει απεγνωσμένα να μάθει αν διάβασες, αν έφαγες και να σου πει να μην πάρεις (πάλι) ντελίβερι, να κόψεις καμιά σαλάτα, να βράσεις και κανα αυγό. Και φρούτα, πολλά φρούτα. Πίσω από την φαινομενική της ηρεμία (για την οποία έχει πάρει πέντε λεξοτανίλ) κρύβονται τα πραγματικά άγχη που προσπαθεί πραγματικά να μην στα μεταφέρει, ιδίως την περίοδο της εξεταστικής και αυτό οφείλεις να της το αναγνωρίσεις.