Και αυτοί είναι οι 5 πιο σημαντικοί λόγοι.


Η φοιτητική ζωή δεν έχει μακαρονάδες για βραβείο στον αγώνα του διαβάσματος, ούτε υψηλή τηλεθέαση, ούτε δημοσιότητα που θα εξαργυρωθεί με χρήματα.

Ποιος Λάμπρος Χούτος, λοιπόν, και ποιος Γιώργος Αγγελόπουλος;

Οι σημερινοί φοιτητές είναι οι μεγαλύτεροι Survivors και παρακάτω σας εξηγούμε τους πιο σημαντικούς λόγους. Ας σηκωθούμε όρθιοι και ας τους χειροκροτήσουμε υπό τους ήχους του “Eye of the Tiger” γιατί το αξίζουν, επειδή..

#1. Τη βγάζουν με 2 ευρώ τη μέρα

Στην Αθήνα  δεν έχουν φυτρώσει καρύδες για να ξεγελάσεις την πείνα σου, ούτε ψάρια για να ψαρέψεις. Απορίας άξιον λοιπόν το πώς ο έλληνας φοιτητής περικόβει τον μηνιαίο προϋπολογισμό του σε δεκαδικούς αριθμούς, υπολογίζοντας μερίδες φαγητού, κάρτες εισιτηρίων και μονάδες στο κινητό, προκειμένου να επιβιώσει.

#2. Παλεύουν να προσθέσουν ώρες στο 24ωρο

Για να βγει η ύλη των μαθημάτων, να παραδώσουν εργασίες, να πάνε στη βιβλιοθήκη, να παρακολουθήσουν εργαστήρια, να διαβάσουν μέχρι εξόντωσης, να δώσουν για Proficiency, να πάνε σε σεμινάρια για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, να συμμετέχουν σε φοιτητικές ομάδες και να εργαστούν για το χαρτζιλίκι τους.

#3. Έχουν αντιμέτωπους το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα..

..και όχι κάτι τύπους με κοιλιακούς φέτες. Οκ, από τον Σπαλιάρα πέρασε η μισή Ελλάδα (και γλίτωσε η άλλη μισή), αλλά το να βγεις αλώβητος από απεργίες, ελλιπείς εκπαιδευτικές και κτιριακές δομές, και –το βασικότερο - χολωμένους καθηγητές και ξινισμένες καθηγήτριες από τους οποίους εξαρτάσαι βαθμολογικά, αυτό είναι Ο άθλος.

#4. Άλλο γυμναστική για 5 μήνες, άλλο πτυχίο στα 6 χρόνια

Οι παίκτες του Survivor θα βγουν μετά από 5 μήνες ταλαιπωρημένοι μεν, αλλά γυμνασμένοι και διάσημοι, ενώ ο έλληνας φοιτητής θα καταβάλλει όλες του τις προσπάθειες για να πάρει τελικά πτυχίο στα 5 ή στα 6 χρόνια και στο μεταξύ θα έχει πάρει κιλά και θα έχει αποκτήσει βλεφαρόπτωση από το διάβασμα.

#5. Δεν ξέρουν τι τους περιμένει αύριο

Είτε οι Μαχητές κερδίσουν, είτε οι Διάσημοι, το Survivor ως παιχνίδι θα τελειώσει. Κάποιοι θα συνεχίσουν τις δουλειές που άφησαν πίσω, άλλοι θα εξαργυρώσουν την επιτυχία με μια θέση στην Τηλεόραση, πιθανόν καλοπληρωμένη και χωρίς πολλές εργατοώρες. Ο έλληνας φοιτητής, όμως; Διαβάζει νυχθημερόν για να πάρει ένα πτυχίο που δεν ξέρει καν εάν αύριο θα του εξασφαλίσει μια δουλειά ή θα το δώσει στη μάνα του να το βάλει στο σαλόνι δίπλα από τα ασημικά.