Οι καλύτερες φοιτητικές πόλεις του κόσμου για το 2017!

Η Αθήνα βρίσκεται στην 67η θέση της κατάταξης.

Κείμενο: Μάρω Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με σχετική κατάταξη της Quacquarelli Symonds (QS), της εταιρείας που εξειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης και σπουδών στο εξωτερικό της, η Αθήνα καταλαμβάνει την 67η θέση στη λίστα του 2017 με τις καλύτερες φοιτητικές πόλεις, σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, η Αθήνα συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στην πέμπτη έκδοση του πίνακα κατάταξης των καλύτερων φοιτητικών πόλεων (QS Best Student Cities Report), όπως έχει συνταχθεί από την QS.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα του πίνακα κατάταξης προκύπτουν από το τμήμα ερευνών της QS το οποίο είναι υπεύθυνο και για την διεξαγωγή του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων.

studentcity750.jpg Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Μόντρεαλ ενώ δεύτερη καλύτερη φοιτητική πόλη αναδεικνύεται το Παρίσι και τρίτη το Λονδίνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως μόλις το 28% των ερωτηθέντων αποφοίτων εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στις προοπτικές απασχόλησης των νέων. Ειδικότερα, η καλύτερη επίδοση της Αθήνας είναι στο δείκτη “Affordability”, που την κατατάσσει στις πιο προσιτές φοιτητικές πόλεις. Αναφορικά με τον δείκτη “Rankings”, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα και το εύρος των πανεπιστημίων που προσφέρονται από μια πόλη, η Αθήνα κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση.

Συνολικά, το τμήμα ερευνών της QS αξιολόγησε 125 πόλεις για τη συγκεκριμένη κατάταξη. Ενδεικτικά, οι 10 καλύτερες φοιτητικές πόλεις του κόσμου για το 2017 είναι οι εξής:

1) Μόντρεαλ

2) Παρίσι

3) Λονδίνο

4) Σεούλ

5) Μελβούρνη

6) Βερολίνο

7) Τόκιο

8) Βοστώνη

9) Μόναχο

10) Βανκούβερ

Για την οργάνωση των αποτελεσμάτων οι φοιτητές κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να ονομάσουν την πόλη στην οποία θα ήθελαν να σπουδάσουν, την εμπειρία τους σπουδάζοντας σε μια συγκεκριμένη πόλη και την πρόθεσή τους να παραμείνουν εκεί μετά την αποφοίτησή τους.