Έκτακτο κάλεσμα για αιμοδοσία απηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.


Έκτακτο κάλεσμα για αιμοδοσία απηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς μετά τη σύγκρουση τρένων με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη.

Οι πολίτες που μπορούν να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας μπορούν να το κάνουν προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα, με συνεχή ενημέρωση για τα σημεία αιμοδοσίας μέσα από τον σχετικό διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εθελοντική αιμοδοσία

-Η αιμοδοσία πραγματοποιείται μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη, όπου ο αρμόδιος γιατρός κρίνει αν είναι εφικτή τη δεδομένη στιγμή.

-Η αιμοδοσία είναι μια ανώδυνη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας απλά ανοιγοκλείνουμε τη γροθιά μας για τη διευκόλυνση της ροής του αίματος.

-Στη διαδικασία λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που διαθέτει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε περίπου 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Επιπλέον, θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό μας.

-Η αιμοδοσία είναι εντελώς ακίνδυνη για τον αιμοδότη, με τον όγκο του αίματος που δίνει ο αιμοδότης να αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια ημέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε έναν μήνα.

-Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά, ενώ για τη συνολική διαδικασία από τη στιγμή συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου μέχρι την έξοδο από το κέντρο αιμοδοσίας υπολογίζεται περίπου μισή ώρα.

-Η αιμοδοσία μπορεί να επαναληφθεί κάθε 3-4 μήνες.