Δες πώς θα καταφέρεις να διεκδικήσεις έναν καλύτερο μισθό, αυξάνοντας το επίπεδο διαβίωσής σου, αλλά και την αναγνώριση για τη δουλειά που καταβάλεις


«Μήπως είναι πολύ νωρίς;». «Δεν ξέρω καν αν αξίζω τόσο». «Δεν έχω ιδέα πώς θα το κάνω». Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να περνούν από το μυαλό σου μπροστά στη σκέψη του να ζητήσεις αύξηση από τον/την εργοδότη σου, μιας που ο μισθός σου είτε δεν επαρκεί για να καλύψει τα όλο και αυξανόμενα έξοδά σου, είτε δεν ανταποκρίνεται γενικά σε όσα προσφέρεις στον χώρο της εργασίας σου και στα προσόντα σου. Κι όμως, ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να πετύχεις την πολυπόθητη αύξηση στον μισθό σου δεν είναι άλλος από το να το ζητήσεις, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου. Ακολουθούν και τέσσερα πολύτιμα tips, ώστε να μην νιώσεις άβολα ούτε στιγμή.

Θυμήσου ότι είναι ΟΚ να το κάνεις!

Το να ζητάς αύξηση θεωρείται αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εργασιακής σχέσης. Ο προϊστάμενός σου περιμένει ότι κάποια στιγμή μπορεί να το κάνεις και δεν θα εκπλαγεί μπροστά στο meeting που θα ζητήσεις να κάνετε ώστε να το συζητήσετε. Γι΄ αυτό μην διστάσεις ούτε στιγμή.

Βρες το σωστό timing

Αν έχεις περάσει ένα ικανοποιητικό διάστημα στη δουλειά στην οποία βρίσκεσαι, δηλαδή από έναν χρόνο και πάνω, ή αν πάνε 2-3 χρόνια που ο μισθός σου παραμένει στάσιμος, όχι μόνο θεωρείται απολύτως αποδεκτό να ζητήσεις να συζητήσετε σχετικά με μια αύξηση, αλλά έχεις και περισσότερες πιθανότητες να πάρεις θετική απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην προχωρήσεις στο εν λόγω αίτημα αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε μια κρισιακή κατάσταση στη δουλειά, αν έχετε αναλάβει ένα απαιτητικό project που σας έχει κάνει να χάσετε τον ύπνο σας για 3 μέρες ή ζητώντας παράλληλα να λείψεις για λίγες ώρες την επόμενη ημέρα επειδή κάτι σου έτυχε. Το σωστό timing είναι σημαντικότατος παράγοντας και πρέπει να τον λάβεις υπόψη με προσοχή.

Ανάφερε αναλυτικά όλα όσα κάνεις και τις επιτυχίες που έχεις σημειώσει

Μην θεωρείς δεδομένο ότι ο/η εργοδότης σου βλέπει όλη μέρα τι κάνεις, άρα και αντιλαμβάνεται ότι δικαιούσαι την πολυπόθητη αύξηση. Επιπλέον, μην θεωρήσεις ότι τον/την κουράζεις αν αρχίσεις να απαριθμείς όσα έχεις κάνει όσον καιρό βρίσκεσαι στη δουλειά. Ειδικά αν έχεις αναλάβει περισσότερα πράγματα απ’ όσα είχες αρχικά συμφωνήσει ότι θα κάνεις ή αν έχετε σημειώσει μια σημαντική επιτυχία στην οποία η δουλειά σου έπαιξε κομβικό ρόλο, τότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα αναφέρεις εμφατικά στη συζήτησή σας.

Προσπάθησε να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις

Το να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις, πρακτικά θα σου αφήσει περιθώριο για να «υποχωρήσεις» πάνω στην αύξηση που θέλεις. Γιατί ακόμη και οι μισθοί σε μια εταιρία περνούν από το λεγόμενο παζάρεμα μέχρι να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές.