Και τη ζωή σου γενικότερα


Έχω βαρεθεί να διαβάζω φράσεις του τύπου «Αν δουλέψεις πολύ σκληρά, θα τα καταφέρεις». Ή άλλες που λένε «Αν είσαι αφοσιωμένος στον στόχο σου, θα τον επιτεύξεις». Και εγώ και εσύ μπορεί να λειτουργούμε έτσι, αλλά να μην έχουμε καταφέρει όλα όσα θα θέλαμε. Σημαίνει αυτό ότι κάνουμε κάτι στραβά; Ότι δεν προσπαθούμε αρκετά; Ότι δεν είμαστε «αρκετοί»; Όχι. Δεν σημαίνει αυτό.

Καμιά φορά η κοινωνία μας θέτει τόσο υψηλά σταθμά και με την «έξαρση» των social media όπου έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, μπαίνουμε σε μια αναίτια διαδικασία του να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους και τελικά να σκεφτόμαστε «τι κάνω λάθος και δεν καταφέρνω και εγώ το ίδιο;». «Τι μου λείπει και δεν έχω καταφέρει ακόμα, όσα ο/η τάδε».

Είναι εύκολο να πέσουμε στο «βούρκο της εύκολης αποτυχίας», ενώ θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να εξελιχθούμε. Όχι γιατί και οι άλλοι εξελίσσονται και «οφείλουμε» να το κάνουμε και εμείς, αλλά γιατί το θέλουμε. Γιατί έχουμε στόχους και επιθυμίες που θέλουμε να καταφέρουμε όποτε συμβεί αυτό. Δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σημείο εκκίνησης, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου. Ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του «χρόνους», την δική του πορεία, τις δικές του εμπειρίες και ικανότητες, οπότε chill out.

Από την άλλη, αν θέλεις κάτι παραπάνω που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς, να δοκιμάσεις νέα πράγματα μέσα από τα οποία μπορεί να μάθεις κάτι για την καριέρα ή την δουλειά σου, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με τις παρακάτω προτάσεις.

Τίποτα απ’ όλα αυτά ή όλα αυτά, μπορείς να κάνεις, μόνο αν το επιθυμείς και σε εκφράζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βοηθήσουν την πορεία της καριέρας σου, εντός και εκτός εργασιακού χώρου.

#1. Ξεκίνα την εθελοντική εργασία

Στον τομέα που σε ενδιαφέρει ή και αλλού. Ή απλά βοήθησε μια κοινότητα που να στηρίζεις και που χρειάζεται βοήθεια. Θα μάθεις πολλά μέσα από αυτή την διαδικασία.

#2. Διάβασε

Όχι βιβλία της σχολής, αλλά βιβλία σχετικά με τον τομέα που θέλεις να ακολουθήσεις. Εξερεύνησε τους ορίζοντές σου μέσα από ενημερωτικά βιβλία που θα σου προσφέρουν εναλλακτικού είδους γνώσεις.

#3. Δημιούργησε το προσωπικό σου site

Δεν είναι τίποτα να φτιάξεις το δικό σου website πλέον, καθώς μπορείς να το κάνεις και μέσα από ήδη έτοιμες και free πλατφόρμες, τύπου blogspot. Αφιέρωσε χρόνο ανεβάζοντας την δουλειά σου, έστω και αν έχεις κάνει λίγα πράγματα. Θα δείχνεις πραγματικός/ή επαγγελματίας έχοντας ένα καλοστημένο website με το όνομά σου.

#4. Δοκίμασε κάτι καινούργιο

Κάτι που είτε έχει να κάνει με την καριέρα σου, είτε όχι. Σημασία έχει να δοκιμάσεις κάτι που θα σε κάνει να εξερευνήσεις κάτι διαφορετικό. Μέσα από νέες εμπειρίες ανακαλύπτεις νέα πράγματα, ενώ τεστάρεις τον εαυτό σου.

#5. Βρες ένα/μια μέντορα

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα της καριέρας σου, να βρεις έναν άνθρωπο που μπορεί να σε συμβουλέψει στα ζητήματα της καριέρας σου. Έναν άνθρωπο που γνωρίζει πράγματα, έχει καταφέρει πράγματα και από τον/την οποίο/α μπορείς να μάθεις πολλά.

Φωτό:  sydney Rae on Unsplash