Τηλεδιάσκεψη-σοκ τον Σεπτέμβριο: ειπώθηκε από τον γ.γ Ανώτατης Εκπαίδευσης ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς μειώνεται λόγω... υπογεννητικότητας


-Στο στόχαστρο Παιδαγωγικά και Τμήματα Ξένων Γλωσσών

-«Τηλεδιάσκεψη-σοκ και δέος» των Προέδρων και Κοσμητόρων των Φιλοσοφικών Σχολών της χώρας με τον γ.γ.  Ανώτατης Εκπαίδευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο: ειπώθηκε ότι λόγω της υπογεννητικότητας και της αποτύπωσής της στο μαθητικό πληθυσμό είναι ‘προφανές ότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς μειώνεται’, και επομένως η συρρίκνωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι αναπόφευκτη ‘λόγω της μείωσης των υποψηφίων’»

-Για τα σενάρια συγχωνεύσεων μιλά στο alfavita.gr η Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σίσσυ Βελισσαρίου

Μια βαθιά πληγή στην χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ανοίγει το υπουργείο Παιδείας λόγω των καταργήσεων-συγχωνεύσεων που επιδιώκει να επιβάλλει το επόμενο διάστημα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ήδη το σχέδιο συρρίκνωσης του ακαδημαϊκού χάρτη σκοντάφτει πάνω στις αντιδράσεις δεκάδων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων που κάνουν λόγο για παρεμβάσεις που στερούνται ακαδημαϊκών ή χωροταξικών κριτηρίων.

Στο στόχαστρο Παιδαγωγικά και Τμήματα Ξένων Γλωσσών

Μετά την ανακοίνωση «κόλαφο» της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών, η οποία με αφορμή τις επικείμενες συγχωνεύσεις κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι επιδιώκει την συναίνεση των πρυτανικών αρχών, χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να ανοίξει το διάλογο με τις σχολές και τα τμήματα, ήρθε η ανακοίνωση των Κοσμητόρων των Φιλοσοφικών σχολών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ που προειδοποίησαν ότι πιθανές σκέψεις για την συγχώνευση των Τμημάτων  Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών που λειτουργούν στις Φιλοσοφικές Σχολές των δύο ιδρυμάτων «θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα δύο σημαντικών Σχολών ανθρωπιστικών σπουδών».

Τα σχέδια όμως αυτά του ΥΠΑΙΘ «επιχειρούνται ενάντια στην εκπεφρασμένη θέληση των Κοσμητειών, Συγκλήτων και Πρυτανικών Αρχών των ΑΕΙ» διευκρίνισε μιλώντας στο alfavita.gr η Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σίσσυ Βελισσαρίου.

Στην περίπτωση του ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζει πως «έχει διατυπωθεί με έμφαση και επανειλημμένως στην απόλυτη άρνησή του να συναινέσει σε οποιουδήποτε τύπου κατάργηση ή συγχώνευση Τμημάτων του. Είναι επομένως πλήρως αντιληπτός ο λόγος που τα συλλογικά όργανα των ΑΕΙ, η δομή και λειτουργία τους εγκαλούνται από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ως δέσμια ‘παρωχημένων αντιλήψεων’, άρα αποτελούν και τον επόμενο στόχο καταργήσεων από τα βγαλμένα από την κατάψυξη Συμβούλια Ιδρύματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανατρέχει μάλιστα στο περίφημο σχέδιο Αθηνά το 2013. «Μετά της αλήστου μνήμης ‘Σχέδιο Αθηνά’ του τότε ΥΠΕΠΘ της κυβέρνησης της ΝΔ, κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ένα φάντασμα στοιχειώνει την εκπαιδευτική πολιτική της εν λόγω παράταξης: η συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων  Τμημάτων στο όνομα της τακτοποίησης ενός ‘άναρχου’τοπίου για το οποίο όμως οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο» τόνισε μιλώντας στο alfavita.gr η Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σίσσυ Βελισσαρίου.

Ποτέ όμως, όπως υπογράμμισε, δεν επιχειρήθηκε «με τόσο απροκάλυπτο και ωμό τρόπο να υλοποιηθεί αυτή η λογική που χρησιμοποιεί ως άλλοθι την απόλυτη υποταγή της μάθησης, καλλιέργειας, εκπαίδευσης στις περίφημες ανάγκες της αγοράς».

Αναφερόμενη στα σενάρια συγχωνεύσεων των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, η κ. Βελισσαρίου σημείωσε ότι «οι επαπειλούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις της κ. Κεραμέως, μέσω ΠΔ, αντιγράφει το ‘Αθηνά’, που όμως ακυρώθηκε από ένα πρωτόγνωρο και ρωμαλέο κίνημα σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών  με καθαρό στόχο αυτήν τη φορά τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Σπουδές».

«Οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς μειώνονται»

Αναφέρει μάλιστα πως σε μια «τηλεδιάσκεψη-σοκ και δέος» των Προέδρων και Κοσμητόρων των Φιλοσοφικών Σχολών της χώρας με τον Γ. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης (21/9/21) για το μέλλον των Ανθρωπιστικών Σπουδών «προϊδεαστήκαμε αρκούντως για την επερχόμενη δυστοπία όταν μας ανακοινώθηκε ότι λόγω της υπογεννητικότητας και της αποτύπωσής της στο μαθητικό πληθυσμό είναι ‘προφανές ότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς μειώνεται’, και επομένως η συρρίκνωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι αναπόφευκτη ‘λόγω της μείωσης των υποψηφίων’» αποκαλύπτει.

Εκτίμησε δε αυτή η «καθαρά βιοπολιτική στρατηγική επιχειρείται να εφαρμοστεί πλέον τώρα με αιχμή του δόρατος, καθόλου τυχαία, τα θεωρούμενα ως αδύναμοι κρίκοι Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας και ΤΞΓΦ του ΕΚΠΑ και ΑΠΘ.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κ. Βελισσαρίου, το «αφήγημα» των συγχωνεύσεων συγκροτείται γύρω από δύο βασικούς άξονες: ότι τα μεν Παιδαγωγικά Τμήματα είναι περιττά διότι θα υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε εκπαιδευτικούς, τα δε Τμήματα Ξένων Γλωσσών θεωρούνται κάτι σαν πολυτέλεια αν και η εκπαιδευτική, ερευνητική και διδακτική τους συμμετοχή σε μία πολύγλωσση και πολυεθνική ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την παρουσία της ίδιας της χώρας, που κατά τα άλλα κόπτεται για το ότι «ανήκουμε εις την Δύσιν».

«Η ίδια υποκριτική κυβερνητική ρητορική επιδεικνύεται και ως προς την ιερή αγελάδα της ‘αριστείας’» συνεχίζει η κ. Βελισσαρίου καθώς όπως υπογραμμίζει «αρκετά εξ αυτών των Τμημάτων έχουν πιστοποιηθεί με ‘άριστα’ από την ΕΘΑΑΕ, άρα πληρούν τα κριτήρια αριστείας στην ποδιά της οποίας έως τώρα όμως ‘σφάζονται’ μόνο τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».

Πηγή: www.alfavita.gr