Την Παρασκευή 25 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι Βάσεις για το 2025, έχοντας πολλούς από τους υποψήφιους φοιτητές σε κατάσταση αγωνίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, στις 25 Ιουλίου, οι μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα δουν εάν πέτυχαν την είσοδό τους σε ΑΕΙ ή Δημόσια ΙΕΚ (ΣΑΕΚ), βάζοντας τελεία σε έναν πολύμηνο κύκλο διαβάσματος και άγχους. Όσο για τα αποτελέσματα, αυτά δεν τα περιμένουν μόνοι οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το μεγαλύτερο μήνυμα που δίνει η διαμόρφωση των βάσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας.
Πώς θα γίνει οι ενημέρωση των μαθητών;
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα για τις Βάσεις 2025 θα αναρτηθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους, εξασφαλίζοντας ότι ο κάθε υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί εγκαίρως.
1. Μέσα από την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr και με τη χρήση του 8ψήφιο Κωδικό Υποψηφίου και τα 4 πρώτα κεφαλαία γράμματα από Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο και Μητρώνυμο θα ανακαλύψουν την επίσημη σχολή ή ΙΕΚ εισαγωγής τους.
2. Με SMS
Για να λάβει κανείς τα αποτελέσματα μέσω SMS στο κινητό, θα πρέπει να είχε δηλώσει συμμετοχή στην υπηρεσία ειδοποίησης μέσω gov.gr. Αν έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο, τότε θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό τους με τις πληροφορίες του τμήματος εισαγωγής.
3. Θυροκόλληση στην πόρτα του σχολείου
Μπορεί να βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας, αλλά κάποια πράγματα συνεχίζουν να ακολουθούν την παράδοση. Τα σχολεία θα αναρτήσουν τα αποτελέσματα με τον κωδικό υποψηφίου, χωρίς προσωπικά στοιχεία, σύμφωνα με το GDPR.
Τι γίνεται μετά;
1. Η ηλεκτρονική εγγραφή στο αντίστοιχο ΑΕΙ μέσω του φοιτητικού μητρώου του Υπουργείου Παιδείας
2. Αίτηση μετεγγραφής ή μετακίνησης φοιτητών που ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί
3. Αναμονή οδηγιών για εγγραφή στα Δημόσια ΙΕΚ για όσους εισήχθησαν μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.
Ποια πρόκειται να είναι η τάση των βάσεων;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικού-αναλυτή, στο kathimerini.gr: «Οι βάσεις επηρεάζονται και από τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Αν μια χρονιά γίνει μόδα ένα επιστημονικό αντικείμενο και αυξηθεί πολύ ο αριθμός των υποψηφίων που δηλώνουν αυτές τις σχολές, μπορεί να δούμε εκρηκτική αύξηση των βάσεων, ενώ, αντίθετα, αν οι υποψήφιοι γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις σχολές, μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλη πτώση των βάσεων.
Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ που είναι κοινά, δηλώνονται δηλαδή από υποψηφίους περισσότερων επιστημονικών πεδίων. Σε αυτή την περίπτωση δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των υποψηφίων κάθε πεδίου που δήλωσαν αυτές τις σχολές, οπότε οι βάσεις τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι εκπλήξεις που δημιουργούνται είναι πολλές. Τα κοινά τμήματα είναι πλέον 181 σε σύνολο 456 τμημάτων, ποσοστό 39,69%».
1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών): Οι μαθητές τα πήγαν καλύτερα μόνο στην Ιστορία. Υπήρχαν περισσότερα άριστα γραπτά, παρά κάτω από τη βάση, σε αντίθεση με το 2024. Πέρα από την ιστορία, στα υπόλοιπα μαθήματα υπήρξαν πολλοί οι οποίοι βαθμολογήθηκαν με βαθμό μικρότερο αυτό του 10. Αυτό υποδηλώνει πτώση των βάσεων σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα. Η πτώση θα κυμανθεί από 75 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές έως 300 με 400 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 8,98 (από 9,1 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 13,46 (13,64 πέρυσι).
2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών): Στη Φυσική, τα φετινά θέματα αποδείχθηκαν πιο προσιτά σε σχέση με την περσινή χρονιά, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στις επιδόσεις των υποψηφίων. Το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω από τη βάση μειώθηκε από 54,89% σε 45,94%, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 8,95%.
Στα Μαθηματικά καταγράφηκε άνοδος στον αριθμό των αριστούχων, με το σχετικό ποσοστό να αυξάνεται κατά 5,23%. Αντίθετα, μικρή πτώση σημειώθηκε στα ποσοστά των αριστούχων στη Χημεία και στη Γλώσσα, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει σε κάποιο βαθμό την αναμενόμενη άνοδο των βάσεων στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.
Συνολικά, η αύξηση των βάσεων αναμένεται να κυμανθεί από 100 μόρια για τις υψηλόβαθμες σχολές, έως και 500 μόρια για τις χαμηλόβαθμες.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στα Τμήματα Μηχανικών, τα οποία απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με εκείνα των υπόλοιπων μηχανικών. Πρόκειται για τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η αναγνώριση αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για τις συγκεκριμένες σχολές, οδηγώντας σε μεγάλη άνοδο των βάσεών τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Στρατηγάκης, «πέρυσι, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, η μέση αύξηση των βάσεων για τα εν λόγω τμήματα ξεπέρασε τα 1.000 μόρια».
3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής): Αξιοσημείωτη είναι η μείωση του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση στη Φυσική και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, με το ποσοστό να υποχωρεί από 63,01% σε 54,48%. Η βελτίωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις επιδόσεις σε άλλα μαθήματα, όπου καταγράφηκε πτώση των αριστούχων: συγκεκριμένα στη Γλώσσα, στη Βιολογία και στη Χημεία.
Ενδεικτικά, στη Βιολογία –μάθημα αυξημένης βαρύτητας– το ποσοστό των γραπτών με βαθμολογία πάνω από 18 μειώθηκε από 22,34% το 2024 σε 19,47% φέτος. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές. Για παράδειγμα, πέρυσι η χαμηλότερη βάση σε Ιατρική διαμορφώθηκε στις 17.975 μόρια, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Συνολικά, προβλέπεται πτώση των βάσεων στο πεδίο, που θα κυμανθεί από 50 έως 350 μόρια, ανάλογα με τη σχολή. Η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στο πεδίο διαμορφώνεται φέτος στο 9,58 (έναντι 9,57 πέρυσι), ενώ η υψηλότερη φτάνει το 14,38 (από 14,35 το 2024).
4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): Καθοριστικό ρόλο στο πεδίο παίζει η Οικονομία, όπου το 29,33% των υποψηφίων πέτυχε βαθμολογία άνω του 18, γεγονός που καθιστά πιο ανταγωνιστική την κατάταξη μεταξύ των άριστων και πολύ καλών γραπτών. Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση υψηλών βαθμολογιών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές Οικονομίας.
Αντίθετα, στις σχολές Πληροφορικής διαφαίνονται αυξομειώσεις, καθώς οι επιδόσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη διασπορά. Όσον αφορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η χαμηλότερη διαμορφώνεται φέτος στο 8,43 (από 8,34 πέρυσι), ενώ η υψηλότερη φτάνει το 12,65, σημειώνοντας επίσης μικρή άνοδο από το 12,52 του 2024.