Αν νομίζεις ότι το ελληνικό σχολείο έχει τελειώσει με τις αλλαγές στις εξετάσεις, ξανασκέψου το.


Από το 2029 οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα μπουν σε ένα νέο σύστημα που ακούει στο όνομα «εθνικό απολυτήριο» και θα φέρει τα πάνω κάτω στις πανελλήνιες, από το 2032 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι τωρινοί μαθητές γλιτώνουν, αλλά αν φοιτάς τώρα στη ΣΤ΄ Δημοτικού ή έχεις μικρότερα αδέρφια, ετοιμάσου: προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις, αναβαθμισμένη Τράπεζα Θεμάτων, εξετάσεις για ξένες γλώσσες μέσα στο σχολείο και έλεγχος παντού.

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη λέει ότι είναι «ανοιχτή στον διάλογο» αλλά πολλοί αναρωτιούνται αν αυτή η κουβέντα θα γίνει όντως σοβαρά ή θα μείνει στα χαρτιά. Μέχρι τώρα πάντως έχουν στηθεί δύο επιτροπές που μελετούν πώς θα μετράνε οι βαθμοί Β΄ και Γ΄ Λυκείου στο τελικό απολυτήριο.

Το εθνικό απολυτήριο φαίνεται να έχει τους fans του και στην αντιπολίτευση. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης ζήτησε να ανοίξει δημόσιος διάλογος όχι μόνο στα κομματικά γραφεία αλλά και μέσα στα σχολεία. Γιατί όλοι ξέρουν ότι το σημερινό σύστημα έχει «κλείσει τον κύκλο του», αλλά λίγοι λένε πώς ακριβώς θα χτιστεί το επόμενο.

Για την ιστορία, πόσες αλλαγές ακόμα;

Αν νιώθεις ότι κάθε πέντε χρόνια αλλάζουν τα πάντα, δεν έχεις άδικο. Μετά το 1983 το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ έχει δεχτεί δέκα μεγάλες ανατροπές και καμιά σαρανταριά μικροδιορθώσεις.

Από τις δέσμες των ‘80s, την Τράπεζα Θεμάτων που ήρθε το 2013 και καταργήθηκε το 2015 για να ξανάρθει μετά, μέχρι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εφαρμόζεται από το 2021, το ελληνικό σχολείο έχει δει κάθε πιθανό σενάριο.

Το μόνο σίγουρο; Αν το «εθνικό απολυτήριο» φτιαχτεί σωστά, μπορεί να κόψει το μαραθώνιο φροντιστηρίων και το κυνήγι βαθμών που καίει όλη την εφηβεία. Αν όμως γίνει άλλη μια μισή λύση, τότε απλώς θα προσθέσει άλλη μια σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής εκπαιδευτικής ταλαιπωρίας.

Μέχρι τότε, οι μαθητές συνεχίζουν να διαβάζουν και οι γονείς να ψάχνουν φροντιστήριο. Και ο κύκλος συνεχίζεται.