Η ομάδα CΑΝ.I.S. θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό στη Βρέμη.


Το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Γερμανία και το διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πήραν οι μαθητές του 26ου Λυκείου Αθηνών

Η ομάδα CAN.I.S. ήρθε πρώτη στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό που θα γίνει στη Βρέμη από τις 28 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2017.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές του Λυκείου με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούνταν σε ένα δορυφόρο, χρησιμοποιώντας γνώσεις φυσικής, μαθηματικών και προγραμματισμού. 

Για τον πανελλήνιο διαγωνισμό, οι ομάδες που συμμετείχαν έπρεπε να φτιάξουν μία συσκευή σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με ηλεκτρονικά συστήματα που θα έκανε μία αποστολή που είχε ορίσει η ίδια η ομάδα. Η συσκευή μπήκε σε ένα πύραυλο που παρείχαν οι διοργανωτές, ο οποίος εκτοξεύτηκε και έφτασε περίπου στο 1 χιλιόμετρο, όπου η συσκευή απελευθερώθηκε και έπεσε στο έδαφος με αλεξίπτωτο, κάνοντας την αποστολή της στη διάρκεια της πτώσης. 

Οι μαθητές του 26ου Λυκείου έφτιαξαν μία συσκευή που παρακολουθεί την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας, από όπου προέκυψε και το όνομα CAN.I.S. (Can Infrared Satellite). 

«Μία δασική πυρκαγιά εκλύει υπέρυθρη ακτινοβολία άφθονη και άρα είναι καλύτερα να τη δεις στο υπέρυθρο παρά στο φως. Η ιδέα είναι ότι έχεις ένα μέτωπο φωτιάς, πετάει από πάνω αυτό το πραγματάκι και στέλνει απευθείας την εικόνα και μετρήσεις (θερμοκρασία, πίεση) στην πυροσβεστική. Και αυτό γίνεται απευθείας. Εμείς στο διαγωνισμό ορίσαμε ως πυροσβεστική το site του σχολείου. Την ημέρα της εκτόξευσης εμείς στέλναμε απευθείας μετρήσεις στο σχολείο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Λάζος, φυσικός στο 26ο Λύκειο Αθηνών. 

«Βγήκα πολύ κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία, έμαθα πράγματα πάνω στον προγραμματισμό που δεν τα μαθαίνουμε στο σχολείο και πράγματα για τη φυσική που δεν είναι μέσα στη σχολική ύλη και είναι χρήσιμα να τα γνωρίζουμε», είπε η μαθήτρια Αναΐτ Εζεκελιάν.

Η Τζωρτζίνα Παναγιωτουνάκου τόνισε ότι «οι περισσότεροι από εμάς θυσιάσαμε πολλές ώρες εδώ στο εργαστήριο αλλά και στο σπίτι και χάσαμε από άλλα σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, αλλά το είχαμε πάρει απόφαση ότι αυτό γίνεται τώρα και για εμάς μπορεί να μην ξαναγίνει», ενώ η  συμμαθήτρια της, Δάφνη Μίντλετον, που ασχολήθηκε με τις χορηγίες, δηλώνει ότι και η ίδια και όλη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη με το ταξίδι στη Βρέμη «και αυτόν τον διαγωνισμό δεν θα τον δούμε με άγχος, θα πάμε εκεί για να το χαρούμε».