Πολύ υψηλά βρίσκονται και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης. 


Την 136η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων βάσει του ερευνητικού τους έργου καταλαμβάνει φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αυτό έδειξε η νέα έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης της QS, QS World University Rankings, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, η οποία επιβεβαίωσε ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται το αμερικάνικο ΜΙΤ για 6η συνεχόμενη χρονιά.
 
Στην ίδια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκονται μέσα στα 300 καλύτερα, βελτιώνοντας τη θέση τους.

Η λίστα αυτή προκύπτει από τον αριθμό των ετερο-αναφορών ανά επιστημονικό έργο, υπολογίζοντας πόσο αναγνωρίζεται η έρευνα ενός πανεπιστημίου και φαίνεται ότι τα ελληνικά ιδρύματα, παρά τα προβλήματα έχουν καλές επιδόσεις. 

greeceqsranking.jpg

Εκεί που δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν τη θέση τους είναι στη γενική κατάταξη, όπου υπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως η φήμη των ακαδημαϊκών, ο βαθμός που οι εργοδότες εκτιμούν τους πτυχιούχους, ο δείκτης φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ, οι πόροι που ένα πανεπιστήμιο αφιερώνει στη διδασκαλία. 

Κανένα από τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν περιλαμβάνεται στα κορυφαία 400 του κόσμου, με βάση την κατάταξη της QS αφού οι κατηγορίες που βρίσκονται είναι αναλυτικά οι:

ΕΜΠ στην κατηγορία 401-410 (από 395 πέρυσι)
Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης 501-550 (από 491-500 πέρυσι)
ΕΚΠΑ 651-700 (σταθερό)
Πανεπιστήμιο Κρήτης 651-700 (επίσης σταθερό)
Πανεπιστήμιο Πατρών 701-750 (από 651-700)
Οικονομικό Αθηνών 801-1000 (από 701-750)

Τα κορυφαία 10 πανεπιστήμια στον κόσμο: 
Massachusetts Institute of Technology (MIT) - ΗΠΑ 
Stanford University - ΗΠΑ 
Harvard University ΗΠΑ 
California Institute of Technology (Caltech) - ΗΠΑ 
University of Cambridge -UK 
University of Oxford - UK 
UCL (University College London) - UK
Imperial College London – UK
University of Chicago - ΗΠΑ 
ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology Ελβετία