Η επικεφαλής της Universities UK International Βίβιαν Στερν απαντά τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους φοιτητές στα βρετανικά Πανεπιστήμια και το πρόγραμμα Erasmus. 


Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους από την Ευρώπη που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία είναι αν θα θεωρούνται στο μέλλον «overseas students», λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια. 

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), η Βίβιαν Στερν δήλωσε ότι είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Ξεκαθάρισε όμως, ότι όλοι οι φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2017 θα έχουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς φοιτητές. «Το εγγυάται η κυβέρνησή μας. Ζητάμε να ισχύσει το ίδιο και το 2018 και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε καλά νέα». 

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σε κάθε περίπτωση οι overseas students δεν πληρώνουν πάντοτε πολύ περισσότερα χρήματα από τους φοιτητές που προέρχονται από την ΕΕ, καθώς το ύψος των διδάκτρων εξαρτάται και από το αντικείμενο σπουδών ή το πανεπιστήμιο. 

Τι θα γίνει με το Erasmus
Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό θέμα που απασχολεί εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Ευρώπη είναι αν θα συνεχίσει η Βρετανία να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus, που ξεκίνησε το 1987 και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Β.Στερν «το Erasmus, όπως και πολλά άλλα προγράμματα της ΕΕ, είναι ανοιχτό και για τα κράτη που δεν είναι μέλη. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που υφίσταται ανάμεσα στην «τρίτη χώρα» και την ΕΕ. Και εδώ ακριβώς πρέπει να εξηγήσουμε στην κυβέρνησή μας και στους εκπροσώπους των Βρυξελλών ότι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας. Είναι μία win-win-situation να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη φοιτητές και ερευνητές υπό την σκέπη του προγράμματος Erasmus». 

Τελικά, το βασικότερο ερώτημα, είναι «πόσο ευπρόσδεκτοι είναι οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία;». Η Β.Στερν ήταν ξεκάθαρη «οι Ευρωπαίοι είναι θερμά ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και στα Πανεπιστήμιά μας. Έχω μιλήσει με πολλούς πρυτάνεις μετά το δημοψήφισμα του Brexit και όλοι μου λένε πόσο σημαντικοί είναι οι Eυρωπαίοι συνεργάτες και φοιτητές στο πανεπιστήμιό τους. Τους αγαπάμε, θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ και καθημερινά αγωνιζόμαστε απέναντι στην κυβέρνησή μας για να προστατευθούν τα δικαιώματά τους». 

Πηγή: Deutsche Welle