«Δεν θέλω να γυρίσω την πλάτη στη χώρα μου και να φύγω. Ωστόσο, αν δεν βρω κάτι το οποίο με ενδιαφέρει στο αντικείμενό μου, τότε είμαι θετική στο να φύγω στο εξωτερικό», λέει...


Στο Youth Platform μας αρέσει να προβάλλουμε όλες τις προσπάθειες των νέων που ξεχωρίζουν, δημιουργούν, επιτυγχάνουν. Το κάνουμε διαρκώς από τις παρουσιάσεις - συνεντεύξεις στο "Νέοι που Επιχειρούν", αλλά μας αρέσει εξίσου να κάνουμε γνωστές επιτυχίες που μάθαμε από άλλα μέσα.

Τη Μαρία Κιορουκτσίδου, τελειόφοιτη του Tμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, τη μάθαμε μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος. Με δικές της προσπάθειες, η Μαρία κατάφερε να φτιάξει το πρώτο ελληνικό κινητό τηλέφωνο.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ολοκλήρωσα την κατασκευή του ήταν να καλέσω τον αριθμό του δικού μου κινητού τηλεφώνου, μία διαδικασία παράξενη και αστεία», είπε στην εφημερίδα, συμπληρώνοντας: «Αμέσως μετά άρχισα να επικοινωνώ με τα μέλη της οικογένειάς μου. Το συναίσθημα ήταν εκπληκτικό γιατί μόλις είχα συνειδητοποιήσει ότι κατάφερα να φτιάξω κάτι που αγαπάω από το μηδέν».

Η ίδια παρουσίασε στη σχολή της πριν από λίγες ημέρες το κινητό τηλέφωνο που έφτιαξε μόνο με τις δικές της δυνάμεις. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ, η Μαρία Κιορουκτσίδου άρχισε να κάνει την έρευνά της προκειμένου να βρει τις κατάλληλες πλακέτες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν -με την κατάλληλη προσθήκη από μέρους της ενός κώδικα- τις βασικές λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου. Δηλαδή να πραγματοποιεί και να δέχεται κλήσεις.

«Στη συνέχεια βρήκα τα κατάλληλα εξαρτήματα που θα πλαισίωναν το τηλέφωνο, όπως οθόνη, ακουστικό, μεγάφωνο για τον ήχο κλήσης, μικρόφωνο, πληκτρολόγιο και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι δοκιμές όσον αφορά τη συνδεσμολογία».

Μετά από ατέλειωτες ώρες πάνω από καλώδια, εξαρτήματα αλλά και μια δύσκολη προσπάθεια προκειμένου να γράψει από την αρχή τον κώδικα που χρειαζόταν ώστε να μπορεί το κινητό τηλέφωνο να δέχεται και να πραγματοποιεί κλήσεις, να αναπαράγει ήχο, καθώς και να εμφανίζεται στην οθόνη ο αριθμός του καλούντος, το πρώτο ελληνικό κινητό τηλέφωνο ήταν έτοιμο.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, "η κατασκευή του κινητού τηλεφώνου κόστισε 200 ευρώ. Το πραγματικό κόστος, ωστόσο -αναφέρει- ήταν υψηλότερο, αν συνυπολογιστούν τα εξαρτήματα που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών και τα οποία έπρεπε να αντικατασταθούν".

Οσον αφορά το μέλλον και τα επαγγελματικά της σχέδια, υπογραμμίζει πως «ένας από τους επαγγελματικούς τομείς που θα ήθελα να ασχοληθώ είναι να δοκιμάζω κινητά τηλέφωνα σε μεγάλες εταιρείες, πριν αυτά βγουν στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ασχοληθώ με κάτι που να συνδυάζει software και hardware».

Αρχικά, θα προσπαθήσει στην Ελλάδα. «Θέλω να δω τι έχει να μου προσφέρει. Δεν θέλω να γυρίσω την πλάτη στη χώρα μου και να φύγω. Ωστόσο, αν δεν βρω κάτι το οποίο με ενδιαφέρει στο αντικείμενό μου, τότε είμαι θετική στο να φύγω στο εξωτερικό».