Από την προθέρμανση μέχρι τα ρούχα σου, αυτά είναι όλα όσα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.


Η αερόβια άσκηση, με πιο χαρακτηριστική το τρέξιμο, είναι το «κλειδί» για καλή υγεία και άριστη σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Αυτό όμως το ξέρεις. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι αυτές οι 6 βασικές παράμετροι θα σε βοηθήσουν να κάνεις την προπόνησή σου ακόμα πιο αποδοτική.

Pixel

1.Προθέρμανση. Σε καμιά περίπτωση μην ξεκινήσεις να τρέχεις γρήγορα, ακόμα κι αν έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου. Πρέπει να ζεσταθείς καλά. Δεν είναι αναγκαίο η προθέρμανση να είναι μεγάλης διάρκειας. Ο ρυθμός όμως πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Πριν ανεβάσεις ένταση δοκίμασε να κάνεις μερικά ανοίγματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς πιο σωστά στην ένταση που θα ακολουθήσει.

2. Ένταση. Πριν δοκιμάσεις το συνεχόμενο γρήγορο τρέξιμο, δοκίμασε να κάνεις διαλειμματική προπόνηση. Τρέξε σε μορφή σετ τα μετρημένα διαστήματα μιας διαδρομής, π.χ. 3 x 1.000 μ. Ένας άλλος τρόπος  είναι να βασιστείς στο χρόνο ανεξάρτητα από την απόσταση, π.χ. 8 σετ των 10 λεπτών.

3. Συχνότητα. Για να είναι αποδοτικό και γρήγορο το τρέξιμό σου πρέπει να αποφεύγεις να τρέχεις δύο συνεχόμενες μέρες. Προσπάθησε να τρέχεις 3-4 φορές την εβδομάδα, κάνοντας μια μέρα διάλειμμα ανάμεσα στις προπονήσεις.

4. Διάρκεια. Πρέπει να απαλλαγείς από το χρονόμετρο. Βασίσου στη μικρή ή τη μεγάλη σου πείρα και «άκουσε» τα μηνύματα που σου στέλνουν τα πόδια, η καρδιά και η αναπνοή σου. Αν νιώσεις έντονη κούραση, τότε μείωσε το ρυθμό και απλά περπάτησε.

5. Έδαφος. Το πιο αποδοτικό τρέξιμο γίνεται πάντα σε εξωτερικούς χώρους. Το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο (με ανηφόρες και κατηφόρες) βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση και γυμνάζει τους μυς των ποδιών σου.

6. Ρουχισμός. Η ενδυμασία σου στο τρέξιμο πρέπει να είναι άνετη. Δοκίμασε τα κολάν και τις φόρμες και διάλεξε ποιο σε βολεύει περισσότερο. Τα παπούτσια που θα φοράς πρέπει να απορροφούν τους κραδασμούς έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα γόνατα και η μέση σου.

 

Πηγή:Allyou.gr/Φύλλις Νικολάου