Βήμα-βήμα για να κάνεις τον καλύτερό σου φίλο και πάλι σαν καινούργιο!


Η σκουριά είναι ένας μικρός και βασανιστικός θάνατος για το ποδήλατό σου –και όλους τους τύπους μετάλλου δηλαδή. Η σκουριά είναι ουσιαστικά μια χημική διάσπαση που γίνεται στο μέταλλο, μετά την έκθεσή του σε διαβρωτικά υλικά και το οξυγόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις και σε στοιχεία όπως το νερό της βροχής, το αλάτι στους δρόμους και άλλα υλικά γενικότερα είναι οι αιτίες που μπορεί να εμφανιστεί σκουριά στο μέταλλο. Αν και η σκουριά μπορεί στην αρχή να εμφανιστεί σε μικρή έκταση, λειτουργεί τελικά σαν ζωντανός οργανισμός που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, «τρώγοντας» τελικά το μέταλλο.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι η σκουριά δεν θέλει πολύ χρόνο μέχρι να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο ποδήλατό σου. Παρόλα αυτά, αν την «προλάβεις» και κάνεις τα σωστά βήματα, μπορείς να «θεραπεύσεις» το ποδήλατό σου, απ’ αυτή την άσχημη αρρώστια! Αν την αφαιρέσεις σωστά και αποτελεσματικά, τότε μπορείς να μειώσεις κατά πολύ, τον κίνδυνο από το να εξαπλωθεί στο ποδήλατό σου.

Τι πρέπει να κάνεις

Βήμα #1

Αφαίρεσε την ήδη υπάρχουσα σκουριά, τρίβοντας τα σημεία αυτά, με γυαλόχαρτο. Η σκουριά θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ούτως ή άλλως, αλλά με το να την αφαιρέσεις από το ποδήλατό σου, ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να υποστεί περισσότερη οξείδωση.

Βήμα #2

Εφάρμοσε μπογιά ή βερνίκι νυχιών στο σημείο όπου το μέταλλο έχει ξεφλουδίσει (έτσι λογικά μπήκε και η σκουριά). Η μπογιά θα σταματήσει από το να εισέλθει αέρας μέσα από τον οποίο δημιουργείται οξείδωση, άρα και σκούριασμα.  

Βήμα #3

Εφάρμοσε ένα ειδικό προστατευτικό γράσο στο σημείο του μετάλλου που έχει πιάσει σκουριά. Από τα γρανάζια, τις αλυσίδες μέχρι και στα φρένα. Αυτές οι επιφάνειες είναι πιο πιθανό να πιάσουν σκουριά γιατί εκτίθενται στον αέρα, αλλά τα γρανάζια μπορούν να κοντρολάρουν την οξείδωση και να μειώσουν εν τέλει την σκουριά.

Βοηθητικά tips

Συστηματικά εφάρμοζε προστατευτικό γράσο για να διατηρήσεις τα εκτεθειμένα μέρη του ποδηλάτου σου (βλ.τα σημεία που έχουν ξεφλουδίσει), από το να πιάσουν σκουριά ή αν έχουν πιάσει ήδη, από να την σταματήσεις να εξαπλωθεί κι άλλο. Αν κάποιο σημείο του ποδηλάτου σου έχει σκουριάσει πολύ έχοντάς το καταστρέψει ολοσχερώς, τότε πρέπει να το αντικαταστήσεις.