Tips για κάνεις βόλτες με ασφάλεια!


Η χώρα, ίσως να είναι και η λιγότερο εκπαιδευμένη πόλη στην Ευρώπη, όσον αφορά το ποδήλατο. Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ειδικά, διαμορφωμένοι ποδηλατοδρόμοι, η άσφαλτος από μόνη της είναι επικίνδυνη, όχι μόνο όταν κάνεις ποδήλατο, αλλά μέχρι και όταν περπατάς!

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι πάντως, οι Έλληνες οδηγοί και κάτοικοι των μεγαλουπόλεων δεν έχουν ακόμα συνηθίσει την παρουσία των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας αυτή την τόσο απλή διαδικασία του να κάνεις βόλτα με το ποδήλατό σου, αγώνα επιβίωσης!

Μην ανησυχείς όμως, θα… ελαφρύνω το κλίμα και θα σου πω ότι υπάρχει τρόπος να κάνεις την βόλτα σου ανενόχλητος και με ασφάλεια! Αρκεί να προσέχεις τα εξής!

 #1. Ακολούθησε πιστά τους κώδικες κυκλοφορίας, τα φανάρια, τις πινακίδες κτλ. που ισχύουν για τα οχήματα. Ό,τι ισχύουν γι’ αυτά, ισχύουν και για το ποδήλατό σου.

#2. Όταν έχει κίνηση, μην περνάς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ανάψει το φανάρι και μετακινηθούν τα οχημάτα!

#3. Έχε τα μάτια σου ορθάνοιχτα. Απόλαυσε μεν την βόλτα σου, αλλά με ασφάλεια! Πρέπει να έχεις καλά αντανακλαστικά σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

#4. Μην ξεχνάς να έχεις πάντα τα κατάλληλα εργαλεία όταν κάνεις ποδήλατο. Αυτό σημαίνει μια καλή και δυνατή κόρνα, φωτάκια στο μπροστινό και πίσω μέρος του ποδηλάτου και ένα neon πανωφόρι ή ρούχο όταν κυκλοφορείς βράδυ, για να σε βλέπουν τα οχήματα στον δρόμο.

#5. Μην βγεις στον δρόμο, αν δεν έχεις τσεκάρει το ποδήλατό σου. Φρόντισε τα λάστιχα να είναι σε καλή κατάσταση, το πετάλι να λειτουργεί καλά, όπως και τα φρένα.

#6. Μην ακούς μουσική και γενικά μην φοράς ακουστικά όσο είσαι στο ποδήλατο. Είναι σημαντικό να ακούς και να έχεις αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σου!