Ποδηλατικοί Αγώνες και Ορεινός Μαραθώνιος - μια διαφορετική προβολή των δυνατοτήτων που έχει το νησί ως εναλλακτικός προορισμός...


Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Μαΐου διεξάχθηκαν  με επιτυχία οι Ποδηλατικοί Αγώνες & ο Ορεινός Μαραθώνιος. Με την φετινή διοργάνωση συμπληρώθηκε μια δεκαετία συνεχούς παρουσίας του ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ MTB THASSOSCUP. Μια δεκαετία γεμάτη εμπειρίες, ενθουσιασμό, αγωνία για το αποτέλεσμα και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι τόσος κόσμος μας εμπιστεύεται τον χρόνο του για ένα Σαββατοκύριακο.

Μαζί με τους διοργανωτές και όλοι όσοι τόσα χρόνια μας στηρίζουν, εθελοντικά και οικονομικά. Μια γιορτή του ποδηλάτου που πρωτοξεκίνησε από έναν αγώνα, στην συνέχεια έγιναν δύο, με την προσθήκη του ΓΥΡΟΥ ΘΑΣΟΥ πριν από 6 χρόνια και πριν από 3 χρόνια προστέθηκε και τρίτος αγώνας ένας ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ 120 χιλιομέτρων.  Φέτος αντικαταστάθηκε από τον ΥΨΑΡΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ έναν αγώνα ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ 44 χιλιομέτρων στους όγκους του Υψάριου όρους. Ένα σημαντικό αθλητικό  γεγονός που διοργανώνει η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑΣΟΥ σε συνεργασία με ντόπιους αθλητές. Έχει γίνει πλέον θεσμός που προσελκύει περισσότερους από 1000 επισκέπτες. Με ανάλογα οικονομικά οφέλη για το νησί άλλα και άμεση διαφήμιση που δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο τρόπο. Αποτελεί μια διαφορετική προβολή των δυνατοτήτων που έχει το νησί ως εναλλακτικός προορισμός.

 

Περίπου 400 αθλητές τελικά συμμετείχαν στο Διήμερο αυτό. Το Σάββατο ξεκίνησε με την έναρξη του 1ου Υψάριου Μαραθωνίου στις 9.00 από το Πνευματικό Κέντρο Θεολόγου. Νικητής αναδείχθηκε μετά από έντονο συναγωνισμό ο Ρουμάνος AndreiTale, με χρόνο 4.36.37. Δεύτερος ο Κύπριος Παύλος Μαυρογιάννης με χρόνο 4.37.50. Τρίτος ο Γιάννης Κουρκουρίκης της KOURKOURIKIS TRAINING GROUP (PEARLIZUMI), με χρόνο 4.42.40. Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Βουλγάρα Fodor Elena με χρόνο 5.48.00. Δεύτερη η Val Whybrow  του“YPSARIONTRAILRUNNERS” από τα Λιμενάρια Θάσου, με χρόνο 6.06.50. Πολύ κοντά και η τρίτη με χρόνο 6.09.20 Aida Zodie από την Ρουμανία. Συνολικά από τους 46 αθλητές τερμάτισαν οι 44 μεταξύ αυτών και 4 Θασίτες, η προαναφερόμενη Val Whybrow από τα Λιμενάρια, ο Κόκκινος Κώστας από τον Λιμένα, ο Τσιλογεώργης Μανώλης από τον Ποτό και τέλος ο Φιλίππου Αναστάσιος από το Θεολόγο ο οποίος ακολουθούσε στο τέλος κάνοντας την «σκούπα» στους τελευταίους αθλητές δηλαδή έλεγχο και υποστήριξη του τελευταίου. Η διοργάνωση τον ευχαριστεί για την υπευθυνότητα του. Όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την μοναδικότητα της διαδρομής αν και ο καιρός δεν τους επέτρεψε να απολαύσουν όλο το μεγαλείο της.

 

Στις 12.10 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δόθηκε η εκκίνηση του 6ου ΓΥΡΟΥ ΘΑΣΟΥ με την συμμετοχή 180 αθλητών. Πρώτος ήρθε ο Ρουμάνος Petrache Marius SKYWELLNESS/P-TRACKRACINGTEAMμε χρόνο 3.31.44 δεύτερος με ίδιο χρόνο ο Stancu Alexandru BIKEXPERTRACINGTEAM, τρίτος επίσης ο Ρουμάνος Morcov Stefan με χρόνο 3.32.30. Πέντε Θασίτες κατάφεραν να τερματίσουν ο έφηβος Καζόλης Δημήτρης της ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ από την Ποταμιά. Από τον Λιμένα οι Μωραίτης Κώστας, Κωσταντινίδης Ανδρέας και Σαλονικιός Νίκος ο οποίος αγωνίσθηκε και τις δύο ημέρες και ο Παπαοικονόμου Γιώργος από τον Ποτό.

 

Την Κυριακή και για δέκατη συνεχή χρονιά στις 9.00 ο πρωί δόθηκε η εκκίνηση του ΜΤΒ THASSOS CUP, 170 αθλητές έλαβαν αριθμό εκκίνησης. Από αυτούς μόνο 114 κατάφεραν να τερματίσουν μέσα στα χρονικά όρια μεταξύ αυτών και οι Θασίτες Τάσος Τσακώνης & Νίκος Σαλονικιός, ο νεαρός Καζόλης Δημήτρης δεν τα κατάφερε στο σκληρό τερέν του MTB. Οι βροχές των προηγούμενων ημερών, είχανε κάνει ακόμη πιο δύσκολη την διαδρομή που έτσι και αλλιώς θεωρείται από τις πιο δύσκολες πανελλαδικά. Νικητής μετά από 3.04.20 αναδείχθηκε ο Ρουμάνος Petrache Marius SKYWELLNESS/P-TRACKRACINGTEAM δεύτερος ακολούθησε ο Ρουμάνος Cioccan Alexandruτης ROSE-ISOSTAR με χρόνο 3.15.10, τρίτος και με σπασμένες δύο ακτίνες από το 35 χιλιόμετρο- ο Ionascu Marius της Tibiscus με χρόνο 3.20.50 επίσης Ρουμάνος. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Θάσο έρχονται, οι καλύτερες ομάδες κυρίως της Ρουμανίας με παρά πολύ καλούς αθλητές στο ενεργητικό τους, θεωρώντας ότι οι αγώνες αυτοί είναι μια καλή προετοιμασία για αυτούς στην επίσημη αγωνιστική σαιζόν.

 

Στους διπλούς αγώνες, νικητής του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ+ ΜΤΒ  (συνολικά 102χιλ.) ήτανε ο Ρουμάνος Fodor Alexandru με χρόνο 9.54. Στον ΓΥΡΟ + ΜΤΒ (συνολικά 153 χιλ.), νικητής αναδείχθηκε ο Petrache Marius SKY WELLNESS/P-TRACK RACING TEAΜ που κέρδισε την πρώτη θέση και στους δύο αγώνες.   Μεγάλος απών ο επί σειρά ετών νικητής του ΜΤΒ και κάτοχος του ρεκόρ της διαδρομής με 2.34.54, Βέλγος Wouter Cleppe.

 

Το Σάββατο το απόγευμα στις 18.00 έγιναν μόνον οι απονομές του Μαραθωνίου. Την Κυριακή στις 16.00 με κάθε επισημότητα, έγιναν οι υπόλοιπες απονομές, παρουσία του Δημάρχου Θάσου Χατζηεμμανουήλ Κωσταντίνου, του Αντιδημάρχου Πατέ Γιώργου, των Δημοτικών Συμβούλων Μηνά Βλαστάρη, Αρχοντίτση Άγγελου, Πλαφαδέλη Ιωάννη, του διευθυντή της ΑΝΕΘ Τσούπρα Ιωάννη, του Προέδρου του Ροταριανού Ιδρύματος Θάσου Καψογιώργη Ιωάννη, καθώς και πλήθος κόσμου. Εκτός των παραπάνω απονομές έκαναν και εκπρόσωποι από την Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, το Κέντρο Υγείας, την Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Διάσωσης και εθελοντών.  

 

Οι διοργανωτές θα θέλανε για μια ακόμη χρονιά να ευχαριστήσουν τον ΔΗΜΟ ΘΑΣΟΥ για την παραχώρηση του λεωφορείου για μεταφορά των αθλητών από τον Ποτό στο Θεολόγο. Την Αστυνομία για την κυκλοφοριακή υποστήριξη το διήμερο. Το Κ.Υγείας του Πρίνου για την υγειονομική κάλυψη των αγώνων. Τις Ναυτιλιακές εταιρίες ΑΝΕΘ &THASSOS FERRIES για την έκπτωση που παρέχουν στους αθλητές. Τον Ποδηλατικό σύλλογο Καβάλας ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ και προσωπικά τον Πρόεδρο του, Κο Τσέλιο Γιώργο για την υποστήριξη του στον ΓΥΡΟ ΘΑΣΟΥ.  Την Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Διάσωσης οι οποίοι μας εξασφάλισαν την ασφάλεια όλων στα επικίνδυνα σημεία. Τα παιδία του Φεστιβάλ WOOD WATER WILDαπό την Καβάλα, για την υποστήριξη τους στον σταθμό Άνω Βρύση στην Ποταμιά. Τον Φυσιοθεραπευτή Κόντη Στέλιο και την ομάδα του από την Καβάλα για την ανακούφιση που πρόσφερε στα κουρασμένα πόδια των αθλητών. Την φωτογραφική ομάδα του REDCARPET με επικεφαλής τον Γιώργο Ζωντανό που κάλυψε εθελοντικά τον Μαραθώνιο. Για την οικονομική υποστήριξη τους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κύριο Παρασχούδη Πάρη ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων AERIA & AEOLIS.

 

Καθώς και τις επιχειρήσεις:

-MOUNTAINWORLD κατάστημα ορειβασίας, ποδηλασίας, τρέξιμο, σκι στην Καβάλα.

-LA SPORTIVA-ODLO

-IVTECBIKERACKS από την Βουλγαρία

-BIKECENTER από την Χρυσούπολη.

-NUTRIXXIONHELLAS για τα φουσκωτά και την ενεργειακή υποστήριξη.

-ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ψυχολογικό Κέντρο Μαθησιακών -ΑναπτυξιακώνΔυσκολιών Καβάλας

 

Τις τοπικές επιχειρήσεις

-MARGARITAFRESH Coffee-Cocktail Bar στον Ποτό

-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΚΑΓΚΟΣ στον Ποτό

-CASADIPIZZA Πιτσαρία στον Ποτό

-TΑΒΕΡΝΑIRENE στον Ποτό

-ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ στο Θεολόγο

-ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟ BP Πρατήριο Βενζίνης στον Ποτό

-EASYRIDER’ S Eνοικιάσεις μηχανών στον Ποτό

-SMART rent a car στον Ποτό

-ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΤΣΙΚΝΑ ΓΙΩΡΓΟ στον Ποτό

-ΓΛΥΚΑ ΣΟΥΡΙΝΗ στο Θεολόγο

-ΚΑΤΣΩΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ξυλουργό στον Ποτό

Τα ξενοδοχεία για τις δωρεάν διανυκτερεύσεις στους νικητές.

-ALEXANDRA BEACH SPA RESORT στονΠοτό

-ROAYAL PARADISE BEACH RESORT & SPAστοΠοτό(ρωσογκρεμός)

-ASTIR NOTOSστονΠοτό

-SAN ANTONIO BEACH APARTMENTS-RESTAURANT-BAR και για τη φιλοξενία.

 

Κλείνοντας, ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εθελοντές που για μια ακόμη χρονιά έδωσαν ένα βροντερό παρών, υποστηρίζοντας το διήμερο με κέφι, μεράκι και προσωπικό χρόνο. Θα πρέπει όλοι να αναλογισθούμε ότι αυτού του μεγέθους διοργανώσεις χωρίς ενδιαφέρον, εθελοντισμό και οικονομική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να πετύχουν. Αυτό το Ποδηλατικό και πλέον με Ορεινό Τρέξιμο διήμερο Θάσου  είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα από άποψη ξένων αθλητών, δυστυχώς κάποιοι δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται. Ραντεβού στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, στο Θεολόγο για το Τρίτο 'Μονοπάτι Υψάριου.