To Σάββατο 10 Μαΐου απο τo 48x17 Cycles και τη Trimble Racing


To 48x17 Cycles και η Trimble Racing παρουσιάζουν: The 1896 Classic Marathon Race Revival, το Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Για δεύτερη φορά η δημιουργική ομάδα του 48x17* διοργανώνει έναν ποδηλατικό αγώνα, εμπνευσμένο από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η πρώτη αναβίωση το 2012 υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη. Η δεύτερη, με την βοήθεια της Τροχαίας Αττικής και μετρώντας ήδη συμμετοχές από Ελλάδα κι εξωτερικό, έρχεται ν’ αποτίνει ακόμα έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην αγνή εποχή της ποδηλασίας.

Pixel


Πίσω στα 1896, το αγώνισμα της ποδηλασίας έκανε την “επίσημη” πρεμιέρα του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Περιλάμβανε ένα αγώνισμα δρόμου και αγωνίσματα πίστας, που διεξάγονταν στο νεόκτιστο τότε ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου (σημερινό Στάδιο Καραισκάκη). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το αθηναϊκό κοινό παρακολούθησε αγωνιστική ποδηλασία. Ταχύτητες, φρένα και ντεραγιέ δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί και τα ποδήλατα χρησιμοποιούσαν fixed γρανάζια.

 

Το μοναδικό αγώνισμα δρόμου έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου 1896 και κάλυψε τα 87 χιλιόμετρα της απόστασης προς τον Μαραθώνα και πίσω. Πέντε Έλληνες δήλωσαν συμμετοχή, ένας από αυτούς ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, καθώς και μερικοί ποδηλάτες από το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους ο Γερμανός August von Gödrich και ο Βρετανός Edward Battel. Ο Κωνσταντινίδης ήταν ένας από τους πρώτους θιασώτες του ποδηλάτου στη χώρα και ιδρυτής του πρώτου ποδηλατικού συλλόγου. Κερδισε τον αγώνα με επίδοση 3:22:31.


Το ποδήλατό του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και ο μύθος λέει ότι δανείστηκε το ποδήλατο ενός θεατή για να τελειώσει τον αγώνα. Ο Κωνσταντινίδης προηγούνταν από την αρχή μέχρι την πρώτη του πτώση, που έδωσε την ευκαιρία στον Battel να περάσει πρώτος. Στην συνέχεια και οι δυο τους έπεσαν ξανά. Η πτώση του Battel ήταν τόσο δυνατή που τον έριξε από την πρώτη θέση στην τρίτη, αφού Κωνσταντινίδης και Godrich τον προσπέρασαν. Ο Κωνσταντινίδης μπήκε στην Αθήνα με μώλωπες και ματωμένος παρ όλα αυτά θριαμβευτής, χαρίζοντας στην Ελλάδα ένα από τα πιο φημισμένα χρυσά της μετάλλια.


Κάτι παραπάνω από έναν αιώνα μετά, η δημιουργική ομάδα του 48χ17, αναβιώνει τη θρυλική αυτή διαδρομή για δεύτερη φορά, σε έναν φιλικό fixed gear αγώνα, ανοιχτό σε ποδηλάτες και θεατές.


Για αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.48x17.com 
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1471324523094921/

 

{vimeo}44766156{/vimeo}

 

{vimeo}92077543{/vimeo}

* Το 48×17 είναι ένα project space με έδρα το κέντρο της Αθήνας. Ειδικεύεται σε fixed gear, cyclocross, road racers και urban bikes για τον αστικό αναβάτη. Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2011 από μια ομάδα ανθρώπων με παρελθόν στην κινηματική ποδηλασία, τις ποδηλατικές ταχυμεταφορές και την αγωνιστική ποδηλασία. Έμπνευση για την δημιουργία του αποτέλεσε από τη μια η παγκόσμια ανερχόμενη αστική ποδηλατική κουλτούρα και από την άλλη η αγάπη τους για ανθρώπους όπως ο Fausto Coppi, ο Eddy Merckx, o Koichi Nakano και o Michael Hübner που όρισαν με το πάθος τους την “ρομαντική” εποχή του ποδηλάτου.