To Mountain Bike δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση! Η πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Mountain Bike αποκλειστικά στο Platform!


To Mountain Bike δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση! Η πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Mountain Bike αποκλειστικά στο Platform!

Το όνομα της Βάσως Λαζοπούλου για όσους ασχολούνται με την ποδηλασία είναι σίγουρα γνωστό και οικείο τα τελευταία χρόνια.  Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Mountain Bike (όπως για άλλη μία φορά φέτος στο Καρπενήσι), καθηγήτρια φυσικής αγωγής και η ψυχή της τηλεοπτικής εκπομπής ‘Ποδηλατοδράσεις’ του ΣΚΑΙ και των αντίστοιχων δράσεων της COSMOTE.


Η συνέντευξη εμφανίστηκε στο free press Platform (τεύχος Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013). Ευχαριστούμε τη Βάσω Λαζοπούλου και για τις φωτογραφίες.




Που βρίσκουμε την Βάσω Λαζοπούλου αυτή την περίοδο; Σε είδαμε πάλι στην πρώτη θέση πριν λίγο καιρό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας στο Καρπενήσι.

Αυτή τη περίοδο κάνω ποδηλατοδράσεις στην παραλία! Ηταν δύσκολη χρονιά για μένα όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι,η προσωπική μου ζωή για παράδειγμα μπήκε σε δεύτερη μοίρα αλλά η προσπάθεια μου δικαιώθηκε με την φανέλα της πρωταθλήτριας και φυσικά είναι τιμή μου να την φοράω ακόμα μια χρονιά ευελπιστώντας να την τιμήσω και σε αγώνες του εξωτερικου.

Πότε ένοιωσες το μεγάλο έρωτα με το ποδήλατο; Τι σου δίνει το ποδήλατο;

Απο μικρή θυμάμαι να κλέβω το bmx του αδερφού μου και να κάνω βόλτες (γυρνώντας με ματωμένα γόνατα) αλλά ουσιαστικά ο μεγάλος έρωτας ήρθε όταν συνειδητοποίησα ότι με το ποδήλατο μπορώ να βρεθώ σε μέρη και μονοπάτια που η πρόσβαση διαφορετικά είναι δύσκολη.. Tο ποδήλατο με βοηθάει στο να βρω τον εαυτό μου!

Oι σπουδές στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής σε έχουν βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία σου και γενική αντιμετώπιση του αθλήματος;


Φυσικά ήμουν τυχερή γιατί στα Τρίκαλα που σπούδαζα είχα αρκετά καλή ποιότητα σπουδών και όλη η εμπειρία τόσο σε κομμάτι προπονητικής όσο και αθλητικής ψυχολογίας - παιδαγωγικής με βοήθησαν και σαν αθλήτρια αλλά και σαν καλή εκπαιδεύτρια απέναντι στα παιδιά.



Είσαι άνθρωπος του βουνού ή της πόλης; Γιατί Mountain Bike;


Προτιμάω το βουνό.. όλους τους μήνες..με γοητεύει η δύναμη και η κυριαρχία της ησυχίας όταν βρίσκομαι σε υψόμετρο η ακόμα και στο πιο κοντινό βουνό όπως η Παρνηθα. Το MTB είναι αρκετά αξιοκρατικό αγώνισμα θέλει υπομονή , επιμονή και πείσμα!

Υπάρχει διαφορετική προετοιμασία και προπόνηση για κάποιον που τρέχει με Mountain Bike απο κάποιον που τρέχει πίστας, αγωνιστικό κλπ;


Φυσικά η προπόνηση είναι διαφορετική όπως και τα ποδήλατα είναι διαφορετικά σε κάθε αγώνισμα, η προπόνηση της ορείνής ποδηλασίας περιλαμβάνει δρόμο με κούρσα για αντοχή και τεχνική με mtb. Απαιτεί αντοχή, δύναμη, έκρηξη.

Πως βλέπεις την Mountain Bike σκηνή της Ελλάδας; Υπάρχουν αρκετές κοπέλες που ασχολούνται;

Η αλήθεια είναι οτι έχουν αργήσει να γίνουν προσπάθειες όσο αφορά τις γυναίκες. Φέτος τα πλάνα είναι πιο αισιόδοξα κυρίως για μια συμμετοχή σε ολυμπιακούς αγώνες αφού μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία ελληνική γυναικεία  συμμετοχή στην ορεινή ποδηλασία. Έχουμε καλές αθλήτριες στο χώρο αρκεί να υπάρχει παρακίνηση και στόχοι..μπορεί να είναι ατομικό αγώνισμα αλλά η συλλογή βαθμών είναι ομαδική δουλειά!

Ποιες οι εμπειρίες που αποκόμισες μέσα απο την ενασχόλησή σου στις ‘Ποδηλατοδράσεις’;

Πολλές… γνώρισα πολλά όμορφα μέρη αφού ταξιδέψαμε σχεδόν όλη την Ελλάδα, συναναστράφηκα με αξιόλογους ανθρώπους που το ποδήλατο γι αυτούς είναι κάτι παραπάνω από μεταφορικό μέσο. Γενικά όλη η φιλοσοφία της δια βίου αθλησης που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι πολύ σημαντική και οι ποδηλατοδράσεις μου δώσανε αυτήν την ευκαιρία!



Πως είναι να δουλεύεις με μικρά παιδιά στις ‘Ποδηλατοδράσεις’;

Μαγικά μπορώ να πω! Ζουν σε ένα κόσμο τόσο παραμυθένιο που μαθαίνεις πολλά από αυτό και σαν άνθρωπος και σαν εκπαιδευτικός, δεν υπάρχει πιο όμορφα πράγμα απ τη φαντασία ενός μικρού παιδιού.. αυτό θα το είδατε και στις απαντήσεις που δίνουν φυσικά με έναν ξεχωριστό τρόπο!

Ασχολείσαι και με άλλα σπορ και δραστηριότητες; Βουνό, βουνό, βουνό;

Βουνό και μόνο βουνό! ασχολούμαι επιπλέον με το ορειβατικό σκί το οποίο είναι άθλημα αντοχής  και απαιτεί πολύ καλό καρδιαναπνευστικό σύστημα στο οποίο έχω και διακρίσεις, φυσικά BMX, cyclocross και ποδηλασία δρόμου είναι ευπρόσδεκτα στο πρόγραμμα μου!