Ο Παναγιώτης Μανάρας και η BMX Γη της Επαγγελίας!


Ο Παναγιώτης Μανάρας και η BMX Γη της Επαγγελίας!

Η BMX σκηνή της Ελλάδας δεν περίμενε τη μεγάλη άνθηση της ποδηλασίας (ελέω οικονομικής ανάγκης θα λέγαμε, ελπίζουμε αυτό να ‘ανοίξει πολλά μυαλά’ τελικά για καλύτερη ποιότητα ζωής...) για να ακολουθήσει και αυτή. Πάντοτε υπήρχαν παιδιά – σε κάθε γωνια της Ελλάδας – που έκαναν και κάνουν BMX χωρίς να χρειαστούν μόδες και ... ανάγκες (μονο εσωτερικές)!

Ένα απο αυτά τα παιδιά είναι και ο Παναγιώτης Μανάρας, σίγουρα το poster child της ελληνικής BMX σκηνής, νέο team member της Verde Bikes και υπεύθυνος για το Bogiatiland (μαζί με τον αδελφό του, εξαιρετικό rider επίσης, Γιάννη Μανάρα και διάφορους φίλους): το μοναδικό ολοκληρωμένο BMX park στην Ελλάδα (Άγιος Στέφανος Αττικής), μάλιστα μέσα απο καθαρά ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Για να παίρνουμε μαθήματα όλοι μας και να σηκωθούμε απο τους καναπέδες μας!

Ηλικία:23
Περιοχή: Αθήνα
Sponsors: Red Bull, Verde Bikes, Circa, VonZipper, Dakine, TSG, Denty brand, Sneak Aces

Φωτογραφίες: Arturs Pavlovs - Λεωνίδας Γερμανόπουλος - Samo Vidic



Λίγο καιρό μετά το Park Sessions tour, τι αποκόμισες από αυτή την εμπειρία;

Είδα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι BMXάδες σε όλη την Ελλάδα με πολύ όρεξη για αυτό που κάνουν, το πήραν πολύ θετικά και περάσαμα πολύ καλά!

Τι είδες από τους riders που μένουν σε πόλεις εκτός Αθήνας; Ίδια ή ακόμα μεγαλύτερη δίψα για BMX και DIY events;

Είδα ότι τους αρέσει πολύ αυτό που κάνουν και πιστεύω ότι το ταξίδι για το Parks Sessions project τους έδωσε ενέργεια για να rid-άρουν ακόμα περισσότερο! Όλα τα παιδιά από όλη την Ελλάδα έχουν το ίδιο πάθος με τους bmxαδες της Αθήνας. Όλοι όσοι κάνουν bmx διψάνε!

Ανακάλυψες νέα ταλέντα που τα σπάνε και δεν περίμενες να βρεις;

Φυσικά. Είδα αρκετούς που δεν ήξερα και δεν περίμενα να βρω! Τελικά υπάρχουν πολύ καλοί bmx-άδες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Αν και μικρός σε ηλικία, ένοιωσες κάπως σαν ‘δάσκαλος’ επικοινωνώντας και αλλάζοντας απόψεις με τους νεότερους ποδηλάτες; Τι ήταν αυτό που ίσως άκουσες από τους περισσότερους; Έλλειψη υποδομών;

Δεν ένιωσα σαν δάσκαλος. Απλά λόγω των περισσότερων χρόνων riding έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι τα παιδιά εκτός από δίψα για bmx αποζητούν και τις ανάλογες υποδομές καθώς δεν υπάρχουν skateparks για να καταναλώσουν αυτή τους την ενέργεια.



Πότε ξεκινήσατε να φτιάχνετε το Bogiatiland και πως ήταν στα πρώτα του χρόνια; Απλά μια ράμπα;

Ήταν Σεπτέμβριος του 2005 όταν μαζευτήκαμε 5 άτομα παρά και τα βάλαμε κάτω. Μαζέψαμε κάποια χρήματα και χωρίς καμία εμπειρία τον πρώτο χρόνο φτιάξαμε το miniramp. Έπειτα χρόνο με τον χρόνο εξελίσσουμε το μέρος, φτιάχνουμε καινούριες ράμπες για να γινόμαστε καλύτεροι!

Τι σας ώθησε να φτιάξετε ένα δικό σας BMX park και ποιοι βοήθησαν στην κατασκευή του; Βοήθησε το ότι ήταν δικό σας ο χώρος – χωράφια;


Αυτό που μας βοήθησε είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν bmx parks στην Ελλάδα. Θέλαμε να rid-άρουμε και δεν είχαμε το που. Υπήρχαν κάποια χωμάτινα άλματα στην Πεύκη αλλά μας τα διαλύσανε. Τότε πήραμε απόφαση μαζί με τον αδελφό μου να ξεκινήσουμε να εξασκούμαστε στον χώρο μας…! Ο αρχηγός και κατασκευαστής, ο πιο έμπειρος ramp builder είναι ο Γιάννης Μανάρας. Μαζί με εμένα και τη βοήθεια της υπόλοιπης παρέας bogiatiland αρχίσαμε να φτιάχνουμε το πάρκο. Σίγουρα βοηθάει ότι το μέρος είναι δικό μας καθώς ρίχνουμε πολύ δουλειά η οποία θα μείνει…!

Τι κατασκευές περιλαμβάνει τώρα; Το βλέπω σαν ένα σχεδόν ολοκληρωμένο BMX park και πολλοί που θα το δουν θα τους κάνει εντύπωση αν μάθουν ότι είναι μια καθαρά ανεξάρτητη προσπάθεια (χωρίς κάποια μεγάλη εταιρία ή κατασκευαστή πίσω του).

Σχεδόν δεν είναι… πρόκειται για ένα bmx park που έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας νέος bmx rider και ένας rider pro επιπέδου. Από huge transfers ,μεγάλη mini ramp, huge hips, μέχρι curbs … χωμάτινα άλματα, μικρές και μεγάλες ράμπες ώστε να έρθει ένας rider να μπορεί να εξελιχθεί. Όλα εδώ είναι handmade! Άλλωστε δεν υπάρχουν κατασκευαστές στην Ελλάδα για αυτό, άρα λοιπόν δώστε βάση στον κόπο, τον χρόνο και τον ιδρώτα για φτιάξουμε όλοι αυτή τη φάση!

Δυστυχώς, πέραν του Bogiatiland (δεν ‘ευλογώ τα γένια σας’) και του NorthPark στη Θεσσαλονίκη, δεν βλέπω κάτι άλλο οργανωμένο σε πάρκο. Την ίδια συζήτηση βέβαια κάνουμε εδώ και χρόνια... Είναι αυτό κάτι που δεν επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο της σκηνής;

Βασικός παράγοντας είναι ένα πάρκο για bmx. Χωρίς αυτό δύσκολα εξελίσσεσαι, επειδή όμως δε βλέπω να γίνεται κάτι από το κράτος… παιδιά, DIY είναι η φάση από εδώ και πέρα!

Πως βλέπεις την BMX σκηνή αλλά και γενικότερα την ποδηλασία στην Ελλάδα;

Η bmx σκηνή όσο πάει και μεγαλώνει και είμαι αρκετά χαρούμενος για αυτό. Βλέπω συνεχώς καινούργια πρόσωπα και μου αρέσει. Τώρα γενικότερα, ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει με την ποδηλασία. Βγάζουν το παλιό ποδήλατο από την αποθήκη και αρχίζουν να πεταλάρουν… καιρός ήταν!

Τι να περιμένουμε από τον Παναγιώτη Μανάρα για το Φθινόπωρο του 2013; Περισσότερα ταξίδια και contests;

Σίγουρα καινούργια ταξίδια για contests και riding. Ήδη σκέφτομαι ποια projects θα δουλέψω για τa bmx pads, τα υπόλοιπα εν καιρώ!

Have fun!

http://bogiatiland.com/
https://twitter.com/Panosmanaras