Ετοιμαστείτε για τερατο-overdose!


Με το αυθεντικό «King-Kong» του 1933 να κλείνει φέτος 91 χρόνια ζωής, η έννοια του Kaiju αποτελεί θεμέλιο της ποπ κουλτούρας για σχεδόν εκατό χρόνια! O αμερικάνικος κολοσσός και ο ιαπωνικός δεινόσαυρος ετοιμάζονται να μοιραστούν την μεγάλη οθόνη για ακόμη μία φορά, στο επερχόμενο «Godzilla X Kong» -και εμείς παίρνουμε την αφορμή για να θυμηθούμε τις κορυφαίες στιγμές-σταθμούς στην απύθμενη φιλμογραφία τους!

Godzilla (1954)

To 1954, το ιαπωνικό σινεμά υιοθέτησε το κόνσεπτ του King Kong εμφυσώντας το με υποβόσκοντα νοήματα για την πυρηνική ενέργεια και την κατάσταση της μεταπολεμικής Ιαπωνίας -και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εμβληματικό! Το αυθεντικό «Godzilla» αποτελεί, μέχρι και σήμερα, την κορυφαία κινηματογραφική εμφάνιση του ομώνυμου τέρατος, με τη θεοσκότεινη φωτογραφία και την ανατριχιαστική, low-fi ταυτότητα του φιλμ να καλύπτουν τα πρώιμα ειδικά εφφέ -και αν είναι να παρακολουθήσετε ένα μόνο φιλμ της λίστας μας, πρέπει να είναι αυτό!

King Kong (2005)

Φρέσκος-φρέσκος από την δυσθεώρητη επιτυχία της τριλογίας του «Άρχοντα», ο Peter Jackson ανέλαβε να αναδημιουργήσει το αγαπημένο του φιλμ: Το αυθεντικό «King Kong» του 1933! Το αποτέλεσμα φέρει την χαρακτηριστική, επική σφραγίδα του δημιουργού του, καθώς και μερικά ειδικά εφφε που κόβουν την ανάσα -αλλά το παραφουσκωμένο runtime της ταινίας κάνει την εμπειρία ιδιαίτερα κουραστική. Δεν αποτελεί απαραίτητη θέαση, αλλά μπορείτε να το δείτε σε περίπτωση που δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για τον θρύλο του Kong.

Godzilla (2014)

Το πρώτο φιλμ στο τερατο-σύμπαν της Legendary, το «Godzilla» του 2014 είναι κάπως τυπικό σεναριακά, αλλά κάνει εντύπωση χάρη στο ταλέντο του Gareth Edwards στα special effects και το sound design. Δεν αποτελεί απαραίτητη θέαση, αλλά μπορείτε να το τσεκάρετε για να εξοικειωθείτε με την αμερικάνικη αυτή εκδοχή του Γκοτζίλα.

Shin Godzilla (2016)

Το 2016, ο πάντοτε υπαρξιακός μάστερ των anime Hideaki Anno (Neon Genesis Evangelion) κλήθηκε να αναστήσει το franchise του Godzilla, εμφυσώντας το με όλες ανεξαιρέτως τις εμμονές του. Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο ξεχωριστό, παρομοιάζοντας την ύπαρξη του Γκοτζίλα με την θεϊκή οργή και τις φυσικές καταστροφές, και ακολουθώντας ένα τσούρμο από καταϊδρωμένους πολιτικούς οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν άκρη σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο μισό του «Shin Godzilla» είναι αδιαμφισβήτητα συναρπαστικό, αλλά στη συνέχεια η ταινία χάνει κάπως την ενέργειά της, υποκύπτοντας στα κλισέ του είδους.

Kong: Skull Island (2017)

Η πρώτη εμφάνιση του σύγχρονου King Kong, το «Kong: Skull Island» είναι ένα εύθυμο καλτ romp στην εποχή του Βιετνάμ, γεμάτο χαρισματικούς πρωταγωνιστές και κουλ σκηνές δράσης. Παρακολουθήστε το για να μάθετε το backstory του συγκεκριμένου Kong, ο οποίος έμελλε να γίνει κολλητάρι με τον Ιάπωνα τιτάνα.

Godzilla vs. Kong (2021)

Απαραίτητη θέαση σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για το «Godzilla X Kong», το «Godzilla vs Kong» του 2021 αποτέλεσε ανέλπιστη επιτυχία στον καιρό της πανδημίας, και έφερε αντιμέτωπους τους δύο κολοσσούς σε ένα, κατά τα άλλα, συνηθισμένο blockbuster με ευχάριστη φωτογραφία και εντελώς ανύπαρκτο σενάριο.

Godzilla Minus One (2023)

Οσκαρικό, πολυαγαπημένο, το Godzilla Minus One ανασταίνει με επιτυχία την ιαπωνική εκδοχή του Godzilla, επιστρέφοντας στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και προσδίδοντας στην ιστορία μπόλικη ανθρωπιά. Ο Γκοτζίλα είναι εδώ το πένθος, οι ενοχές και το PTSD ενός ολόκληρου λαού, και το human element είναι συναρπαστικότερο από ποτέ -δυστυχώς, παρά το συγκινητικό μελόδραμα και τις δημιουργικές σκηνές δράσης, το pacing της ταινίας είναι κάπως νωθρό, κάνοντας την εμπειρία αχρείαστα αργόσυρτη.