Modern Family, Greys Anatomy, Transparent, Pixar: Με αφορμή το νομοσχέδιο που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, πώς απεικονίζονται τα ομόφυλα ζευγάρια μέσα από ταινίες και σειρές;


Το ερχόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη θεσμοθέτηση ίδιων δικαιωμάτων με τα ετερόφυλα  ζευγάρια όσον αφορά στην υιοθεσία.

Με αφορμή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που απασχολεί την επικαιρότητα και την ελληνική κοινωνία, θυμόμαστε κάποιες δημοφιλείς ταινίες και σειρές που απεικονίζουν – χωρίς κραυγές και υπερβολές – ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά. Κάποιες από αυτές είναι και δικές σας αγαπημένες.

 

Modern Family (2009-2020)


Το “Modern Family” των Christopher Lloyd και Steven Levitan είναι μία από τις πιο επιτυχημένες οικογενειακές κωμωδίες όλων των εποχών και μέσα από 11 χορταστικές σεζόν μπαίνουμε μέσα στις ζωές τριών οικογενειών στο Λος Άντζελες που συνδέονται οικογενειακά, φιλικά, μέσα από τη δουλειά και με άλλους τρόπους. Μπορεί ο Ed O’Neill (o Al Bundy από το «Παντρεμένοι… με Παιδιά») και η Sophia Vergara να ξεχωρίζουν σαν ζευγάρι, αλλά το ίδιο μπορείς να πεις για το gay ζευγάρι Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) και Cameron (Eric Stonestreet) που έχουν δύο υιοθετημένα μικρά παιδιά (την Lily και τον μικρότερο Rexford).

Greys Anatomy (2005-2022)


18 σεζόν μετά, το «Grey’s Anatomy» θεωρείται ένα από τα καλύτερα τηλεοπτικά ιατρικά δράματα, ακολουθώντας τη δύσκολη καθημερινότητα, εντάσεις και σχέσεις των ιατρών, προσωπικού και ασθενών του νοσοκομείου Grey Sloan Memorial Hospital στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους δημοφιλείς χαρακτήρες της σειράς υπήρξε και το ζευγάρι γυναικών Callie και Arizona, που παντρεύτηκαν, έκαναν ένα παιδί, χώρισαν, πάλεψαν δικαστικά για την επιμέλεια του παιδιού τους, κάτι που στεναχώρησε και ταρακούνησε τους fans. Ίσως τελικά, μετά από όλα αυτά, η ιστορία τους να μην είχε κακό τέλος.  



Lightyear (2022)


Από τις πιο πολυδάπανες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar, το “Lightyear” είναι μία spin-off ταινία του franchise “Toy Story” και έχει σαν ήρωα το αγαπημένο παιχνίδι space ranger Buzz Lightyear. Τον ακολουθούμε στην προσπάθειά του να αποδράσει από τον T’Kani Prime και να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του. Στην ταινία βλέπουμε την πρώτη σκηνή στην ιστορία της Pixar με το ζευγάρι των queer γυναικείων χαρακτήρων Alisha και Kiko σε ένα τρυφερό φιλί και καθημερινές οικογενειακές στιγμές με το παιδί τους.



Χτύπος στην Καλύβα (2023)

Η ταινία αποκαλυπτικού τρόμου του M. Night Shyamalan ήταν η μικρή έκπληξη της περσινής χρονιάς και άλλη μία απόδειξη ότι ο σπουδαίος ινδο-αμερικανός σκηνοθέτης («Άφθαρτος», «Η Έκτη Αίσθηση») δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Ένα ζευγάρι παντρεμένων ανδρών αποφασίζει να κάνει διακοπές σε μία καλύβα στο δάσος με τη θετή κόρη τους, μόνο που έρχονται αντιμέτωποι με τέσσερις εισβολείς που θα τους βάλουν σε μία σειρά από οδυνηρές δοκιμασίες και διλήμματα. Το θέμα της θυσίας για την κόρη τους θα έρθει στο προσκήνιο.

Τα Παιδιά είναι Εντάξει (2010)


H Nic (Annette Bening) και η Jules (Julianne Moore) είναι ένα ζευγάρι γυναικών που έχουν αποκτήσει ένα παιδί η κάθε μία τους από τον ίδιο δωρητή σπέρματος. Μέχρι που τα δυο παιδιά φέρνουν τον βιολογικό τους πατέρα να γνωρίσει τις δύο γυναίκες και θα ανατραπούν πολλά πράγματα και ισορροπίες. Ένα χαμηλών τόνων δράμα με αρκετά κωμικά στοιχεία που αξίζει να ψάξετε. O Mark Ruffalo στο ρόλο του δωρητή.

Transparent (2014-2017)


Μπορεί η βραβευμένη σειρά των Amazon Studios να επικεντρώνεται στον κύριο χαρακτήρα Mort Pfefferman (Jeffrey Tambor), έναν διαζευγμένο συνταξιούχο καθηγητή στο Λος Άντζελες που μία μέρα καλεί την οικογένεια για να τους ανακοινώσει κάτι σημαντικό: Τη νέα του transgender ταυτότητα και ζωή σαν Maura Pfefferman. Δεν είναι μόνο αυτό, η κόρη του, Sarah, αφήνει τον άνδρα της για μία γυναίκα. Οι δύο γυναίκες, με τα παιδιά από τις προηγούμενες σχέσεις τους, αρχίζουν να μένουν μαζί, αν και αυτή η ένωση «περνάει από χίλια κύματα».  

The Birdcage (1996)


Γνωστή στην Ελλάδα και σαν «Φτερά και Πούπουλα», η ταινία του Mike Nichols είναι μία γλυκιά κωμωδία καταστάσεων, με ένα αξεπέραστο δίδυμο πρωταγωνιστών ή για την ακρίβεια τρεις είναι οι υπέροχοι πρωταγωνιστές. O Robin Williams στο ρόλο του Armand, είναι ένας gay ιδιοκτήτης drag club στη Φλόριντα που αποφασίζει με τον αστραφτερό drag queen σύντροφό του (μοναδικός ο Nathan Lane) να το παίξουν για λίγο straight. Ο λόγος; Έρχεται ο γιος του Armand να του γνωρίσει τη μελλοντική νύφη και πεθερικά, με τον πεθερό και άκρως συντηρητικό γερουσιαστή Kevin Keely (Gene Hackman) να αγνοεί – για πόσο; - ότι οι δύο άνδρες είναι gay ζευγάρι.

Beginners (2010)


Τι κάνεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπος μπροστά σε δύο μεγάλες αποκαλύψεις από τον 75χρονο πατέρα σου; Μέσα από flashbacks, ο Hal Fields (Christopher Plummer) ανακοινώνει στον γιο του, Oliver Fields (Ewan McGregor), ότι έχει καρκίνο – όπως και η για 44 χρόνια σύζυγός του που πέθανε νωρίτερα - και ότι είναι ανοιχτά gay και έχει σχέση με έναν νεότερο άνδρα. Μπορεί η κλεψύδρα να τελειώνει αλλά ποτέ η δίψα για ζωή. Μία δραματική ταινία με βάθος χαρακτήρων και καρδιά, χωρίς να λείπουν οι σκηνές που φέρνουν χαμόγελο στα χείλη.