Συμβουλές για τους introverts αυτού του κόσμου, ώστε να νικήσουν το αίσθημα ντροπής και να ενισχύσουν τα κοινωνικά τους skills


Όσα άτομα δεν έχουν αισθανθεί ποτέ το αίσθημα ντροπής να τους καταβάλει δεν μπορούν να κατανοήσουν πόσο άσχημα μπορεί αυτό να επηρεάσει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου, αλλά και ολόκληρη την κοινωνική του ζωή. Αν αισθάνεστε κι εσείς ότι το γεγονός ότι είστε ντροπαλοί σας κρατά πίσω σε πολλές πτυχές της ζωής σας, τότε συνεχίστε να διαβάζετε τις συμβουλές του Platform για να νικήσετε το συναίσθημα όταν αυτό σας καταβάλει και να ενισχύσετε τα κοινωνικά σας skills.

Μην το διαφημίζετε

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαφημίζετε το ότι είστε ντροπαλοί. Όσα άτομα βρίσκονται κοντά σας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς, ενώ οι υπόλοιπες συναναστροφές σας μπορεί να μην το συνειδητοποιήσουν καν. Το να κάνετε ότι δεν υφίσταται σαν συναίσθημα είναι η απαρχή για να το καταπολεμήσετε.

Σταματήστε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας

Μερικές φορές ο ίδιος μας ο εαυτός είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι επικριτικός απέναντι στο πως συμπεριφέρεστε σε στιγμές της καθημερινότητάς σας που μπορεί να νιώσατε άβολα. Η επόμενη φορά θα είναι καλύτερη.

Γνωρίστε τις δυνάμεις σας

Κάντε μια λίστα με όλες σας τις αρετές και ζητήστε από έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας να σας βοηθήσει σε αυτό. Αφήστε αυτή τη λίστα να σας υπενθυμίσει όλους τους τομείς της ζωής σας στους οποίους τα καταφέρνετε μια χαρά και αμέσως θα γεμίσετε αυτοπεποίθηση.

Επιλέξτε τις κοινωνικές σας σχέσεις με προσοχή

Τα ντροπαλά άτομα τείνουν να έχουν λιγότερες όμως πιο ουσιαστικές φιλικές σχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή των ανθρώπων στη ζωή σας είναι ακόμη πιο σημαντική. Δώστε χρόνο και χώρο σε άτομα τα οποία είναι ζεστά, ενθαρρυντικά και κατανοούν τη δυσκολία σας χωρίς να σας πιέζουν.

Αποφύγετε τους bullies

Πάντα υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα για το ότι είστε λίγο πιο ντροπαλοί από το αναμενόμενο και αυτοί δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σας. Ούτε καν αν είναι συγγενείς και παλιοί σας φίλοι.

Παρακολουθήστε με προσοχή

Παρακολουθήστε με προσοχή πως συμπεριφέρονται άτομα τα οποία νιώθετε ότι δεν έχουν κανένα θέμα με την αυτοπεποίθησή τους. Θα συνειδητοποιήσετε ότι όλοι οι άνθρωποι περνούν στιγμές στις οποίες μπορεί να αισθανθούν το αίσθημα της ντροπής να τους κυριεύει και θα νιώσετε λιγότερο μόνοι.

Θυμηθείτε ότι μια κακή στιγμή δεν σημαίνει κάτι

Είναι πολύ εύκολο στο μυαλό μας να μεγαλοποιούμε καταστάσεις στις οποίες νιώσαμε αρνητικά συναισθήματα. Θυμηθείτε όμως ότι εκείνη η φορά που σας είπε γεια το crush σας και εσείς δεν απαντήσατε εγκαίρως λόγω ντροπής, στην πραγματικότητα δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Καταγράψτε όλα όσα σας φοβίζουν

Η καταγραφή όσων πιστεύετε ότι σας προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί στο να είστε ντροπαλοί είναι και το πρώτο βήμα ώστε να αποβάλετε το άγχος σας. Καταγράψτε τα, κάντε ένα πλάνο διαχείρισής τους και προχωρήστε παρακάτω.