Το πρόγραμμα θα καλύπτει το κόστος διαμονής έως και πέντε διανυκτερεύσεις - μαζί και τα προστατευόμενα τέκνα...


Διακοπές δωρεάν σε 120.000 άτομα, εργαζόμενους, ανέργους και τις οικογένειές τους, προβλέπει η επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού του υπουργείου Εργασίας για φέτος. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, ξεκινάει -σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών- τον Αύγουστο και διαρκεί μέχρι και το τέλος του Ιουνίου 2015. 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίο κατά το 2013 συμπλήρωσαν 50 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, οι άνεργοι που έχουν λάβει στο ίδιο διάστημα τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δυο μηνών ή 50 ημερήσια επιδόματα, αλλά και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ. Μαζί τους, ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων ή αυτά που έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας, ηλικίας από πέντε έως 24 ετών, καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Επιπρόσθετα, ωφελούμενοι είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, αλλά και οι συνοδοί των δικαιούχων ή των ωφελουμένων όταν υπάρχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει το κόστος διαμονής έως και πέντε διανυκτερεύσεις, με το ύψος της αξίας της επιταγής να διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

«Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκινήσαμε ήδη από πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζουμε και φέτος με άλλες 120.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Δείχνουμε στην πράξη ότι το κοινωνικό κράτος υπάρχει και ξαναχτίζεται σε υγιείς και στέρεες βάσεις», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.