Η συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού είναι να αναμορφωθούν μόνο εσωτερικά και τα 15 κτίρια που βρίσκονται στο χώρο και να γίνει χρήση τους για κοιτώνες φοιτητών. 


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr το Χάρβαρντ αγόρασε μεγάλη έκταση επί της οδού Πειραιώς και έρχεται στην Ελλάδα, ιδρύοντας παραρτήματα για μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές σε συγκεκριμένα αντικείμενα εξειδίκευσης, αυτοτελώς και ανεξάρτητα από τη  συνεργασία που θα κάνει με δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία στελέχη του εμβληματικού Πανεπιστημίου (τα δυο είναι πρόσφατα μέλη του ΔΣ και προέρχονται από τον επιχειρηματικό χώρο), ο Κένεθ Φρέιζερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Merck & Co., και ο συν-διευθύνων σύμβουλος της KKR & Co. Τζόσεφ Μπάε, και η κοσμήτωρ της Μεταπτυχιακής Σχολής Σχεδιασμού (Design School) του Χάρβαρντ Σάρα Γουάιτινγκ συνυπέγραψαν την αγορά 3 μεγάλων γειτονικών οικοπέδων στην οδό Πειραιώς, ανάμεσα στον Ελληνικό Κόσμο του ΙΜΕ και την ΑΣΚΤ (το ένα βρίσκεται στην τοποθεσία που έδρευε η βιομηχανία επίπλων "Τσαούσογλου").

Το τίμημα της εξαγοράς

Πρόκειται για έκταση περίπου 30 στρεμ. με 15 κτίρια, τα πιο πολλά σε παράταξη και τα τέσσερα (πιο μεγάλα) από τα οποία έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενα μνημείο για την αξία τους σε επίπεδο βιομηχανικής κληρονομιάς. Το συνολικό τίμημα έφτασε τα 19,5 εκατ ευρώ.

Στη συμφωνία σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υπουργός Λίνα Μενδώνη καθώς ένα μεγάλο μέρος της έκτασης είχε εξαγοραστεί το 2022 από το το υπουργείο Πολιτισμού.

Ιδρύει άμεσα 4 σχολές - Πότε ξεκινούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr στην πρόθεση του Χάρβαρντ είναι η δημιουργία 4 σχολών (Ιατρικών σπουδώνΝομικών ΣπουδώνΠληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας και Ψυχολογίας. Η σχολή Νομικών Σπουδών και η Σχολή Ψυχολογίας αναμένεται να κάνουν το ντεπούτο λειτουργίας και εγγραφές φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2026  ενώ το Σεπτέμβριο του 2027 προγραμματίζεται η λειτουργία της σχολής Ιατρικών Σπουδών και της Σχολής Ψυχολογίας.

Ο σχεδιασμός είναι την Άνοιξη του 2026 να έχουν κατασκευαστεί τρία 4όροφα κτίρια στα οποία για τις δυο πρώτες σχολές, τα εργαστήρια και τις Γραμματείες ενώ όλο το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2027.

Τι δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή από την Κρήτη για το χρόνο λειτουργίας των παραρτημάτων μη κρατικών Πανεπιστημίων 

Το 2027 ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσουν και δυο μεγάλα μεταπτυχιακά - ερευνητικά προγράμματα σπουδών. Το ένα θα αφορά σπουδές στην Εγκληματολογία και το άλλο στην αεροναυπηγική.

Τα κατασκευαστικά έργα θα αρχίσουν αμέσως στα μέσα του φετινού Ιουνίου καθώς ήδη ήδη έχουν αναλάβει το σχεδιασμό δυο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες (μια Ελληνοβρετανικών συμφερόντων και μία αμερικανοισραηλινών  συμφερόντων).

Η συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού είναι να αναμορφωθούν μόνο εσωτερικά και τα 15 κτίρια που βρίσκονται στο χώρο και να γίνει χρήση τους για κοιτώνες φοιτητών. 

Η έλευση στη χώρα μας του κορυφαίου Πανεπιστημίου του κόσμου αναμένεται να προσελκύσει, όπως γίνεται αντιληπτό, τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για τα συγκεκριμένα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών όσο και για τα μεταπτυχιακά, στα οποία η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται είτε μέσω των μηχανογραφικών δελτίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων είτε μέσω προγράμματος υποτροφιών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

Το εμβληματικό Χάρβαρντ θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης όχι μόνο για τους Ελληνες φοιτητές και πτυχιούχους, αλλά και χιλιάδες ξένους που θα θελήσουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα στο παράρτημα ενός κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου αποκτώντας ένα ισχυρό δίπλωμα-διαβατήριο για την αγορά εργασίας και μένοντας στη συνέχεια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και αυτοί στην ανάπτυξη του εθνικού προϊόντος.

ΠΗΓΗ