Αποφασίζουμε νικητές και ηττημένους της φετινής απονομής!


Με την απονομή των Όσκαρ να πλησιάζει απειλητικά, κάνουμε μία τελευταία μαντεψιά για το ποιοι θα «σηκώσουν» τα σημαντικότερα αγαλματίδια!

Σε μία σχετικά αδύναμη κινηματογραφική χρονιά, οι οσκαρικές υποψηφιότητες του 2024 χαρακτηρίζονται από ποικιλία -αλλά το παιχνίδι των προβλέψεων είναι, φέτος, κάπως ανιαρό. Το «Oppenheimer» του Christopher Nolan αποτελεί ακλόνητο φαβορί για την πλειοψηφία των βραβείων, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και εντυπωσιακές εισπράξεις -πράγμα που δίνει στην Ακαδημία την ευκαιρία να επιβραβεύσει (για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες) μία ταινία ευρείας δημοτικότητας. Από την άλλη, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου παραμονεύει, ελπίζοντας να ξεκλέψει κάποιες κατηγορίες από το Νολανικό μεγαθήριο, ενώ οι Cilian Murphy, Lily Gladstone, Robert Downey Jr. και Da'Vine Joy Randolph έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει τα βραβεία τους. Παρακάτω λοιπόν, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις τελικές μας προβλέψεις για τις σημαντικότερες κατηγορίες της βραδιάς!

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

To υπερ-δημοφιλές «Spider-Man: Across The Spider-Verse» της Sony Pictures Animation φαίνεται να έχει εδώ το πάνω χέρι, με το «The Boy and the Heron» του Hayao Miyazaki να ακολουθεί στενά.

Καλύτερο Τραγούδι

Μία από τις ελάχιστες κατηγορίες όπου η «Barbie» φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το βραβείο, με τις δύο υποψηφιότητες του φιλμ («I'm Just Ken» και «What Was I Made For») να αποτελούν αδιμαφησβίτητα φαβορί. Αν και η ακαδημία θα μπορούσε να προτιμήσει το πιο ανάλαφρο «Ken», τα προγνωστικά θέλουν το ουσιαστικότερο «What Was I Made For» της Billie Eilish να επικρατεί.

Καλύτερης Μουσικής

Μία από τις ελάχιστες «ανοιχτές» κατηγορίες της βραδιάς, το βραβείο Καλύτερης Μουσικής θα παιχτεί ανάμεσα στις quirky-goth μελωδίες του Jerskin Fendrix για το «Poor Things», τα επικά πνευστά του Ludwig Goransson για το «Oppenheimer», και το κύκνειο άσμα του 92χρονου John Williams για το «Indiana Jones». Δύσκολη επιλογή, αλλά προβλέπουμε εδώ πως ο Goransson θα πάρει το βραβείο.

Καλύτερα Κοστούμια/Καλύτερα Σκηνικά

Δύο ακόμη «ανοιχτές» κατηγορίες, κοστούμια και σκηνικά θα διαμοιραστούν μάλλον ανάμεσα στον πλαστικό κόσμο της «Barbie» και το στυλιστικό φρανκενστάιν του «Poor Things», με τα προγνωστικά να δίνουν τα Κοστούμια στην «Barbie» και τα Σκηνικά στo «Poor Things».

Καλύτερης Φωτογραφίας

Για ακόμη μία φορά το «Oppenheimer» αποτελεί φαβορί, με το «Poor Things» να ακολουθεί στενά.

Καλύτερου Διακευασμένου Σεναρίου

Ανοιχτή κατηγορία: το «Oppenheimer» αποτελεί ίσως την ασφαλέστερη επιλογή, αλλά αν ρωτάτε εμάς, η Ακαδημία θα προτιμήσει να βραβευσει εδώ την Greta Gerwig για το «Barbie»

Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου

Το «Antomy of a Fall» της Justine Triet δείχνει να έχει εδώ το πάνω χέρι, με τα «The Holdovers» και «Past Lives» να παραμονεύουν.

Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Όλα δείχνουν πως ο Christopher Nolan θα σηκώσει το αγαλματίδιο σε αυτή την κατηγορία, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από Λάνθιμο και Triet. Παρ' όλα αυτά, δε θα μας έκανε εντύπωση μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου

Η Da'Vine Joy Randolph του «The Holdovers» είναι άφταστο φαβορί σε αυτή την κατηγορία.

Καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου

Ο Robert Downey Jr. του «Oppenheimer» είναι πρώτο φαβορί, με τους Mark Ruffalo και Ryan Gosling να ακολουθούν από μακριά. 

Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου

Έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε Emma Stone (Poor Things), Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon) και Sandra Huller (Anatomy of a Fall), αλλά η Gladstone ήταν, είναι και θα είναι το ισχυρότερο φαβορί για το συγκεκριμένο βραβείο.

Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου

Ο Cilian Murphy αναμένεται να σηκώσει εδώ το αγαλματίδιο, για το ρόλο του στο «Oppenheimer» αλλά και για την αδειάλειπτη παρουσία του στη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες. Για τον ίδιο λόγο, ο Paul Giamatti παραμονεύει, σε περίπτωση που δούμε κάποια ανατροπή στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Καλύτερης Ταινίας

Και φτάνουμε επιτέλους στο μεγάλο βραβείο της βραδιάς, το οποίο αποτελεί και το πιο σίγουρο -αν δούμε κάποια άλλη ταινία πέρα από το «Oppenheimer» να βραβευεται εδώ, θα σκίσουμε τα πτυχία μας!