Απίστευτες ιστορίες με ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στα δίχτυα αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων, μέσα από βραβευμένες μίνι σειρές του Netflix.


Ζούμε στην εποχή που η true crime τηλεόραση βρίσκεται στα καλύτερά της. Οι σειρές ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε αιρέσεις, θρησκευτικές σέκτες και κάθε λογής παλαβές κοσμοθεωρίες ακουμπάνε πολλές φορές το true crime, με τους πιστούς να περνάνε τα πάνδεινα από αυτοαποκαλούμενους προφήτες και ηγέτες. Έχουμε αναρωτηθεί γιατί κάποιος γίνεται μέλος μίας αίρεσης ή τέτοιων παράξενων κοινοτήτων;

Η δημοφιλής streaming πλατφόρμα Netflix δίνει τις απαντήσεις και εμείς σας προτείνουμε 6 πραγματικά συγκλονιστικές μίνι σειρές ντοκιμαντέρ.



Άγρια Πολιτεία (2018)

Η αριστουργηματική σειρά ντοκιμαντέρ «Άγρια Πολιτεία» («Wild Wild Country») εστιάζει στις προσπάθειες του αμφιλεγόμενου Ινδού γκουρού Rajneesh (γνωστός και σαν Osho, ένα φεγγάρι είχε περάσει και από την Κρήτη) και των στενών συνεργατών-πιστών του να απλώσουν τα «πλοκάμια» τους και στις ΗΠΑ, χτίζοντας μία ουτοπική θρησκευτική κοινότητα στην έρημο του Όρεγκον. Οι κάτοικοι της μικρής πόλης αντιδρούν μπροστά στη νέα πραγματικότητα που τους βρίσκει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και από εκεί ξεκινάει μία απίστευτη ιστορία που έχει τα πάντα μέσα (ελεύθερο σεξ, παρακολουθήσεις, βαρύ οπλισμό, δηλητηριάσεις και απόπειρες δολοφονίας, εξαγορά ψήφων).

 

Ράελ: Ο Προφήτης των Εξωγήινων (2024)

Ο 77χρονος σήμερα Claude Maurice Marcel Vorilhon ή πιο γνωστός και σαν Raël ξεκίνησε σαν νεαρός μουσικός στους δρόμους του Παρισιού και λίγο αργότερα δούλεψε σαν αθλητικογράφος και εκδότης περιοδικού για αγωνιστικά αυτοκίνητα. Μάλλον είδε και αποείδε με το επάγγελμα και αποφάσισε να γίνει… προφήτης και να δηλώσει αδελφός του Χριστού, ιδρύοντας μία παραθρησκευτική οργάνωση εμπνευσμένη από τα ΑΤΙΑ (μετά από μία επαφή που είχε με ένα εξωγήινο ον το 1973). Προσθέτουμε σε όλη αυτή την τρελή ιστορία και μπόλικο σεξ, ανθρώπινους κλώνους και λεφτά που έρχονταν ανεξέλεγκτα από τους πιστούς, άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια στις γαλλικές διωκτικές αρχές.



Μπίκραμ: Ο Ύπουλος Γκουρού (2023)

Πραγματικά απορείς πώς μερικοί άνθρωποι «διεισδύουν» μέσα στις ζωές και τους εγκεφάλους κάποιων φαινομενικά έξυπνων και καλλιεργημένων ανθρώπων. Από την Καλκούτα της Ινδίας, ο Μπίκραμ Τσάουντρι μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε γκουρού της yoga και του ευρύτερου wellness κινήματος, φτάνοντας να κατακτά ακόμα και τους προνομιούχους κατοίκους του Μπέβερλι Χιλς. Οι πρακτικές του άκρως αμφιλεγόμενες, στα όρια της λεκτικής και σωματικής κακοποίησης των μαθητών του, ενώ δεν άργησαν να έρθουν και οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.



Keep Sweet: Προσευχή και Υπακοή (2022)

Το 2008, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εισήλθαν στο ράντσο «Αναζητώντας τη Σιών» στο Τέξας και απελευθέρωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά από τα δεσμά μίας πολυγαμικής σέκτας Μορμόνων με ηγέτη τον ψευδοπροφήτη Γουόρεν Τζεφς. Μέσα από αρχειακό ηχητικό υλικό και φωτογραφίες και τις προσπάθειες ενός ιδιωτικού ερευνητή και ενός δημοσιογράφου, αποκαλύπτονται οι βάναυσες τεχνικές ελέγχου του Γουόρεν Τζεφς και των στενών συνεργών του πάνω στις γυναίκες της κοινότητας, χρησιμοποιώντας σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική βία, αναγκάζοντας ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν και να εγκυμονούν χωρίς τη θέλησή τους.



Twin Flames: Οι Απατεώνες της Αιώνιας Αγάπης (2023)

Οι ψευδοπροφήτες και απατεώνες της εποχής μας – κάποιοι με το μανδύα του life coaching - έχουν και αλλά «όπλα» για να μεταδώσουν το μήνυμά τους, να πουλήσουν το εμπόρευμα τους και να «ψαρέψουν» νέα θύματα: το internet και τα social media. Στη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Twin Flames» γνωρίζουμε το ζευγάρι Τζεφ και Σαλία που έχουν χτίσει μία διαδικτυακή κοινότητα – επιχείρηση και υπόσχονται να σου βρουν το άλλο σου μισό και την αληθινή αγάπη. Μόνο που η κατάσταση ξεφεύγει, τα μέλη παραπονιούνται για κακοποιητική συμπεριφορά, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί αδειάζουν και το όλο εγχείρημα-επιχείρηση αγγίζει τα όρια της αίρεσης.

Η Συγκάλυψη (2017)

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον ψευδοπροφήτη ή απατεώνα που εκμεταλλεύτηκε πιστούς ή αφελείς ανθρώπους (ή και τα δύο), αλλά με την επίσημη καθολική εκκλησία. Η υπόθεση του ανεξιχνίαστου φόνου της αγαπητής στην κοινότητα 26χρονης μοναχής και καθηγήτριας καθολικού σχολείου Cathy Cesnik στη Βοστόνη του 1969 άνοιξε ξανά τη δεκαετία του ’90. Τότε, μία πρώην μαθήτρια της μοναχής βρήκε τη δύναμη και αποκάλυψε την εμπειρία της σχετικά με τη φρικτή σεξουαλική κακοποίηση από τον εφημέριο του σχολείου. Δε θα είναι η μόνη. Μία συγκλονιστική υπόθεση συγκάλυψης δεκαετιών από κρατικούς και θρησκευτικούς θεσμούς.